2022-12-05 – Glenlossie 12yo

Hört talas om Glenlossie Distillery? Ja, det destilleriet är kanske inget man pratar om dagligen, det är nog lite av en doldis men är i själva verket två destillerier – nämligen Glenlossie och Mannochmore. De är helt självständiga förutom det faktum att de delar lagerhus. Glenlossie är extra spännande dock, då det faktiskt bara finns en officiell buteljering och den släpptes i serien Flora & Fauna för ett antal år sedan.

Denna buteljering är istället en oberoende sådan och sådana finns det många av, i olika serier. En rätt stor del av Glenlossies whisky hamnar också i blended, bland annat Haig Blended, om ni känner till den? Den här buteljeringen finns dock i Artist Collective från La Maison de Whisky och är en 12-årig single malt lagrad på 1st fill bourbonfat, endast 4 fat har använts till buteljeringen. När detta skrivs så finns fortfarande några buteljer kvar på Systembolaget. 

Men Glenlossie Distillery, var ligger det då? Jo, förutom att det är nära granne med Mannochmore så finns även BenRiach nära och det är bara 5 minuter med bil till Elgin, mitt i hjärtat av Speyside. Att åka till Speyside är smidigt via Edinburgh (flyg från Sverige) och sedan tåg vidare norrut. Elgin har egen tågstation men man åker via Aberdeen och resan är nästan 4 timmar lång. I gengäld får man upptäcka det skotska landskapet genom tågfönstret.

De två destillerierna – Glenlossie och Mannochmore

Gjorde precis denna resa men besökte ej Glenlossie, däremot BenRiach. Främsta anledningen var kanske att besökscenter inte finns på platsen och det går ej heller att knacka på och tro att man ska få se något. Däremot finns ett 30-tal andra destillerier inom en radie om 5 mil så det är lätt att hitta på saker att göra.

Med 3 mäskpannor och 2 spritpannor produceras 1,1 miljoner liter sprit om året. Malten, som köps från lokala Burghead Maltings i Elgin, har rökts försiktigt och därmed skapas en mjuk och mild rökighet. Det gör också att aromer som fruktighet med mera tillåts mer plats.

Pannorna hos Glenlossie

Lagerhuset som man delar med Mannochmore rymmer 200 tusen fat, så det finns gott om whisky att ta av till de olika buteljeringarna. Ägare är Diageo och därmed så vet man aldrig var den whiskyn hamnar. Men i denna butelj har den i alla fall hamnat.

Sort: Glenlossie 12yo Artist Collective
Beställningsnr: 56193
Destilleri/Buteljerare/Importör: Glenlossie Distillery, Speyside, Skottland / La Maison de Whisky / Clydesdale
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Pris: 1028 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenlossie-5619301/

Smaknoter:
Doft: Fruktig och lätt, blommig, citron, vanilj och nu kommer det igen – banan! 🙂
Smak: Som en fruktsallad, plommon, mandel och lite honung i eftersmaken.

En fruktig sötma kräver lite sälta i tillbehöret så här väljer vi en bra bit brieost och lägger på ett fröknäcke, som du antingen köper eller gör själv.

Denna smakkombination passar bra med lite modern neoprogressiv rock från engelsmannen Lee Abraham. Skivkatalogen är stor och han använder sig av olika sångare, mer eller mindre kända från genren progressiv rock. Vi lyssnar till låten Harbour Lights.

13 reaktioner på ”2022-12-05 – Glenlossie 12yo”

 1. God whisky, känner i alla fall honungskakan och vanilj doften. Lite lagom lång eftersmak, kanske lite spritig dock. Provade aldrig med vatten
  Roligt att det alltid kommer ett antal specialare i flaskorna

 2. Vilken härlig doft av sommaräng. Gott med Brie till. Vi hade inget fröknäcke hemma så vi tog valnötter. Det blev en smakkombination som ni måste prova om ni har lite kvar i glaset. Valnötsmaken blev starkare och gifte sig bra med whiskyn och osten.
  Leila och Hasse

 3. Jag hittade inte heller denna beryktade banan, men de flesta andra frukter finns där. Dessutom denna försiktiga rökdimman.
  Riktigt bra.

  Musiken: Nästan som ett ”Pink Floyd” sound från 70 talet i passager. Bäst hittills.

 4. Kände doft av anis , lakrits.
  Smygande rök smak som inte alls var fel.
  Hoppade ost och knäcke då det inte tilltalade mina smaklökar 😔

 5. Startar något anonym, men växer om man låter den vila på tungan och gom. Mycket trevlig fast inte röken tog över. Många olika smaker men bananen hittade jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *