2023-12-01 – Smögen 9yo

Smögen Whisky grundades 2009 av Pär Caldenby på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand. De första dropparna sprit rann ur pannorna 2010, samma år som High Coast startade sin verksamhet. Tanken med Smögen Whisky var att skapa en svensk Islay-flörtande malt, något som för tankarna till den där berömda ön i de Inre Hebriderna.

Precis som Islay ligger Hunnebostrand ett stenkast från havets vågor, den rökta malten som används importeras från Skottland, pannorna är från Forsyths och mäskpannan är en kopia av Lagavulins panna.

Förutsättningarna är alltså goda och kvalitet tullar man inte på. Faten till exempel köper man från Thorslundskagge i Högsjö och de består av amerikanska ex-bourbonfat, svenska ekfat och sherryfat från Jerez, antingen helt nya eller som bara fyllts en gång tidigare.

För att få lite koll på destilleriet och varför det blir så bra – se gärna på denna film där Hunnebo Live besöker Smögen och Pär Caldenby:

Kvalitetstänket har förstås bidragit till att Smögen levererar whisky i världsklass och då kan ju inte årets whiskykalender vara sämre. Så vi öppnar helt enkelt upp med en riktigt härlig whisky från eget fat hos Smögen. En kraftigt rökt Optic-malt som lagrats på amerikanska ekfat som innehållit Oloroso Sherry. Fatet med Smögen-sprit fylldes sedan i mars 2014 och buteljerades i april i år. Totalt gav fatet 362 buteljer.

Whisky: Smögen 9yo Shared Cask #15/2014 Owner’s Cask, 50cl, 57,3%, ca 550 kr

Doft: Fans av rökig whisky lär tycka om denna då det är det första som nästan chockar näsan. Smögen har mycket rök men här finns även lite fruktiga toner, som päron, äpple och citrus, samt vanilj naturligt från faten. Fudge och kola är något som också dyker upp i dofterna efter en stund. Prova att värma glaset – är det inte lite smörkola som dyker upp? (23/25)
Smak: Fantastiskt rökig utan att det blir för mycket. Här har man hittat en bra balans och vanilj, fudge och citrus slåss om att få vara med. Den höga alkoholstyrkan gör whiskyn lite pepprig men det gör absolut inget, tvärtom. (23/25)
Eftersmak: Här har vi den stora glädjen i denna och här känns lägerelden närvarande, aska, lite rök som biter sig fast i kläderna fast helt angenämt. Lång eftersmak med mycket rök. (24/25)
Helhet: Små toner av frukt, äpplen, citrus och på det sötman från fudge, vanilj som leker och sedan röken på det. Balansen är bra trots att röken känns överallt, men det är ju så det är med bra Islaywhisky – för det tycker jag nog man kan säga. (23/25)
BETYG: 93p

Tilltugg: Rökig whisky passar otroligt bra med vällagrad ost så det får det bli. Parmesan i all ära men nu går vi in på svenskt och lokalt. Från Jürss Mejeri hittar vi Eneby, en riktig pärla bland vällagrade hårdostar. Här behövs inget kex till osten heller, njut den som den är.

Vill också passa på att tipsa om Jürss Mejeri som ni kan besöka i Hälleforsnäs. Har ni inte redan varit där så passa på att åka dit, provsmaka ostar och köpa valfri mängd till ostbrickan där hemma.

Till denna rökiga whisky från västkusten passar det väl bra med lite lugn och skön musik. Här har vi Ondara, en amerikansk musiker med rötterna i Kenya, som influerats av Bob Dylan och bland annat stått som förband till svenska First Aid Kit. Vi lyssnar till låten Lebanon.

6 reaktioner på ”2023-12-01 – Smögen 9yo”

 1. En ny bekantskap och en trevlig start på december. Bra tryck i rökigheten men ändå mjuk och fyllig och med lång eftersmak. Den här kan man sitta och njuta av länge. Fattas bara lite sprak från en nytänd brasa!

 2. Den tog jag direkt på doften – hemmaplan!
  Bra combo whiskyn och osten, även om vi fuskade med en liknade. Bra början .

 3. Befinna sig på Smögen när dessutom kalendern öppnade med Smögen whisky känns komiskt 🥃
  En mycket bra whisky, trots rökigheten.
  Men jag kanske finner en ny favorit längre fram 😜

 4. Medan tanke på att man redan druckit ur 2 sv de flaskor man hämtade av 72 st som vi som andelsägare fick ur av 2 andelar. Tur man hämtade några kvarter. Är bra grejer.

 5. fÖRSKRÄCKLIG GOD WHISKY. Förnämlig rökighet som inte dominerade men fanns hela vägen. Eneby från Jurs är perfekt med och utan whisky, passar utmörkt att hyvla på frukostmackan.

 6. 100% njutningen, härlig doft, god smak som dröjer sig kvar läääääääänge. Ost som tillbehör gör det inte sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *