2022-12-21 – Peaky Blinder Irish Whiskey

Vad är nu Peaky Blinder undrar ni? Jo, Peaky Blinders var ett gatugäng i Birmingham i slutet av 1800-talet. Det återuppstod sedan igen efter första världskriget och var helt enkelt ett gäng unga män som rånade, misshandlade och utpressade folk. Riktiga gangsters klädda i kavajer, överrockar, halsdukar, kängor och kepsar. Efter nästan 20 år av envälde så fick man stryk av Birmingham Boys, ett större gäng som tog makten i staden. Dock var det Peaky Blinders som levde kvar som namn och varje gäng därefter fick det öknamnet.

Historien kring gängen från Birmingham är så omfattande att det blev underlag till en hel tv-serie av BBC, nämligen Peaky Blinders. 2013 kom den och den rekommenderas starkt om ni inte redan sett den. I serien får vi följa en familj med brottslingar som verkar i Birmingham strax efter första världskriget.

Peaky Blinders – gänget från TV-serien

Sadler Brewery tyckte detta var så intressant att man först lanserade en ale med namnet Peaky Blinder. När Halewood Company 2017 köpte Sadler’s registrerade man Peaky Blinder som ett varumärke, att användas för produkter inom öl och sprit. Förutom whiskey så har man även producerat gin och rom med det varumärket.

Whiskeyn, medvetet stavat med det extra e:et, produceras av West Cork Distillers på Irland, så även om bolaget är beläget i England så är detta en irländsk whiskey. Ryktet säger till och med att det rör sig om en Bushmills, vilket förstås också snappas upp i tv-serien där huvudrollsinnehavaren Tommy Shelby gärna dricker Bushmills.

Old Bushmills Distillery – kanske det ni har i glaset har tillverkats där?

Whiskeyn ni har i glaset är en typisk irländsk trippeldestillerad sprit, lagrad på bourbonfat i okänt antal år. Förutom Peaky Blinder så producerar man även Pogues Irish Whiskey och planerar för att starta eget destilleri på Irland. För närvarande är dock Sadler’s Brewery stängt och man planerar för att flytta hela verksamheten till destilleriet på Irland istället. Dock är det oklart när detta kommer att ske.

Sort: Peaky Blinder Irish Whiskey
Beställningsnr: 85022
Destilleri/buteljerare/importör: West Cork Distillers / Sadlers Brewing Co / Mission Wine & Spirit AB
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70cl
Pris: 339 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/peaky-blinder-8502201/

Smaknoter:
Doft: Torkad frukt, apelsinskal, fudge, vanilj
Smak: Lite nötig i smaken, mer frukt och vanilj, lite russin och mer citrus

Nötigheten är inte så stor men finns där och tillsammans med fruktsötman så blir det perfekta tillbehöret en näve brända mandlar. I dessa tider hittas de ibland på julmarknader eller så gör ni egna där hemma, enligt detta recept kanske? https://www.arla.se/recept/branda-mandlar/

Då kunde man lätt tro att Pogues skulle stå för musiken men istället har jag valt amerikanska Aoife O’Donovan, dotter till en irländare. Här har vi amerikansk folkmusik med rötter från Irland och influenser från flera olika genres, bland annat klassiskt och jazz. Vi lyssnar till låten B61.

10 reaktioner på ”2022-12-21 – Peaky Blinder Irish Whiskey”

 1. Lite speciell i smaken, kan vara nötigheten som slår igenom
  Tog en kryddig hembakad pepparkaka som tilltugg, inte alls dumt.
  Rolig bakgrundsfakta

  1. Musiken finns där ute och lyssnar gör jag hela tiden i princip. Spotifys radiofunktion är ett fantastiskt bra sätt att upptäcka nytt. Ni kan testa själva: Välj en favoritlåt, högerklicka och välj Gå till låtradio. Då får ni en spellista baserad på den låten plus sådant ni gillar att lyssna på i vanliga fall. Rekommenderas.

 2. Trippeldestillatet ger en snällhet. Kanske också en anonymitet. Jag jämför med min Mackmyra trippeldestillat.
  Trevlig – vi tog den med julmarknadsmandlar.

  Musiken lite so whiskeyen – snäll.

 3. Snäll, fruktig whisky.
  Sticker inte ut åt något håll, men en bra vardags whisky.
  Det fick bli lite Noblesse då jag inte tål mandlar, inte fel det heller.
  Skön musik 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *