2022-12-24 – Ardnamurchan AD 02:16

Nu kommer vi till julaftonens höjdpunkt, ja efter julmat, Kalle Anka, julklappar och allt annat. Är det stökigt där du är, gå någon annanstans och njut av denna whisky.

Ardnamurchan levererar gång på gång otroligt bra buteljeringar och den tillhör en av mina absoluta favoriter. Just denna butelj hör till en av de bästa jag provat. Som med många andra populära buteljer så säljer de fort slut, men Ardnamurchan kompenserar med att mängdproducera bra single malt. Detta är till och med en single cask vilket inte är helt ovanligt från detta destilleri.

Ardnamurchan Distillery grundades 2014 och är Skottlands västligaste destilleri på fastlandet. Här har man satsat på miljön i stor skala, använder lokalt odlade råvaror, inget går till spillo utan allt kan återvändas till allt ifrån djurfoder, gödsel till åkrarna samt till laddstolpar. Det finns nämligen en Tesla laddstation bredvid destilleriet där överskottsvärmen från destilleriet omvandlas till el som du kan ladda din bil med. Det finns även en vattenturbin i floden utanför som genererar inte bara kylvattnet till destilleriet utan även all elektrisk energi som går åt för driften.

Ardnamurchan Distillery

Det tillverkas både rökt och orökt malt och single cask-buteljeringar är väldigt vanligt. Ägarna heter Adelphi och är en oberoende buteljerare som funnits sedan 1993. Eller egentligen har namnet Adelphi förekommit sedan 1826 då det var ett destilleri i Glasgow, nedlagt 1907. Jamie Walker som grundade Adelphi som oberoende buteljerarfirma var sonsonson till en av grundarna till det ursprungliga destilleriet i Glasgow.

Vill du besöka Ardnamurchan går det utmärkt, de har öppet alla dagar utom söndag och måndag. Här kan flera olika turer erbjudas, från standard rundvandring till lite mer bakom kulisserna med provsmakning i lagerhus med mera. Tänker att Ardnamurchan är ett trevligt stopp på väg till Isle of Mull och Tobermory. Finns flera bra boenden i närheten men vill man bo riktigt bra så rekommenderas Glenmore Holidays, ett 5-stjärnigt boende i flera olika hus, precis i närheten. I närheten finns också havskusten och både från destilleri och boende kan man se sälar, många olika fågelarter och ha en milsvid utsikt över havet.

Vy över havet, nedanför destilleriet

Whiskyn vi provar idag är en single cask på hela 58,8%, lagrad på 1st fill Oloroso-fat, endast 5 år gammal. Buteljeringen är exklusiv för Clydesdales 15-årsjubileum och släpptes i februari redan. Det tog bara några dagar så var alla 328 flaskor slutsålda. Det som slår mig är att den här buteljeringen känns mycket äldre än sina 5 år, en riktigt knock-out. Nu favoriserar jag den här, men det är den sista i kalendern så jag hoppas ni tycker det är okej? Jag har nog aldrig hittat en så ung whisky som smakat så bra. Förväntningarna på framtida Ardnamurchan är därmed väldigt höga.

Sort: Ardnamurchan AD 02:16 CK 78 btl 286/328 58,8%
Beställningsnr: Slutsåld
Destilleri/buteljerare/importör: Ardnamurchan Distillery / Clydesdale
Alkoholhalt: 58,8%
Volym: 70cl
Pris: 1296 kr

Smaknoter:
Doft: Sherrydoften är tydlig, mycket russin och lite torvrök bakom där.
Smak: Fruktig, tydlig sherrysötma, rökigheten framträder mer, plommon, lite citrus och toffee, torkad frukt i eftersmaken

Att para ihop något med denna välsmakande pjäs är inte så lätt men en bit mörk choklad lyfter in bitterhet mot den fruktiga russinsötman. Välj gärna en bra mörk choklad med cirka 70% kakaohalt, då blir det som bäst.

Jag hoppas ni varit nöjda med årets kalender och musikvalen så jag avslutar med en favoritlåt som inte alls har med skotsk härlig sherrylagrad whisky att göra. Ej heller har det med jul att göra utan det är en tokig, rätt så hård och konstig progressiv rocklåt som kanske får de flesta att hoppa till.

Native Construct är ett band från Boston som bryter alla regler vad gäller olika musikgenres – det här är hårdrock, riktigt hård sådan ibland, blandat med klassiskt, jazz, opera och i princip allt. Låten heter Come Hell or High Water.

Njut och ha en fortsatt trevlig jul!

15 reaktioner på ”2022-12-24 – Ardnamurchan AD 02:16”

 1. Fantastisk. Även outspädd. Jättebra musik, dock ej julaftonsdito.
  Tack för mycket informativ, inspirerande, musiktipsande, smaklig kalender. Trevligt att läsa och smaka.

 2. Nu har jag hunnit med sista slurken
  En perfekt whisky som.fast sin alkoholhalt smakar söt och med lite svag rök. Otroligt att inte sprritsmaken slog igenom, som den gjorde på förra whiskyn.. Testade med en bit cheddarost, perfekt
  Förstår att den är din topp whisky Johan, jag tycke den ligger i toppskiktet av alla vi provar
  God fortsättning och ett gott nytt till alla . Och tack Johan för en trevlig whisky resa

 3. God jul, fast vi sparade denna till 13:on dagen.

  Som tidigare skribenter – kalenderns höjdpunkt. Jag tycker om den snygga rökigheten i kombination med det sherrytunga. Däremot tyckte jag att de 58% bet till för hårt, men med lite vatten öppnade den upp bra. Mer rökiga sherrybaljor åt folket!!!
  Vi körde på 70% mörk choklad – julgodis blev det.

  Musiken: Det mesta tidigare i kalendern har jag gillat, men nu känns jag förflyttad till 70 talet. Jethro Tull korsad med Hammerfall?? Nej tack!

 4. Doft: lätt rök och sherry
  Smak: kraftfull, sherry
  Imponerande för en 5-åring.
  Det smakade mera, mera! 😜
  Choklad är alltid gott 👍
  Musiken: Nja, definitivt ingen julmusik 😂

  Stort TACK för en mycket trevlig kalender. 🙏
  Det mest chockerande var nog när jag hällde upp dag 22!
  Hade inte förväntat mig en sådan intensiv röd dryck! 😁 (glöggen)
  Ser redan fram emot nästa kalender. 🥃

 5. Har andel i ett fat hos dem nu. Så jag hoppas att jag kan få hem det också. Gott. Musik är ju kul att höra nytt.

 6. Tänk om man hade kunnat avnjuta denna på julafton, under korkeken tillsammans med Ferdinand. Då hade vi njutit båda två. BÄST

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *