2022-12-07 – Tullamore Dew XO Carribean Rum Cask Finish

Har ni varit på Irland så har ni kanske nöjt er med att besöka Dublin? Det är så klart fullt tillräckligt kan jag lova, det mesta finns att uppleva och upptäcka i Dublin med omnejd. Exempelvis kan du prova både Jameson på Jameson Experience Center och Guinness på Guinness Brewery, centralt med närhet till allt. Nöjeslivet och utbudet av restauranger och pubar är ofantligt stort och det finns gott om sevärdheter. Staden Dublin är utmärkt som utgångspunkt men ta gärna bil eller åk buss och tåg och utforska mer av ön.

Kanske söderut till Cork eller västerut till Limerick och Galway eller så hamnar du i mitten av ön i Tullamore. Här finns Tullamore Dew Distillery Visitor Experience, ett stort besökscenter där du kan upptäcka den irländska whiskyns ursprung. 

Tullamore Dew Distillery Visitor Experience

För cirka 300 kronor så börjar man med en Irish Coffee innan man får en guidning av destilleriet. Man hamnar även i lagerhuset där man får prova direkt från fat. Det ingår också en övning i att göra sin egen blended som du dessutom kan köpa med dig hem. Självklart ingår också provning av 3 olika sorter. Mycket prisvärt och roligt att besöka och en självklarhet om man är i de trakterna.

Denna Tullamore Dew har fått en finish på karibiska romfat vilket ger en söt och fruktig whisky. Den är som många andra irländare trippeldestillerad och en blend av malt, single pot still och grainwhiskey. Romfaten har tidigare innehållit Demerara-rom. Detta är ingen tillfällighet då kopplingen mellan karibisk rom och Irland härstammar från 16- och 1700-talet. Då emigrerade nämligen över 50 tusen irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa just rom.

Tullamore Dew är stora, kanske inte lika stora som Jameson, men är ändå något du kan hitta i världens alla hörn. Anledningen är ägarna som är William Grant & Sons, det kanske mest anrika skotska whiskyföretag som finns med bland annat Glenfiddich, Balvenie och Grants i portföljen.

Sort: Tullamore Dew XO Caribbean Rum Cask Finish
Beställningsnr: 82239
Destilleri/Buteljerare/Importör: Tullamore Dew, Ballard, Tullamore, Irland / William Grant & Sons / Nigab
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Pris: 389 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tullamore-dew-52401/

Smaknoter:
Doft: Vanilj med inslag av citrus, mogen banan och lätt kryddig
Smak: Mjuk, toner av ananas, toffee, banan och citronskal, långt och fruktigt avslut med bränt socker, lite nötter och mer vanilj

Med smaknoter som bjuder in till fruktskålen och dessertvärlden, så kan vi inte vara sämre – vi gör ett experiment och kollar vad som smakar bäst. Köp en bra vaniljglass eller gör egen. Välj sedan ett av följande 3 tillbehör: Kolasås, banan, pistaschnöt. Så kollar vi sen vem som hittade den perfekta kombinationen tillsammans med denna whisky?

Vi lyssnar samtidigt till en passande låt som inte alls har med Irland att göra, men som är rätt bra. Här är norska Thom Hell med When You’re Not Around. Thoms influenser är Paul McCartney och Pink Floyd med flera.

15 reaktioner på ”2022-12-07 – Tullamore Dew XO Carribean Rum Cask Finish”

 1. Irländsk whiskey har alltid varit min favorit. Lättdrucken med lagom eftersmak där vanilj smak framträder
  Av de smakerna som nämns känner jag toffel smaken
  Blir nog till att handla in en flaska

 2. Doftar mycket fruktigt.
  Att den legat på romfat är ett lyckat drag.
  Smakar mycket frukter och romlagringen gör sig gällande. En väldigt god och prisvärd dryck.
  Ska se om det finns plats för en flaska , för då blir det nog ett inköp inom kort.

 3. Jepp enig om att det var en bra och prisvärd whisky. Jämförde med teeling och balvenie rom finish och den här är i klass med dem. och de romfaten är också riktigt bra. Har lite rom från dem också. Riktigt gammal. Och glass och whisky gifte sig bra. Vi lyssnade även på dropkick Murphy efter. Rose tattoo. Nu ska vi ta nästa kalender smws variant.

 4. Här doftar och smakar vi banan! Men även andra tropiska frukter. Lång och god eftersmak. Behaglig musik, verkligen, McCartney-influerad.

 5. Den är så mjuk, len och fruktig att den försvann. Kan drickas i Duralexglas till lunch.
  För slätstruken för mej.
  Jag hittar definitivt toffee (toffel??), men är denna banan?

  Musiken: roligt som vanligt med artister som är helt okända för mej.

 6. Kände kola/vanilj doft.
  Kunde dock inte känna så mycket smak mer än att jag tyckte den var väldigt spritig.
  Trots den låga procenten hade jag i några droppar vatten och då kom det fram lite mer smak.
  Inte något jag kommer att springa till systemet för 🙂
  Musiken var väldigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *