2022-12-14 – Beniotome Goma Schochu Kaku (OBS! Sesamfrön)

(Vet inte om någon är allergisk men detta destillat är gjort på sesamfrön, så då vet ni det!)

Japaner kan om de vill och japansk whisky har i många år haft väldigt gott anseende. Men det ni får i glaset idag får inte ens kallas whisky utan är enbart en liten outsider, en kul sak, en japansk sprit kallad schochu med kraftiga toner av sesamfrön. Faktum är att om man är känslig mot sesam så ska man nog undvika denna, ursäkta upprepningarna och tjatet.

Just denna shochu anses vara en sprit som har allt och den tillverkas av rostade svarta sesamfrön och svart koji. Det sistnämnda kanske inte är så känt för de flesta, men är egentligen en slags mögelsvamp, fermenterad på grödor för att öka omvandlingen av stärkelse till socker. Det används ofta i produktionen av soja och misosås, och även till den andra kända spriten från Japan – sake.

Den här spriten är också världens första schochu gjord på svarta sesamfrön. Den lagras i 3 år i stora aluminiumtankar och håller bara 25%, som gjord för att kunna avnjutas som den är eller i en drink. Eller som japanerna själva använder den – till food-pairing. Flying Brewery som står för importen av denna spritsort till Europa, har också ett stort utbud av andra japanska drycker i sin katalog. Där finns en intressant whisky som heter Amahagan men den verkar inte kunna hittas i Europa.

Producenten är Beniotome Shuzo Sake Brewery och finns i Fukuoka, på halvön Kyushu, som ligger längst söderut i Japan. Dit flyger man från Sverige på cirka 16 timmar – först 13-14 timmar till Tokyo och sedan anslutningsflyg till Fukuoka som tar cirka 2 timmar. Att besöka destilleriet eller bryggeriet som man själva säger är inte det lättaste utan lokal kännedom, så det bästa är att anlita en guide som känner till området och som kan prata japanska. Där kan hotellen hjälpa till och tipsa om lokala guider som hjälper er runt i den obegripliga djungeln av adresser. Dessutom är ett tips att kontakta den svenska leverantören Flying Brewery som gärna hjälper till med detaljer kring besöket. Självklart ska även en resa till Beniotome kombineras med fler resmål i Japan, detta fascinerande land – räkna med några veckor när du ändå är där.

Prydliga rader i lagerhuset på Beniotome Shuzo Sake Brewery

Men vad tycker ni om innehållet då? Som sagt, detta är lite av en joker i kalendern i år och kommer nog inte bli en ny favorit hos så många. Men smakerna är intressanta och det är alltid kul att prova på saker som man annars inte skulle stöta på. Här kommer lite mer information om drycken.

Sort: Beniotome Goma Schochu Kaku
Beställningsnr: 50771
Destilleri/buteljerare/importör: Beniotome Schochu / Flying Brewery
Alkoholhalt: 25%
Volym: 72cl
Pris: 411 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/beniotome-5077101/

Smaknoter:
Doft: Sesam, nötig, lite pepprig
Smak: Mer sesam och väldigt nötig, jordnötssmör

Japansk dryck behöver så klart matchas med japansk mat så denna gång tar vi gravad lax och häller på en sås på soya och lite wasabi. Strö över några sesamfrön, ta en rejäl tugga och prova sedan en sipp av schochun. Tror nog de flesta tycker att drycken blir bättre av food-pairing, eller vad säger ni?

Så vad passar i musikväg då? Ja, inte är det lätt att hitta något som matchar, eller något japanskt som funkar, så det får bli lite skön rock istället.

Här är “How Do You Feel?” med Mystery, ett kanadensiskt neoprogrock-band bildat 1986.

10 reaktioner på ”2022-12-14 – Beniotome Goma Schochu Kaku (OBS! Sesamfrön)”

 1. En lite konstig doft som är svårt att beskriva, luktar lite illa tycker jag. Smaken är inte alls i mitt tycke har svårt att placera vad det smakar, det finns ingen eftersmak alls

 2. Kul och intressant även om det är inget jag kommer köpa. Smakade på det när vi var i Japan 2019. Kommer ihåg den fermenterade smaken. Gillar sesamfrön dressing och har köpt en som är rostad och den är riktigt god till hot pot mat . Tur att de börjat whisky för både juchu och sake är för svaga för mig. Hasse vi körde smörgås tårta till då Leila inte klarar lök. Japanskt kök år det inte mkt lök i är min erfarenhet.

 3. Tjaaaaa, vad ska man säga?
  Laxen och musiken är bra,
  Schochun var ”intressant”.

  Roligt Johan att du hittar allt det här 👍🤓

  1. Egentligen ett misstag att jag dök på denna Schochu, hade planer på annat men den såg för intressant ut för att jag skulle kunna låta bli! 🙂

 4. Hhmmm, vad i hela friden kan detta vara? 😉
  Säger som Göran, inte så god doft!
  Smak, ja! Vad ska man säga? Det är en dryck som jag inte kommer att köpa 😄
  Men super kul att prova något man definitivt inte skulle ha köpt själv.
  Tur det fanns lax som förhöjde smaken 🤭
  Lugn, skön musik. 👍

 5. Skön musik! Luktar visserligen rostad sesam men verkligen inte som god sesamolja. Kunde nog passa till lax, men det hade vi inte. Likväl spännande bekantskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *