2022-12-23 – Tormore 9yo AD Rattray

På uppesittarkvällen måste jag bjuda på något speciellt och då blir det inte något ni kan hitta på Systembolaget, åtminstone inte i denna utgåva. AD Rattray är en oberoende buteljerare som köper upp fat och många blir till fantastiska buteljeringar. Denna Tormore är bara 9 år men är väldigt kraftig och har massor med smak. Var lite försiktig dock då den håller hela 65,2% alkoholhalt.

Tormore Distillery grundades 1959 och första destillering ägde rum 1961. Då tillhörde man Long John Distillers och tanken var att producera bra malt till Long John Blended. 1989 köptes Long John Distillers upp av Allied Distillers och då blev Tormore huvudmalten i Ballantine’s Blended, vilket den är än idag. Nu ägs dock Tormore och Ballantine’s av Chivas Regal, som i sin tur ägs av Pernod Ricard.

Det finns inte så många Tormore Single Malt att hitta idag, även om det släppts ett antal buteljeringar genom åren. Utomlands går att hitta både 14- och 16-årig Tormore Single Malt, men inte i Sverige. I dagsläget finns 5 buteljeringar på Systembolaget, alla av oberoende buteljerare och med prislapp mellan 759 kr och 8716 kr. Den ni har i glaset skulle idag troligen hamna någonstans i den nedre delen av den prisskalan.

Tormore Distillery

Men Tormore Distillery då, går det att besöka? Ja, det är klart, dock släpps man inte in på någon rundvandring. Men utsidan på destilleriet är rätt så spektakulärt i sin design och kan vara kul att se när man besöker Speyside. Med sina 8 pannor destillerar man nästan 5 miljoner liter sprit per år så det är rätt så stort och industriellt. Vill man då istället ha en rundvandring på ett destilleri i trakterna så är det bara att välja och vraka – Glenfarclas, Cragganmore, Macallan, Glenfiddich och många fler ligger precis i närheten.

Sort: Tormore 9yo AD Rattray
Beställningsnr: Finns ej på bolaget (men det finns några andra Tormore)
Destilleri/buteljerare/importör: Tormore Distillery / AD Rattray / Clydesdale
Alkoholhalt: 65,2%
Volym: 70cl
Pris: ca 1000 kr tror jag det var

Smaknoter:
Doft: Vanilj, apelsinskal, nougat och fina ektoner, kanske lite jäst
Smak: Vanilj, mer kryddig i smaken, söt fruktighet, likt jordgubbe

Mycket whisky blir bra med en bit lagrad hårdost och en fin parmesanost, gärna vällagrad, gör att whiskyn växer. Kombinationen är fantastiskt bra.

Kommer ni ihåg Frans som sjöng Who’s Da’ Man, en hyllning till Zlatan? Då var Frans bara 8 år gammal och idag har han hunnit bli 23 år. 2019 kom denna dänga som kanske inte så många har hört, skönt sväng i låten Amsterdam.

10 reaktioner på ”2022-12-23 – Tormore 9yo AD Rattray”

 1. Tycker att spriten tar över smakerna och dofterna också
  Känner en liten vanilj doft och smaken av vanilj
  Även med vatten i så tycker jag sprit doft och smak tar över
  Avslutade med mera vatten men sprit doft, smak finns kvar
  Roligt att få testa lite originella sorter

 2. Enig med Göran stark. Nu har vi haft smws kalender och där har alla varit över 58 så vi har vant oss vid styrka. Dock har de haft lite mer ålder. Parmesan funkar bra och bra sväng.

 3. Host, host……………
  Vid värsta förkylningen skulle man kunna ta till denna whisky och bli frisk direkt!! 😜😂
  Med en hel del vatten kom smakerna fram på ett positivt sätt.
  Låter man sen glaset så en stund smakade det ännu bättre.
  Gott med ost till. Det blev västerbottenost då vi inte hade någon parmesan.
  Skön musik 👍
  Sjutton nu har vi bara en dag kvar på kalendern 😢

 4. Jag utgick från ”minst 60%” och ”Speyside”, och det stämde ju.
  Det gick åt vatten, och mådde bra av att lufta. Sen kom främst dofter men också smaker. Jag tycker det är päronsplit.
  Vi hade ingen parmesan så vi tog västerbotten. Det gick bra.
  Trevligt besök i kalendern.

  Musiken – även de små blir stora. Roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *