2022-12-13 – Engelbrekt Malt Whisky

Nu åker vi hem till Sverige igen och närmare bestämt till Bergslagens Destilleri i Örebro.

Destilleriet låg tidigare vid Bryggeriet i Nora men flyttade senare till Ormesta i Örebro. Man startade igång 2010 och importerade då whisky från Skottland. 2012 flyttade man in i egna lokaler i Nora och i slutet av 2011 köptes ett bergrum, en av försvarets tidigare bunkrar, med hela 28 ingångar. Här kunde man lagra sprit i mängder.

Under 2012 och 2013 hände mycket och det slutade med att företaget begärdes i konkurs, bland annat på grund av en skuld på 1,8 miljoner till dem som köpt in sig på whiskyfat.

Bergslagens Destilleri AB blev efter konkursen Bergslagens Destilleri Örebro AB istället och året efter flyttade man in i sina nuvarande lokaler i Örebro. 2014 blev nystartsåret då familjen Lihnell tog över verksamheten och de driver den än idag. 2016 köpte företaget upp hela Grythyttan Whiskys lager med whisky och flyttade detta till Örebro för vidare lagring.

Idag tar man inte emot besökare på destilleriet så vi får spara resan till Örebro till en annan gång. Istället kikar vi närmre på den whisky vi har i glaset, nämligen Engelbrekt Malt Whisky. Råspriten till Engelbrekt är destillerad av okänt destilleri och sedan lagrad och buteljerad i Örebro, först på traditionella whiskyfat, ex-Bourbon Hogsheads, i minst 5 år, därefter slutlagrade på 250-litersfat av ny amerikansk ek. Buteljering sker sedan för hand inklusive etikettering av flaskan.

Sort: Engelbrekt Malt Whisky
Beställningsnr: Finns ej längre på Systembolaget
Destilleri/buteljerare/importör: Okänt destilleri / Bergslagens Destilleri Örebro AB
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Pris: 359 kr

Smaknoter:
Doft: Fruktig med toner av päron och toffee
Smak: Söt, choklad, toffee, vanilj, liten pepprighet, skumbanan

Sötma kräver sälta för en perfekt symbios och då vill jag slå ett slag för vår fantastiska granne Jürss Mejeri och den prisbelönta Sörmlands Ädel. En rejäl bit av den på ett salt kex blir perfekt. 

Nu kör vi mer svensk musik och denna gång från rockbandet Hellsingland Underground, med lokala Peter Henriksson på gitarr. Låten är från senaste albumet och heter It Started with a Teardrop. Du lyssnar som vanligt genom att klicka på konvolutet.

9 reaktioner på ”2022-12-13 – Engelbrekt Malt Whisky”

 1. Har druckit den flera ggr. Då den fanns på vår klubb Lindesberg . Är lättdrucken. Vi tog sant agur till istället men det funkade också. Bra musik. Hasse och Leila

 2. Tänkte först rom när jag luktade.
  Men när man smakade kände man att det var en whisky.
  God, lättdrucken, ganska lång eftersmak.
  Sörmlands ädel var en helt ny bekantskap.
  Men det var en perfekt kombination till whiskyn.
  Får snart be om adressen till någon spellista du har. Mycket musik jag aldrig hört förut. 👍👍

 3. Whiskyn: jag saknar lite ”i mitten”. Den är lite vass och spritig. Var är skumbananen??

  Tillbehör: dom är duktiga i hälleforsnäs. Sältan och sötman ……

  Musiken: Svenskt tung-gung.

 4. Lukten var inbjudande och ingav förväntan. Men här rev det till rejält på tungan av pepparkorn. Nja skeptisk 🧐

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *