2022-12-01 – Loch Lomond Inchmurrin

Dagen D är här – nu kör vi! I ett år har vi väntat och äntligen är det dags och vad passar inte bättre än en premiär av en ny whisky. Ja, den släpps idag på Systembolaget och det är en Loch Lomond med tilläggsnamnet Inchmurrin.

Inchmurrin är namnet på en rätt stor och långsmal ö i södra delen av sjön Loch Lomond. Hit tar man sig enklast med bil från Glasgow för att sedan åka båt i 15 minuter från Arden, strax norr om Alexandria.  Sägas kan dock att destilleriet Loch Lomond inte är beläget på ön utan istället i redan nämnda Alexandria. Här håller man dock inte öppet för allmänheten, det finns inget besökscenter helt enkelt.

Ön Inchmurrin däremot har fin natur och har lockat många historiska personligheter genom åren, bland annat Mary Queen of Scots och Robert the Bruce. Från påsk till oktober kan man bo på Inchmurrin Hotel som även har restaurang och bar. Vandringsstråk är kanske det som lockar mest på ön och långa fina stränder om man gillar att bada kallt.

Utsikt över Loch Lomond

Whiskyn Inchmurrin är tillverkad i de unika Lomondpannorna, s.k. straight neck pot stills. Lagringen sker sedan på 1st, 2nd och nyrostade, återanvända bourbonfat. Inchmurrin ska ha lite gräsiga och blommiga toner som ska spegla ön den inspirerats av. Den kom också till när Loch Lomond Distillery grundades 1966 och var i början en blended, som med senare ägarskap har förfinats till en egen single malt.

Loch Lomonds kopparpannor

Denna utgåva av Inchmurrin har som sagt premiär idag på Systembolaget så redan imorgon bitti kan ni gå ner och köpa en flaska eller två. Den finns på alla systembolag i standardsortimentet och kostar bara 299 kr. Här har ni lite mer information:

Sort: Loch Lomond Inchmurrin NAS
Beställningsnr: 508
Destilleri/buteljerare/importör: Loch Lomond Distillery, Alexandria, Highlands, Skottland / Stellan Kramer
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70cl
Pris: 299 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-50801/

Smaknoter:
Doft: Gröna äpplen, päron och massor av frukt, lite gräs och halm
Smak: Mer gröna äpplen, päron, exotiska frukter, honung, vanilj

Inchmurrin är lite gräsig och blommig i tonerna och fungerar därför utmärkt till en chokladbit smaksatt med viol. Det lyfter det blommiga i whiskyn och kompletterar sötman på ett helt nytt sätt. Inte så lätt att hitta men många delikatessbutiker har choklad med viol.

För att förstärka intrycket av gröna äpplen så matchar vi detta med Monica Z:s klassiska svenska version av Gröna små äpplen, dock i en annan tappning av Jenny Silver.

Klicka på bilden för att lyssna i Spotify.

13 reaktioner på ”2022-12-01 – Loch Lomond Inchmurrin”

 1. Vilken start!
  Hade det på känn att det skulle kunna bli Inchmurrin.
  Men var till systemet för säkerhets skull och köpte en egen stor flaska 😜🥃

  Luktar väldigt gott.
  Smakar gott men är ganska kort i smaken.
  Är en flaska jag kommer att återkomma till fler gånger 👍

  1. Var ju väldigt kul att du hade koll på sortimentet och vad som släpptes detta datum. Är ju ingen hemlighet heller att Stellan Kramer gillar oss som sällskap och att vi får möjlighet att prova innan många andra.

 2. Mjukstart med en gammal ”kändis”. Mjuk med frukt. Lättdrucken men kort.
  Bra start med en ”torsdagswhisky”. 😁

 3. Har precis kommit hem från ett julbord på Safiren. Kollade mail och fick upp ett mail utskick från Cecilia Martenson, där det ges information om en ny Loch Lommond som släpps 1 dec
  Då kom väl tanken att det är kanske lucka 1, och var det
  En fruktig och mycket smakrik Whisky tycker jag. Eftersmaken kunde kanske kunde vara lite mer av, men helt OK Prismässigt tycker jag man får mycket Whisky för 299kr Blir nog ett inköp innan jul

 4. Härligt att få ta på sig dunkläder, tända ljus o krypa in i vår kalla sjöbod o öppna 1:a flaskan… Som man har väntat!!! Kul att åter få vara med i ert gäng! Tack!
  Hälsningar från Kvicksund

 5. Har smakat tidigare batcher av den. Helt ok tyvärr ingen violchoklad. Hade kanske höjt smaken. Hasse
  Helt ok för det priset.
  Saknade violchokladen till. Leila

  1. Ja, inte lätt att hitta violchoklad men till nästa provning så ordnar jag det, tillsammans med en flaska Inchmurrin också förstås. Så kanske vi kan prova i lite större omfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *