2022-12-10 – Deanston 18yo

Deanston Distillery kanske inte är så känt för alla men byggdes redan på 60-talet med produktionsstart 1967. Brodie Hepburn köpte en gammal bomullskvarn och konverterade om denna till ett destilleri. Brodie låg redan bakom Tullibardine och Macduff och Deanston blev ytterligare en malt att använda till blended.

Redan 1972 blev man uppköpta av Invergordon Distillers som släppte en malt under namnet Old Bannockburn samt använde Deanston till sin blended Teith Mill. Sen gick det inte lika bra längre och destilleriet lades i malpåse 1982. Det dröjde till 1990 då Whyte & Mackay tog över Invergordon Distillers. Under Whyte & Mackay fanns Burn Stewart Distillers som återuppstartade Deanston och driver det ännu idag.

Destilleriet ligger i Doune, cirka 1 timme och 20 minuter med bil från Edinburgh. Närmsta större stad är Stirling, där det finns en hel del annat trevligt att besöka. Det går också alldeles utmärkt att åka tåg dit, det tar knappt 2 timmar och tåget stannar i Stirling där bussen tar vid. Går alltså alldeles utmärkt att kombinera med en tågresa upp mot Elgin och Speyside-regionen.

Deanston Distillery

På destilleriet kan man sedan ta en rundtur, besöka lagerhuset och prova whiskyn så klart. Här kan man också prova både Bunnahabhain och Tobermory, då de ingår i samma koncern. Dessutom erbjuds en ginprovning med Tobermory Gin.

En guide hos Deanston visar lagerhuset

Whiskyn ni har i glaset är alltså deras 18-åriga single malt och den håller 46,3%, är inte färgad eller kylfiltrerad. Just denna buteljering har lagrats på ex-bourbonfat men Deanston har som alla andra även experimenterat med fatlagringar och släppt bland annat sherrylagrad malt.

Sort: Deanston 18yo
Beställningsnr: 85868
Destilleri/buteljerare/importör: Deanston Distillery / Anora Sweden AB
Alkoholhalt: 46,3%
Volym: 70cl
Pris:
1289 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/deanston-8586801/

Smaknoter:
Doft: Päron och äpplen, fruktigt, mycket maltig, vaniljsötma
Smak: Äppelpaj, söt men också kryddig, kanel, kaffe och vanilj i eftersmaken

Kan inte låta bli att tänka på äppelpaj så det får det bli. En frasig äppelpaj med en god vaniljsås förstärker allt det som är gott i whiskyn. Mums!

Till denna söta smakupplevelse slänger vi in lite rock i form av Linkin Park. För några år sedan snurrade många av deras låtar både i radio och i min stereo där hemma. Den här låten kommer från ett album från 2007 och heter Shadow of the Day.

12 reaktioner på ”2022-12-10 – Deanston 18yo”

 1. När jag tog första slurken kände jag en liten rökig och fruktig smak
  Blev lite förvånad att det var en orökig whisky men kan tänka mig att kryddigheten och kanelen kan upplevas som rökig
  God whisky med en söt eftersmak
  Lite hög prisbild, finns whisky som ger mig mer smakupplevelse med lägre pris

  1. Kan vara att vi nått taket för vad som är okej att betala för en ”vanlig” whisky. Även om den är 18 år så är det rätt saftigt med de pengarna.

 2. Kul.med den. Men svag eftersmak. Besökt destilleriet och har en handfilled därifrån. Som Göran skriver i smaknoter hittar lite rök. Cool musik och gott med äppelkaka till.

 3. Det kändes direkt på doften att det var lite klass på denna, men jag blev lite snopen när jag såg priset.
  Doften är värd mycket, men smaken är i min smak god men inte prisvärd. Lite för kort och lite tunn.

  Annars är hela whiskyn en efterrätt i sig själv.

  Trevlig return till småputtrig Linkin Park.

 4. Tänk vad huvudet kan hitta på! 😛
  Skratta nu inte, men som doft kände jag först bittermandel och som smak kom jag av någon underlig anledning att tänka på kalops 🤭
  När kalops smaken lagt sig så kändes kaffe smaken väldigt tydligt.
  Då ingen äppelkaka fanns fick det bli vaniljglass.
  Linkin Park hade jag totalt glömt 😄

 5. Sofistikerad smak, växer men till det priset kan man önska sig något mer. Men en kopp kaffe och denna är en trevlig stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *