2022-12-17 – Loch Lomond Madeira Finish

Ibland hittar man en favorit i whiskyhyllan som passar till de flesta tillfällen så därför får denna utmärkta whisky en plats i årets kalender också. Loch Lomond är ni rätt bekanta med vid det här laget och den här whiskyn var den vi hade premiär med i lucka nummer 1 förra året. Det verkar som den gick hem hos de flesta, främst för att den är väldigt prisvärd men också för att den bjuder på väldigt mycket goda smaker. Själv har jag köpt att antal flaskor under året och ser till att den alltid finns i barskåpet. Den perfekta bjudwhiskyn till de flesta tillfällen helt enkelt.

Loch Lomond Distillery i Alexandria har vi ju pratat om tidigare och så även den speciella Lomondpannan som även används av Glenburgie och Scapa. Loch Lomond har totalt 11 pannor, både Lomondpannor, en Coffeypanna och några traditionella kopparpannor.

Med det som grund går det att tillverka whisky med en väldigt stor bredd, en stor fördel då man gärna släpper många olika buteljeringar härifrån. Michael Henry är Master Blender och är den som ser till att det som blandas ihop blir så njutbart som vi hoppas på.

Loch Lomond Madeira Cask lagras till en början i amerikanska ekfat som tidigare innehållit bourbon och får sedan en finish i 6 månader på madeirafat. Åldern på whiskyn är fortfarande en hemlighet men vi gissade då på nånstans mellan 5 och 8 år och det får vi nog tro på fortfarande.

Eftersom destilleriet inte tar emot besökare får vi hitta på något annat och åka båt på Loch Lomond har vi redan gjort, så därför stannar vi denna gång kvar i Glasgow. Vi checkar in på favorithotellet, som hämtat från Faulty Towers fast mycket större, Grand Central. Härifrån har vi nära till de flesta upplevelser i Glasgow men det jag tänker på i första hand är The Pot Still – en whiskypub utan dess like. Här har man funnits i olika skepnader och under olika namn sedan 1867 och idag finns en whiskymeny med närmare 800 olika whiskysorter. Dessutom finns det öl, vin och andra spritsorter också och så lite mat dessutom. En helkväll här gör nog ingen dryckesintresserad besviken.

Här kommer lite mer information om whiskyn ni har i glaset:

Sort: Loch Lomond Madeira Cask
Beställningsnr: 530 (står på hyllan i Katrineholm)
Destilleri/buteljerare/importör: Loch Lomond Distillery / Stellan Kramer
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70cl
Pris: 299 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-madeira-cask-finish-nas-53001/

Smaknoter:
Doft: Kryddig, lite pepprig, med citrus
Smak: Fruktig, mest tropiska frukter, citrus, kryddig, eftersmaken är lång och balanserad

Förra året hade vi smörstekta kantareller på en toast till denna whisky, men i år provar vi ett annat recept – i år blir det chévrefyllda dadlar inlindade i bacon. Ett bra recept på det från en minst lika bra blogg hittar ni här: https://vinmatalsace.com/2020/01/05/chrevrefyllda-dadlar-med-bacon/.

Musiken idag tar vi från Kanada och gitarristen Devin Townsend som för en gångs skull producerat en riktigt gångbar hitlåt, Moonpeople. Refrängen är slående och perfekt i många avseenden och de komplexa ljudmattor som brukar finnas i hans låtar är lite mer dämpade.

10 reaktioner på ”2022-12-17 – Loch Lomond Madeira Finish”

 1. Loch Lomond har toppen whisky i alla tappningar
  Känner en liten pepprig doft som kan verka som rökig, Smakar lite citron. Rätt lång pepprig eftersmak
  Mycket prisvärd Whisky, som alla Loch Lomond är tycker jag

  1. Madeira Finish är min favorit bland Loch Lomonds gedigna utbud. Kvalificerar dock inte in under 300-strecket längre – efter senaste prishöjningen hamnar denna på 301 kr!

 2. Detta är den mest prisvärda 299kr whiskyn.
  Den kändes bekant, men jag var inte beredd på att den skulle dyka upp igen, jag gissade fel.

  Vi körde med fikonen rena – det gick bra det med.

  Rolig musik. Startar som en mjuk pop för att dra på med lite bombastiska toner på slutet.

  1. I dagsläget kostar den 301 kr men är ju förstås fortfarande prisvärd. Mr Townsend bjuder ofta på betydligt hårdare och ”jobbigare” toner, så detta var en glad överraskning tyckte jag.

 3. Vilken tur att jag köpte en sån här flaska tidigare.
  Loch Lomond är som sagt Loch Lomond 👍 kan aldrig bli fel.
  Kände direkt när jag luktade att här är något jag tycker om.
  Fruktig, mild och fräsch i både doft och smak.
  Vi körde bara rena dadlar och det var inte dumt alls.
  Jag hade behövt en lite mer färgstark musik då jag tycker så bra om whiskyn.
  Tack för alla tips vi får gällande mat och musik 🙏

 4. Prisvärd men jag hade gärna sett lite längre tid på madeirafaten. Vi gillar inte fikon så vi tog aprikoser med chevren istället och det var en ny kombo som var god. Lite för seg musik för min smak. Hasse och Leila

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *