2022-12-08 – The Gladstone Axe: The Black Axe

Cool blended har det blivit dags för med ett namn som från en actionfilm!

Vi tar whisky från 14 destillerier i Highlands och Speyside och blandar med lite whisky från Islay och vad får vi då – The Black Axe. Udda alkoholhalt på 41% ökar också på nyfikenheten.

Hemsidan är flashig och färggrann och full med drinkrecept där denna och dess systerbuteljering används som drinkbas.

I mitt tycke är detta dock något som går utmärkt att dricka som den är, det finns en rätt bra grundsmak i whiskyn som gör den bra som tillbehör till mat och dessert, men funkar också bra till fredagsölen och lite snacks. Den gör inget väsen av sig och kräver inte mycket av den som provar den.

Vilka ligger bakom detta då? Biggar & Leith heter de och importerar och blandar ihop sprit från massor med länder. De är baserade i New Jersey i USA men har världen som sin marknadsplats. De flesta spritsorter finns i någon form i deras katalog men det är drinken som är i fokus, vilket märks i marknadsföringen. Man har till och med italienska maraschino-körsbär i sitt sortiment.

En bild på en drink från deras hemsida

Företagets grundare har sina rötter i Skottland och whiskyn är en hyllning till William Gladstone, premiärminister under Queen Victorias tid. William är faktiskt släkt med grundaren, fem generationer tillbaka i tiden.

Men med resan till företaget blir det lite svårare, mest med tanke på att man blandat i så många olika destinationer i sina destillat och att man på plats i USA inte erbjuder någon möjlighet till besök.

Så istället vill jag tipsa om The Whisky Experience i Edinburgh, en upplevelse i whiskyns tecken helt enkelt. Här kan du få lära dig allt om whisky och både äta och dricka gott under tiden. Du får också tillfälle att besöka en fantastisk samling whiskybuteljer, totalt 3384 flaskor, med whisky som du inte trodde fanns några droppar kvar av. Det bästa är att hyra in sig för en whiskyprovning i detta rum, måste verkligen upplevas.

Edinburgh – en otroligt vacker stad

Edinburgh är Skottlands kanske vackraste stad och behöver några dagar för sig själv men går såklart alldeles utmärkt att kombinera med resa till andra destinationer i Skottland. Det är enkelt att flyga hit och enkelt att ta sig vidare på olika sätt. Jag slår återigen ett slag för tåget som fungerar utmärkt i Skottland, även om det tar tid och är otroligt trångt. Är du lång se till att boka en plats med extra benutrymme. Sen får man inte missa och kommer heller inte att missa Edinburgh Castle, det syns över hela stan och är en väldigt häftig plats att besöka.

Sort: The Gladstone Axe – The Black Axe
Beställningsnr: 54921
Destilleri/Buteljerare/Importör: Biggar & Leith, New Jersey, USA
Alkoholhalt: 41%
Volym: 70cl
Pris: 399 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/the-gladstone-axe-5492101/

Smaknoter:
Doft: Kryddig, fruktig, något spritig
Smak: Söt, enkel, cederträ, vanilj, lite pepprig i eftersmaken

Sötman är påtaglig men tar inte över men vill vi förstärka fruktsmaken och dess sötma så är det perfekta tillbehöret torkade aprikoser. De går att äta som de är men för att hjälpa andra smaker på vägen så kan en näve Nötmix med bär från OLW lyfta upplevelsen rejält.

Musiken idag får bli amerikansk men istället för att spela originalet med Tom Petty bjuder vi på Learning to Fly med The Weepies. Duon består av Deb Talan och Steve Tannen – amerikansk folkrock när den är som bäst.

11 reaktioner på ”2022-12-08 – The Gladstone Axe: The Black Axe”

 1. En av dessa som jag brukar kalla ”en trevlig tisdagswhisky”.
  Lite anonym, men inga fel på den.
  Är det möjligt att det lilla Islay bidraget märks? Jag tycker det viftar förbi.

 2. Både doft och smak var lite pepprig i mitt tycke.
  Men det var en ganska snäll whisky.
  Jag som är lite vek tog några droppar vatten.
  Men jag tycker man får mer för pengarna om man köper en Loch Lomond.
  Hade inga aprikoser, men hade torkade tranbär och det förhöjde smaken.
  Lugn avkopplande musik 👍

 3. Jag glömde musiken: Den gungar på småmysigt för sig själv i bakgrunden – precis som whiskyn.

 4. Whiskydrinkar är inte vår melodi men kanske ska vi besöka Bigger&Leith- katalogen. Snäll, söt, vaniljig- skulle säkert passa i en drink.
  Skön musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *