2022-12-02 – Caol Ila Elixir 2011 10yo

Vad är ett elixir? Är det en dryck som gör Asterix stark? Eller hans kompis Obelix som badade i det som ung och som ständigt är stark? Eller är det kanske ett varumärke – Elixir Distillers kanske ligger närmast till hands då vi provar drycker i denna kalender?

Mest känt från Elixir Distillers är kanske deras Elements of Islay, eller Port Askaig, eller The Single Malts of Scotland, eller Black Tot Caribbean Rum, eller Highland Nectar?

Eller så är det deras import av Karuizawa, japansk whisky, eller Tapatio Tequila? Även om företaget är okänt för många så har man rätt många kända sorter och olika typer av spritsorter i sin katalog.

Elixir Distillers grundare kanske en del känner till – Sukhinder Singh och Rajbir Singh, som började sina banor 1971. Deras föräldrar kom till England från Indien och blev de första asiaterna att få en spritlicens i England. Sukhinder började samla miniatyrflaskor med whisky och annan sprit och så småningom även fullstora flaskor. I mitten på 1990-talet var han en av världens största whiskysamlare. Tillsammans med brorsan grundade han då The Whisky Exchange som snabbt blev en av de största whiskybutikerna i världen.

The Whisky Exchange vid London Bridge

2002 började han buteljera single malt under namnet The Single Malts of Scotland och 6 år senare kom The Elements of Islay. Året därpå släpptes Port Askaig, en single malt från Islay (får vi tro att det handlade om en Caol Ila?). Efter det har det bara fortsatt med andra spritsorter, rom och whiskylikör bland annat.

Denna Caol Ila destillerades 2011 och buteljerades 2021 och är således 10 år. Den är från den första serien The Single Malts of Scotland, buteljerad av Sukhinders andra företag Speciality Drinks och tillhandahålls av Clydesdale på Systembolaget. Med sina 48% är detta en kraftig och rätt typisk Islay-whisky som förvaltar arvet från ön väldigt väl.

Caol Ila Distillery är det kanske mest industriella destilleriet på Islay men har nog en av de mest vackra utsikterna från sitt pannrum. Här ser man ut över sundet (Caol Ila betyder Islays sund) och bergen Paps of Jura på andra sidan. Här är det inte ovanligt att se sälar, delfiner och även någon späckhuggare då och då. Bara det är värt ett besök här!

Finaste utsikten från pannrummet?

Vill man bo nära destilleriet så finns Port Askaig Hotel precis i närheten, men vill man även upptäcka andra destillerier och sevärdheter på Islay så är ett tips att hitta boende i Bowmore istället. Då har man ungefär lika långt till allt på ön. Ta sig till Islay är enklast med färja från fastlandet, antingen till Port Askaig eller Port Ellen. Glasgow är även här en bra utgångspunkt då det är enkelt att flyga dit, så resan kan enkelt kombineras med Loch Lomond från igår.

Caol Ila grundades redan 1846 och är idag det största destilleriet på Islay. Med sina 6 pannor destillerar man rätt stora mängder där ungefär 90% hamnar i blended, bland annat i Bells. Av whiskyn som buteljeras som single malt finns endast en officiell på Systembolaget och det är deras 12-åring. Däremot finns ett flertal oberoende buteljeringar i olika årgång och prisklass och det dyker då och då upp nya officiella buteljeringar också.

Denna 10-åring är en klassisk Caol Ila med sin rökiga karaktär av typisk Islay-torv. Den har dessutom lite fruktighet och honungssötma som kompletterar väl. Här kommer lite mer information:

Sort: Caol Ila 2011 10yo 48%, The Single Malts of Scotland
Beställningsnr: 55392
Destilleri/Buteljerare/Importör: Caol Ila Distillery, Port Askaig, Islay, Skottland / Elixir Distillers / Clydesdale
Alkoholhalt: 48%
Volym: 70cl
Pris: 829 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/caol-ila-5539201/

Smaknoter:
Doft: Sälta och tång, medicinal, torvrök, citrus, vanilj
Smak: Oljig, lite kryddig, mycket torvrök, vanilj och honung, citrus, päron med en lång och varm eftersmak med ännu mer torv

Vad matchar man denna goda rökiga whisky med då? Jo, vi lyfter fram fruktigheten och honungen, tar en bit Appenzeller, en liten klick aprikosmarmelad och några droppar honung därpå. Osten avnjuts i en stor tugga och tillsammans med en liten sipp av whiskyn. Fantastiskt!

Njutningen fullbordas förstås med en låt och vi fortsätter på jazztemat lite. Här har ni norska Falkevik, en modern jazztrio som bjuder på Keep the Coordinates.

Klicka på bilden för att lyssna i Spotify.

19 reaktioner på ”2022-12-02 – Caol Ila Elixir 2011 10yo”

 1. Får väl skylla på förkylningen, men så mycket rök känner jag inte 😛
  Jag känner dock lite rök som gömmer sig bakom en väldigt god smak.
  Skulle mycket väl kunna ha en sådan här flaska hemma 👍

    1. Verkligen. Jag klagar inte. En gång i tiden började ju jag med rökig whisky, vem vet jag kanske återvänder dit så småningom.

  1. Kul att ni lyssnar in musiken! Det finns inte alltid direkt koppling till det vi provar utan det är mer kopplat till det jag lyssnar på när jag skriver blogginläggen. Men visst är låten bra?!

 2. Mycket trevlig whisky.
  Gillar även Port Askaig som många säger är Caol Ila.
  God rökighet.
  Lyckades faktiskt gissa på rätt destilleri idag.

  1. Grattis till att ha gissat rätt, men tror nog att många som druckit en del whisky tar denna. Caol Ila har sin egen stil och som du säger, visst är Port Askaig därifrån! Även om de inte själva medger det så måste det vara så, det anser vi whiskynördar i alla fall,

 3. Hasse: Är ju min första favorit från Islay har ju haft förmånen att kunna köpa några äldre av dem till bra priser och även köpte en andel av ett fat med 12 årig. Så mkt nöjd.funkade bra med ost och marmelad.appenzeller var ny ost för mig.
  Osten och marmeladen var en ny kombination. Smakade whiskyn med en finsk saltlakrits kola som jag ätit när jag var liten hos min farmor. Finns bara på Finlands båten. (Brunbergs lakrits tofee) Den var kanon till whiskyn.
  Leila

  1. Hasse är ju Caol Ila nr 1 fantast, det visste jag innan. Så jag hoppas att denna smakade bra? Lät väldigt intressant med den finska lakritsen där.

 4. Precis lagom i rökighet tycker jag.
  Här blev det kladdkaka special som tilltugg, inte dumt alls
  Som vanligt lämnar Johan jätte bra information och tips om whiskyn.

  1. Tackar för det och kul att du hittade andra smaktillbehör! Som alltid är det egna upptäckandet som gör grejen! Kan täcka mig att kladdkaka till den här funkar utmärkt. Gjorde en Laphroig-fudge till jul förra året och den blev så god att jag åt upp den själv! 🙂

 5. Favoriten bland de fem första (vi smakar i fel ordning och ligger ibland efter). Mycket fin rökighet och god honyngssmak. Riktigt bra musik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *