2022-12-18 – Crabbies Yardhead Single Malt from Leith Edinburgh

Vad är då detta – Crabbies Yardhead låter som en tv-serie från Discovery eller en dokusåpa. Men det är det förstås inte, det finns en historia bakom allt. John Crabbie var en pionjär i whiskybranschen, han var en av de första som blandade whisky på 1800-talet för att helt enkelt skapa en sprit som smakade likadant varje gång. Yardhead är dock en single malt, en NAS, men också unik då det är den först single malten från John Crabbie & Co. Yardhead är också platsen i Leith i Edinburgh, där John grundade sitt destilleri.

John Crabbie & Co skapades 1801 då man köpte ett porterbryggeri i Leith i Edinburgh och byggde om det till ett destilleri. Man ägde redan Haddington Distillery i East Lothian som producerade grainwhisky från 1852 till mitten av 1860. Tillverkning av gin var också en stor affär på denna tid men mest kända blev man för sin Crabbie’s Green Ginger Wine som marknadsförs än idag. Detta är en grönfärgad dryck med ingefära och andra örter. Tycker du det låter intressant så har Systembolaget tagit in Crabbies Ginger Beer som finns i sortimentet Cider & Blanddrycker. Kanske bjuda på den på någon provning framöver?

John Crabbie var styrelseordförande på North British Distillery i Edinburgh, etablerat 1885. Ett graindestilleri som finns än idag i ett samägarskap hos Diageo och Edrington Group. Företaget John Crabbie & Co har levt kvar under alla år med några ägarbyten. DCL tog över under 1980-talet och kort därefter Macdonald & Muir (ägare av Glenmorangie). Flaggskeppet Green Ginger Wine såldes vidare till Halewood International 2007 som nu är baserade i Liverpool.

Dagens Crabbie Distillery i Edinburgh, där vi så småningom kommer få se fler single malts produceras

Vad gäller whisky så har tidigare släppts en 8-årig och en 12-årig deluxe blend. Men det ni har i glaset idag är alltså en single malt med okänd ålder. Kanske är det så att historien är mer intressant än innehållet men det får ni helt enkelt avgöra. Crabbies Yardhead Single Malt from Leith Edinburgh är den första single malten från bolaget, men var den destillerats hålls hemligt, dock är det någonstans i Highlands.

Sort: Crabbie’s Yardhead Single Malt Whisky
Beställningsnr: 83079
Destilleri/buteljerare/importör: John Crabbie & Co / Halewood Artisanal Spirits PLC / Mission Wine & Spirits AB
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70cl
Pris: 347 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/crabbies-yardhead-8307901/

Smaknoter:
Doft: Äpplen, citrus, en sötma som höjer nyfikenheten
Smak: Äpplen igen, citrus igen, men sen kommer toffee och farinsocker. Sötman dröjer sig kvar och eftersmaken är helt okej för en sån ung whisky.

Eftersom den här whiskyn är av den enklare sorten, även om det är en single malt, så krävs lite smaker för att få fart på den. Så i det här fallet har jag valt att servera en brownie (köpt eller en egenbakad) med en bra vaniljglass, får jag föreslå SIA ekologisk vaniljglass? Eller så gör du din egen glass också.

Till hemlig single malt, brownie och vaniljglass krävs det lite rockigare toner så här kommer Muse med Something Human. Brittiska Muse anses vara världens bästa liveband, åtminstone inom rockgenren.

8 reaktioner på ”2022-12-18 – Crabbies Yardhead Single Malt from Leith Edinburgh”

 1. Trevlig Whisky, Doftar av något söt. Liten men god eftersmak
  Roligt med en originell Whisky, inte alls tokig för att vara av den yngre modellen
  Skulle faktiskt kunna tänka mig handla en

 2. Nu ör vi igång igen efter jul ….,
  Först: Hur hittar Johan all denna historia?
  Doft: så mycket äpple! Lovar mycket.
  Smak: Var tog den vägen?? Det lilla jag hittade var ok.
  Eftersmak: ??
  Musik: Hur kan jag missat världens bästa liveband? Världen kanske är för liten. Låter som Sparks!

  1. Ja du, mycket läsning på nätet blir det och källorna till informationen finns överallt. Men oftast handlar det om ett stort intresse i grund och botten.

   Det låter som du behöver lyssna lite mer på Muse!?

 3. Skönt nu är julen över så vi åter har tid för det viktiga = whiskykalendern ! 😜
  Dagen bjöd på en snäll nybörjar whisky till bra peng.
  Kunde nog skippa tillbehör då jag tyckte glassen tog över smaken.
  Men jag skulle nog kunna tänka mig en flaska 🥃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *