2022-12-04 – Gammelstilla Whisky PX (EWK #15)

Då flyger vi hem till Sverige igen, även om förra destillatet hade svensk anknytning i viss mån.

Nu går vi mot starkare destillat så en varning är på sin plats, med hela 58,4% så kräver den försiktighet. Vi vill inte bedöva smaklökarna på en gång.

Gammelstilla Destilleri är beläget i Torsåker, mitt emellan Gävle och Hedemora. Närmaste sevärdhet är Trekanten, en för många bekant avrättningsplats. Här halshögg man, brände på bål och steglade folk som begått brott. Men detta var på 16- och 1700-tal så det är sedan länge glömt, så frukta icke! Självklart har dock destilleriet anammat detta och erbjuder ett trekantigt fat att lagra whisky i.

Gammelstilla Whisky

Destilleriet är beläget vid Gammelstilla Bruk där det även finns café och lunchrestaurang. Hit kan man åka för oanmält besök på lördagar under sommarhalvåret men det går bra att boka in sig även andra tider på året. Destilleriet är väldigt litet och därmed har man inte riktigt samma kapacitet vad gäller besök som andra större destillerier. Men man tar bara 80 kr för en rundvandring och därefter kan man köpa smakprov av whiskyn i restaurangen.

Gammelstilla grundades 2005 men det dröjde till 2014 innan första destillatet hamnade på fat. 2017 kom därför första releasen av whiskyn och sedan dess har små volymer nått Systembolaget, men i dagsläget finns ingen buteljering att köpa. Som många andra små svenska destillerier så finansierar man verksamheten genom att sälja fat eller andelar i fat.

Att resa hit gör man enklast med bil så klart, men om man vill prova lite gott och hänga kvar på platsen så kanske ställplats för husbil eller husvagn kan locka några. Eller så tar man sig vidare med taxi i trakterna där det finns många olika boenden, kanske ända in till Sandviken eller Gävle.

Den här Gammelstilla-buteljeringen är en privat sådan som Eskilstuna Whiskykultur har tagit fram. Den finns alltså inte att köpa men kan vara en trevlig introduktion till destilleriet. Vi har här en sherrylagrad cask strength som lagrats i lite drygt 5 år. Faten är Pedro Ximenez och endast 92 flaskor såg dagens ljus. Med sina 58,4% så är lite försiktighet på sin plats och den kan forstås må bra av några droppar vatten också.

Sort: EWK 15 Gammelstilla Whisky PX
Beställningsnr: Finns ej på bolaget
Destilleri/Buteljerare/Importör: Gammelstilla Whisky, Torsåker / Eskilstuna Whiskykultur
Alkoholhalt: 58,4%
Volym: 50cl
Pris: ca 700 kr

Smaknoter:
Doft: Lite kryddig, mycket maltig, lite marsipan, äpplen, fruktig
Smak: Balanserad sherryton, lite nötig, kryddig, trä, halm och något spritig i eftersmaken

Tilltugget till denna blir enkelt – en sherrylagrad rätt så alkoholstark whisky kräver sin match men en bit guldnougat kan bli alldeles perfekt. Sötman i chokladen, nötigheten och den fruktiga kraftiga smaken från destillatet utgör en väldigt bra kombination.

Till detta lyssnar vi till svenska Weeping Willows och låten Let Go.

13 reaktioner på ”2022-12-04 – Gammelstilla Whisky PX (EWK #15)”

 1. Mkt trevlig whisky. har faktiskt några flaskor av den hemma. Är ju medlem även ewk. De gör bra grejer.och kan tipsa på att även besöka Mackmyras nya ställe och även Hofors brukshotell. De är smws och Ardbeg embassy. Guldnougat var kanon till. Hasse

  En väldigt god whisky med guldnougat till. Provade även med tryffel men det smakade inte lika bra.
  Leila

  1. OJ!
   Vatten, vatten 💧
   Blev ganska många droppar, men det blev riktigt bra.
   Eftersmaken var lite kort.
   Tycker nougaten passade väldigt bra till.
   Skön musik.

  2. Guldnougat funkar till många olika whiskysorter men speciellt bra till just denna tyckte jag. Trakten runt destilleriet och med Gävle i sin närhet bjuder in till fin semester. Sen kan man alltid fortsätta längre norrut mot Höga Kusten, sägs att det tillverkas whisky där uppe också! 🙂

 2. Lite för mycket spritsmak i mitt tycke. Tillsatte lite Vatten gjorde att några smaker kom fram , lite sherry. Tycker dock att spritsmaken satt kvar även efter vattningen (konstigt ord finns det i Sv ordlistan)
  Inget för mig men trevligt att på prova på. Lyssnar hellre på Magnus C i W W

 3. Jävlar i min lilla låda, den var det drag i…🤯
  Dofta väldigt mycket frukter.
  Var munhålerensare först, men några droppar vatten fick den att ge en bättre smakupplevelse.
  Smak av sherrytoner men aningen spritig i eftersmak.

 4. ”Trevlig, yngre sherrylagring, minst 58%, från Speyside” gissade jag. Jag bommade geografin rejält 😬
  Jag blir mer och mer impad av Gammelstilla.
  Guldnougat är gott – men sött.

  (Magnus Carlsson gör aldrig bort sig.)

 5. Det blir nog ett besök till sommaren. Aningen stark för oss men smakerna dyker upp ändå (tom banan tycker jag mig ana!) Tjuvöppnade Aladdin och smakade gräddnougaten, lite för sött kanske.

  1. Gräddnougaten är bra! Annars är min favorit Höstnougat med kaffesmak, som en gammal klasskompis till mig utvecklat. Den funkar till många olika whiskysorter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *