2022-12-20 – Marc de Bourgogne

Nu blir det ett intressant och nytt inslag i kalendern, det här är nämligen en Marc. En rätt så okänd spritsort för många kanske?

Men enkelt sagt kan man säga att det här är Frankrikes motsvarighet till italienarnas grappa. Precis som grappa så tillverkas Marc av resterna från vintillverkningen, alltså druvskal, kärnor och stjälkar som frånskiljs själva saften. Karaktären bestäms av vilka druvor som används, hur hårt de pressas samt om man väljer att fatlagra destillatet.

Marc de Bourgogne är tillverkad av druvor från olika vingårdar i Bourgogne och har lagrats på ekfat.

Destilleriet grundades 1874 under namnet Fontbonne men när Gabriel Boudier tog över 1909 så döpte han om det efter sitt eget namn. Destilleriet finns i Dijon, senapens stad och går fortfarande under samma namn, även om ägaren bytts ut sedan dess. Marcel Battault heter personen bakom destillatet ni har i glaset men varumärket Boudier var starkt etablerat och renommerat och har därför fått hänga kvar.

Druvorna som används har pressats hårt under flera dagar och resterna destilleras sedan i en kolonnpanna där ånga används som uppvärmningsteknik. Därefter fatlagrar man sin Marc i okänt antal år innan den buteljeras. Förutom detta destillat tillverkar man en hel del likörer och är välkända för sin varumärkesskyddade Creme de Cassis de Dijon.

Storsäljaren – färggranna Creme de Cassic de Dijon

Att besöka Frankrike och Dijon verkar trevligt, även om Maison Boudier inte skyltar med besökscenter direkt. Det finns gott om annat att upptäcka i Dijon med omnöjd, allt från palats, muséer, en saluhall och inte minst mängder av vingårdar. Ett tips är att besöka Philippe Leclerc Cave som är ett museum för Bourgogne-viner och som inhyser en rejäl vinkällare där du kan prova det mesta. Självklart finns också Marc och likörer här.

Vinkällaren hos Philippe Leclerc

Sort: Marc de Bourgogne
Beställningsnr: 41264 (finns på hyllan i Katrineholm)
Destilleri/buteljerare/importör: Gabriel Boudier / Solera Spirits and Beers AB
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70cl
Pris: 399 kr

Smaknoter:
Doft: Druvor, fruktig och med lite gräs, torkad frukt, citronskal
Smak: Äpplen, vindruvor, aprikos, lite kryddig, citrus

Den perfekta smakkombon till en grappa är salta nötter och det kanske kan funkar här också, men eftersom Marc är något fruktigare och sötare så borde en Nötmix med bär från OLW göra susen.

Rex Orange County eller Alex O’Connor som han egentligen heter, kommer från England och har egentligen inget med Frankrike att göra. Men detta är en skön låt med både jazz och soul och den heter Sunflower.

6 reaktioner på ”2022-12-20 – Marc de Bourgogne”

 1. Oj, vad är detta? 🤔
  En helt ny bekantskap, kul!
  Kan dock inte hålla med om vaken doft eller smak. Jag fick association till dill och anis.
  Ganska lång eftersmak.
  Både nötter och musiken fungerade väldigt bra.

  1. Jämfört med många grappa jag provat så har den här mer örtiga, kryddiga toner och ja, när du säger det så, lite anistoner kan jag också hitta.

 2. Att vi lämnat Skottland kunde man förstå, men vart man hamnat var jag inte säker på.
  Att druvor var inblandat kunde man ana. Vi tyckte det fanns dilldofter.
  Denna kan man ju tänka dig att smutta på en fredagskväll. Man lär sig alltid något nytt.
  Musiken: sköna blåsarr.

  1. Kul att upptäcka något nytt ibland. Vill man ta ut svängarna och prova fler sorter så finns det ett 10-tal olika på bolaget, sorteras in tillsammans med grappa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *