2022-12-15 – Diplomático Selección De Familia

Vi fortsätter även idag med något annat än whisky, nämligen en mörk rom. Diplomatico grundades 1959 i Venezuela och var då en del av det stora bolaget Seagrams men är sedan 2002 privatägt till 100%.

Bolaget heter Destilerias Unidas och destilleriet anses vara ett familjeföretag. Man använder 10 olika sorters sockerrör i tillverkningen och därmed kan det vara på sin plats att ge en snabb lektion i tillverkning av rom.

Det finns några olika metoder att tillverka rom på och den kanske vanligaste är när sockerrör krossas och sedan pressas för att utvinna så mycket som möjligt av den söta saften. Den kokas sedan tills vattnet avdunstat och enbart rent kristalliserat socker finns kvar. Restprodukten är en trögflytande gegga som kallas melass med en sockerhalt på upp till 55%. Melass är den mest vanliga råvaran vid tillverkning av rom och då kallas destillatet Rhum Industrielle.

Melass, grunden till mycket rom

Men innan man tillverkar rom av melass så späds den ut med vatten för att minska koncentrationen av socker till mellan 15 och 20%. Därefter startar man igång sin jäsningsprocess, antingen med tillsatt jästkultur eller med spontanjäsning. Vid höga temperaturer så har det jäst färdigt på bara några dagar medan en lägre jästemperatur kan ge en jästid på ett par veckor. Resultatet efter jäsningen är en mäsk som håller mellan 5 och 9 % i alkoholhalt.

Om man istället använder saften (Rhum Agricole) ska den användas direkt från nyskördade sockerrör. Precis som med melass krossar och hackar man upp rören innan de körs genom en vals för att utvinna så mycket saft som möjligt. Här filtrerar man saften 1-3 gånger och den klarnas därefter med limejuice, innan den hälls på stora tankar. Sedan tillsätter man jästen och det tar upp till 36 timmar innan en mäsk på 4-5% alkoholhalt har skapats.

En skog av sockerrör

Sen är det dags att destillera och det sker på två sätt. Antingen i kolonnpanna eller i kopparpanna, precis som med whisky. Den förstnämnda används främst till ljus rom och den sistnämnda till mörk rom som ska lagras. Används den sistnämnda metoden så sker destillationen i två omgångar och ger till slut en sprit på 80-85% alkoholhalt. Använder man kolonnpanna blir resultatet en ren och neutral råsprit på cirka 96%.

I detta läge är både destillatet från kopparpannan och kolonnpannan rätt färglös, så för att få en mörk rom krävs alltså lagring på ekfat. Eftersom det är rätt varmt i Karibien så sker mognaden i faten ganska snabbt, precis som det gör för Amruts whisky i Indien till exempel. Därför är det ovanligt med rom som lagrats längre tid än 8 år.

Lagerhuset med romfat på Diplomatico

När lagringstiden är över så blandas romen till och vanligen innehåller en rom mellan 15 och 20 olika destillat och årgångar, precis som med blended whisky. Det är väldigt sällsynt med single cask rom till exempel, men det förekommer.

Vill man buteljera en ljus rom istället så samlas destillatet i ståltankar fram tills buteljering. En del väljer ändå att lagra sina ljusa rom på ekfat men då måste destillatet filtreras genom kolfilter för att färgen från ekfatslagringen ska försvinna.

Hos Diplomatico sker lagring på ekfat som tidigare innehållit både whisky och bourbon. Det används också en hel del sherryfat från Pedro Ximenez. Resultatet blir därmed en rom som är att likna väldigt väl vid en blended whisky. Den rom ni har i glasen är en specialutgåva från Diplomatico, nämligen deras Selección De Familia. Den är framtagen inom familjen så att säga och är en blended av flertalet romsorter med lagring ända upp till 12 år.

Här tillverkas Diplomatico Rum

Vill du besöka destilleriet så går det vanligen inte att komma in som besökare. Landet Venezuela och området där destilleriet ligger kan dock locka en del men det tar ett par dygn att ta sig till platsen, via olika anslutningar. Så med det sagt så finns det gott om andra destinationer där man även kan besöka destillerier som tillverkar rom. Det vimlar av de i de flesta karibiska och sydamerikanska länder. Vill ni ha tips på bra sådana ställen så kan jag tipsa om sajten https://www.romrom.se/.

Sort: Diplomático Selección De Familia
Beställningsnr: 81345
Destilleri/buteljerare/importör: Destilerias Unidas SA (DUSA) / The Diplomatico Distillery, Venezuela / Handpicked Wines Sweden AB
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Pris: 649 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/diplomtico-8134501/

Smaknoter:
Doft: Russin, toffee, honung, vanilj och lite apelsinskal
Smak: Plommon, honung, kokos, lite pepprig med en gnutta tobak i eftersmaken

Att matcha en fin rom är inte alltid så lätt men jag tänkte försöka med en fin serranoskinka på en toast. En liten fet och något rökig smak som gifter sig väl med den söta romen.

Till denna smakkombo lyssnar vi till gruppen Night, ett svenskt band som startade 2012 som en hyllning till hårdrockarna i Judas Priest och Saxon. Men i denna lugna låt Crimson Past hör vi även influenser som Dire Straits och Chris Rea.

8 reaktioner på ”2022-12-15 – Diplomático Selección De Familia”

 1. Rom är alltid gott. Rom från Diplomatico har jag provat för, de har tycker jag prisvärd rom. Har provat en billigare med art nr 389, Mantuano pris 299 kr som jag tycker är toppen för det priset
  Denna har en honungsdoft som känns rätt tydligt. Den kommer tillbaka i smaken och ger en mild söt smak.

 2. Denna var riktig bra.
  Jag försöker ”lära mej” rom, att hitta alla smaker bakom det söta.

  Apelsinen i doften och det lite ”peppriga” i smaken tyckte jag om.

  En sån duktig, svensk grupp man aldrig hört förut. Imponerande.

 3. Vilken tankevurpa!
  Var SÅ inställd på whisky 😜
  Rom är gott när dom inte är så söta, vilket den här inte är, tycker jag 🥃
  Gott med serranoskinka.
  När musiken drog igång sa jag direkt Dire Straits, kul att du nämnde det i texten Johan.

 4. Ja första sekunderna var Dire Straits. Jag upprepar: hur hittar du all fin musik? God rom, inte så söt för en mörk. Hade säkert suttit bra med lättrökt och småsalt serrano.

  1. Som jag sagt, lyssnar mycket på musik och gillar nytt och okänt material i första hand. Hittar många guldkorn på detta sätt. Spotify är källan till många timmars lyssning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *