2022-12-11 – Tobermory 12yo

Deanston provade vi igår och idag är det dags för systerdestilleriet Tobermory och deras 12-åring, som även den håller 46,3%. Den gemensamma nämnaren är uppenbar men varför ägarna valt att buteljera både Bunnahabhain, Deanston och Tobermory vid 46,3% framgår inte. Men Burn Stewart införde denna regel på all sin whisky redan 2010. Antagligen för att hitta de bästa smakerna, vem vet?

Tobermory Distillery ligger på Isle of Mull, en ö i ögruppen Inre Hebriderna, norr om Islay. Med sina drygt 2000 invånare är det ingen stor ö sett till befolkningsmängd, men ett destilleri har man ändå förstås.

Fast egentligen skulle man nästan kunna säga att det rör sig om två destillerier, då man valt två olika inriktningar på sin whisky. Den ena under namnet Tobermory och den andra under namnet Ledaig. Den sistnämnda är riktigt rökig medan Tobermory för det mesta är nästintill orökt. Olika recept, olika namn men samma destilleri.

Att ta sig hit gör man med färja från fastlandet. Oban är en bra start, då kan man ju även passa på att besöka det destilleriet också. 45 minuter tar färjan över till Craignure och det är bra att ha bilen med sig om man vill se lite av ön. Eller så bokar man in sig hos någon av de lokala guiderna som gärna kör dig runt mot en liten peng. Förutom Tobermory destilleri så finns en mängd naturupplevelser och otroligt vackra vyer att upptäcka. En dag att åka runt är ett måste om man besöker ön. Bäst boende hittar du i Tobermory på Western Isles Hotel, högt beläget med utsikt över havet.

Western Isles Hotel, Tobermory, Isle of Mull

Destilleriet grundades 1798 av John Sinclair, en lokal affärsman. I över hundra år med några få stopp destillerade man sprit så det stod härliga till och sen kom depressionen, spritförbudet i USA och mer därtill. Så 1930 stängde man ner i hela 41 år. I början på 70-talet köptes man upp, renoverades och startade igen under namnet Ledaig Distillery. 1993 köptes man upp av Burn Stewart som idag är nuvarande ägare och namnet byttes då till Tobermory Distillery vilket det heter än idag. Under hela sin livstid har destilleriet dock växlat mellan just namnen Ledaig och Tobermory.

Tobermory Distillery

Whiskyn ni har i glaset är en Tobermory som är lagrad i 12 år på ex-bourbonfat. Det finns en gnutta rök i detta recept även om destilleriet hävdar att det är enbart orökt malt. Men med tanke på att Ledaig tillverkas med malt rökt till 38 ppm, så är det väl kanske lite troligt att det finns en gnutta även i Tobermory. Det är ju ändå samma utrustning som används.

En kul sak att uppmärksamma är att det är lite omvända roller mellan könen på destilleriet. Som värd i besökscentret väntar Olivier MacLean medan både destillerichefen Cara Gilbert och master blender Julieann Fernandez är kvinnor. Trevligt att se då många destillerier idag är väldigt mansdominerande. Det är väl dock ingen större överraskning att världens bästa smak- och luktsinne finns hos just kvinnor.

Sort: Tobermory 12yo
Beställningsnr: 80203
Destilleri/buteljerare/importör: Tobermory Distillery / Anora Sweden AB
Alkoholhalt: 46,3%
Volym: 70cl
Pris: 589 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tobermory-8020301/

Smaknoter:
Doft: Smörkola, apelsinskal, ljunghonung och möjligen lite persika
Smak: Lite pepprig, citrus, toffee, tropisk frukt, söt eftersmak

Här har vi något som inte är rökigt utan snarare fruktigt, men det är ändå från ett destilleri precis vid havet. Det lagras vid strandkanten, det får smaker av tång och sälta, minimalt men ändå. Så därför tänker jag bjuda på vitlöksstekta färska räkor. Vänd ner räkorna i en het panna med massor av vitlök och smör. Låt de fräsa en minut och sen är det bara att njuta.

Till denna smakkombo krävs lite hårdare musik; så här kommer en Black Sabbath-inspirerad låt från rockbandet Smashing Pumpkins. Sköna riff utlovas i låten Beguiled.

Tryck på albumomslaget för att lyssna på låten i Spotify.

8 reaktioner på ”2022-12-11 – Tobermory 12yo”

 1. Jag känner en doft av citrus och något sött
  Smaken är nästan lite rökig, peppar smaken slår väl till även i denna så det känns som rök. Söt eftersmak, typ gott och blandat
  Har själv varit på denna ö och minns de små vägarna och de otroligt färggranna husen vid hamnen. Tyvärr verkar det inte gå tt lägga in bilder

 2. Om vi ska jämföra med whiskyn från den 10:e så är denna roligare och mer prisvärd i min näsa och mun.
  En avlägsen rökpuff, frukt och pepprighet med en bättre och längre eftersmak.
  Vi var lata – skippade räkorna.

  Musiken – Bra liknelse med Black Sabbath dock i discotakt.

 3. Dagens whisky var mer prisvärd är gårdagens.
  Kunde inte känna någon rökdoft eller smak.
  Gissade rätt på procenten!
  Något sötare än gårdagens prov, ganska lång eftersmak.
  Hade sett SÅ mycket fram emot räkorna, men det hann vi tyvärr inte med.
  Men skulle jag ha valt något ätbart hade jag nog valt något sötare.
  Kul med musiken, vi lyssnar 👂

 4. Trots nästan avsaknad av rök så var den riktigt angenäm. Frukt är helt ok som omväxling. Något söt kanske och viss pepprigast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *