2023-12-02 – Bain’s Single Grain Whisky

Nu byter vi världsdel och hamnar i Sydafrika och närmare bestämt hos The James Sedgwick Distillery som ligger en timme norr om Kapstaden, i Wellington. Destilleriet är det enda legala destilleriet i Sydafrika och det kommer flera varumärken härifrån. Några av dem är Bain’s Cape Mountain Whisky, Harrier Whisky och Three Ships.

Destilleriet samsas med mängder av vingårdar och natursköna vyer av Kapbergen runtomkring. Med andra ord finns det mycket att se och uppleva men så klart har destilleriet tänkt på det också. Här finns besökscenter och varje fredag och lördag kan man boka in sig på rundturer och whiskyprovningar.

Det som gör Bain’s Whisky unik är dess sydafrikanska prägel. Här har man anpassat sin produktionsprocess för att dra nytta av klimatet och de lokala råvarorna. Det ger en karaktäristisk fruktighet och en sötma som kompletteras av en mild kryddighet.

Här kommer en film från destilleriet:

På Bain’s egen Youtube-kanal finns många olika filmer, bland annat intervjuer med grundaren och destillerichefen Andy Watts. Men här avrundar vi med en reklamfilm för Bain’s Single Grain:

Men vi tittar närmare på det ni har i glaset och den butelj ni får prova är en single grain, destillerad i kolonnpannor och sedan lagrad i 3 år på ex-bourbonfat. Därefter görs en vatting, en blandning av olika fat och sedan slutlagras blandningen i nya ekfat i 18-30 månader. Precis som med indisk whisky gör temperaturen i landet att whisky mognar snabbare och dunstar också i större mängd, därmed får vi en whisky som känns äldre än vad den kanske är.

Whisky: Bain’s Cape Mountain Single Grain Whisky, 70cl, 40%, 369 kr

Doft: Vanilj och honung kommer först och en doft av blommor sen, eller floral som det heter på engelska. Lite parfymerad kanske men det tar inte över. (19/25)
Smak: Lite nötig, mandel, honung och något peppriga toner. För rätt så billig kolonndestillerad grainwhisky så bjuder den på en hel del goda smaker. (21/25)
Eftersmak: Inte så lång men med fin pepprighet. Blommigheten finns kvar och vanilj och honung likaså. (19/25)
Helhet: Tycker den är helt okej för att vara en grainwhisky, det finns många värre exempel. Priset är kanske lite högt men för att vara en whisky som kommer ända från Sydafrika så kan det nog motivera det hela. Inga smaker tar över utan balansen är bra. (20/25)
BETYG: 79p

Tilltugg: Salamichips, de små runda milda och goda, gör sig otroligt bra på en bit honungsmelon. Om du steker eller grillar chipsen innan så blir de lite knaprigare också. Denna kombo funkar alltså utmärkt tillsammans med Bain’s.

Benjamin Clementine är född i London men flyttade senare till Paris där musikkarriären tog fart. Han har sjungit musik av de flesta stora artister inom jazzvärlden och gjort en suverän singel med Gorillaz. I den här låten sjunger han dock om sin hemstad London.

3 reaktioner på ”2023-12-02 – Bain’s Single Grain Whisky”

  1. Vet inte riktigt varför jag skulle ha salami. 🤔
    Blev lite fascinerande när man tog en tugga melon och sen drack lite av whiskyn.
    Då kom det fram mer smaker och pepprighet.
    Kan nog inte säga att denna whisky kommer bli min favorit. Men kul att prova. 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *