2022-12-06 – Slyrs 3yo 2010/2013

Nu reser vi till Tyskland och Bayern, söder om München i Schliersee där vi hittar Slyrs Destillerie. Alptopparna syns runtomkring och det bjuder förstås in till att upptäcka mer av trakterna. Är man dessutom där i oktober så vankas det Oktoberfest på de flesta platser, inte minst i München, cirka 1 timme bort med bil eller tåg. Att ta sig dit är förstås snabbast med flyg till München men man kan numera också åka nattåg från Norrköping till Berlin och sedan vidare med tåg genom Tyskland ner till München. Det bjuder förstås också in till att göra små stopp lite här och var längs resan.

Slyrs Destillerie grundades 1928 och man har tillverkat whisky sedan 1999. Destilleriet är småskaligt och har pannor som rymmer 1500 liter enbart, det handlar om små kopparpannor beklädda med tegel. Men malten som används finns däremot i stora silos ute på gården. Allt annat sker i tankar av rostfritt stål, men processen är densamma som hos alla andra whiskydestillerier världen över.

Slyrs Destillerie och en liten bild på de tegelomslutna kopparpannorna

Besökscenter med guide finns inte i egentlig mening men det går bra att betala en slant och sedan gå runt själv och upptäcka vad destilleriet har att erbjuda. Det finns skyltar överallt som beskriver processerna och man kan börja med att kika på en film om destilleriet. Man kan också avsluta med att ta liften upp till en alptopp och avnjuta whiskyn vid deras höghöjdslager. Faten fraktas faktiskt också upp med just skidlift.

Faten på väg upp till höghöjdslagret

Den här buteljeringen finns inte längre på Systembolaget och inte heller något annat från Slyrs, trots att man släppt en hel del bra buteljeringar på senare tid. Lite tråkigt kan tyckas men kanske någon importör nappar snart och tar in Slyrs till Sverige.

Sort: Slyrs 3yo 2010/2013
Beställningsnr: Finns ej på bolaget
Destilleri/Buteljerare/Importör: Slyrs Destillerie, Schliersee, Tyskland
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Lagring: 225 liters amerikanska ekfat
Antal flaskor: 300 st
Pris: 699 kr (för 4 år sedan)

Smaknoter:
Doft: Lite spritig, lite blommig, märks att den är ung
Smak: Något fruktig men väldigt maltig, spritigheten finns där men avslutas ändå milt och angenämt

Till den här whiskyn kan vi inte annat än äta tysk mat, kanske med en god ljus öl av pilsnertyp. En grillad bratwurst och en surkålssallad passar perfekt till detta. Recept hittar ni här!

Orkar ni inte göra surkålen själv säljs fantastiskt god på burk (märke: Krakus) på Matpiraten i Katrineholm (med flera).

Till detta lyssnar vi självklart till tysk ompa ompa-musik – nej, jag skojar bara – sådan musik ska bara avnjutas på plats. Vi lyssnar istället till amerikanska GospelbeacH som med sin indierock blandar hejdvilt mellan musikstilarna. Här är låten I’m so high.

14 reaktioner på ”2022-12-06 – Slyrs 3yo 2010/2013”

 1. Kändes först väldigt vattnig i munhålan, sen kom fruktigheten för att sedan vara borta.
  Mycket lättdrucken 🥴

 2. För att vara ung Whisky så tycker jag den var god. Precis som smaknoterna säger så känns en viss spretighet, inte så stor tycker jag
  Lite lagom eftersmak då kom även smak av choklad
  Inte dum alls tycker jag

  1. Det finns potential och med nyare buteljeringar har man visat att man är att räkna med. Bara att invänta någon äldre buteljering, kan ju vara kul att ha i baren.

 3. Smakade på destillatet för några år sedan. Det här är iallafall en förbättring. Bourbon lagringen passade. Bra musik.

 4. Nja, en bra bratwurst till hade kanske hjälpt. Lite för ung och ”odefinierad” för min smak. Tur att den är slut på SB.

  Musiken: glatt bakgrundsgung …. 😁

 5. Vad är detta?
  Gissade t.o.m. ett tag på att det kanske var vin av något slag 😜
  Det var innan jag smakade.
  Men det känns verkligen att det är en ung whisky.
  Kanske det hade förhöjt upplevelsen om man haft en riktig bratwurst och inte en vanlig grillkorv!
  Skulle inte sprungit till systemet om den funnits. 😀

  1. Vin tänkte jag inte på, men när du säger det då, den har ju en del karaktär som man annars inte hittar så mycket av i whisky. Eller så är det för att vi oftast dricker whisky som är äldre och kanske lite mer smakfull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *