2023-12-03 – Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask

Nu kommer skeptiker att höja på ögonbrynen för vad har de egentligen gjort? Först tar man fin irländsk maltwhiskey, trippeldestillerad som sig bör och lagrad på amerikanska ekfat – och så häller man alltihop i nya ekfat som tjärats av Kombu från Atlanten.

Och vad är då Kombu undrar ni? Jo, det är en brun tång som växer rätt djupt längs den irländska atlantkusten. Tången skördas året om, så länge det är lågvatten och företeelsen sysselsätter så många som 400 personer på Irland. Så klart är det även andra typer av tång som skördas, men i detta fall har man valt Kombu för sin rika smak av umami, vår femte smak.

Här kan ni se en film om hur man skördar kombu:

Whiskeyn i sig destilleras av West Cork Distillers i Skibbereen, ett industriellt destilleri med 100 anställda som destillerar dygnet runt. Här tillverkas förutom whiskey, även gin och vodka under flera olika varumärken.

Här kommer en kort film om destilleriet:

Företaget bakom marknadsföringen och paketeringen av denna irländska tångwhisky är Origin Spirits Ireland Ltd, skapare av Kalak Single Malt Vodka och Ornabrak Single Malt Gin. Man kallar sig pionjärer inom irländsk single malt, vilket kanske inte är så konstigt. Varje produkt ska dock spegla Irland, dess terroir, traditionen kring destillering och kreativitetsandan.

Namnet Currach till exempel, har tagits från den typ av båt som de irländska munkarna använde för att utforska världen, ett gediget hantverk tillverkat av flätat djurskinn och tjära.

Men, vad tycker ni om den då? Jag vet att tång och sjögräs inte varit så populärt att blanda in i whisky tidigare, eller i drycker överhuvudtaget. Det finns flera otäcka exempel, men denna whiskey känns inte lika farlig. Däremot kan jag tycka att whiskeyn hade smakat bättre utan tången, umami ger en spännande utmaning för smaklökarna men behövs den verkligen?

Whisky: Currach Single Malt Irish Whiskey Atlantic Kombu Seaweed Cask, nr 58162, 70cl, 46%, 599 kr

Doft: Cashewnötter och grön banan är det jag känner direkt. Sen smyger en lätt fruktig och blommig doft fram, lite parfymerad, som att känna doften av en blomsterrabatt lite på håll. Inte något man räknar med i en whisky. (18/25)
Smak: Mer trädgård för här kommer lite jordighet fram, ugnsbakade rotfrukter med örter, rosmarin, russin, mer omogen banan och sen en lite fruktigare karaktär. Efter en stund lite mörk choklad, lite knäckigt men inte så söt. (18/25)
Eftersmak: Bottennapp är ordet – för det finns inte mycket, annat än en bismak av tång, eller umami eller salt havsvatten. Kärt barn har många namn men havet kommer in och det gör inte det hela bättre. Dessutom är eftersmaken försvinnande kort och med toner av finkel. (16/25)
Helhet: Komplex är den förstås men inte på ett positivt sätt. Balansen mellan smakerna är väldigt skev och det blir lite konstigt alltihop. För de pengarna som denna flaska kostar finns det hundratals bättre sorter så därmed blir betyget därefter. (15/25)
BETYG: 67p

Tilltugg: Då denna whiskey andas umami så kombineras den bäst med just det. Vill ni laga mat så rekommenderas Tina Nordströms recept av Stekt bläckfisk men det går också bra med sushi och lite varm misosoppa innan. Denna typ av rätter lyfter faktiskt whiskeyn till något bättre.

Nu skulle man kunna tro att jag skulle välja något irländskt men så blir det inte. Istället blir det svenskt och musiken är skapad av Annika Norlin, eller Hello Saferide som hon kallar sig som artist. Låten jag valt är lite skum, precis som denna whisky – låten heter I Forgot About Songs.

4 reaktioner på ”2023-12-03 – Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask”

  1. Nja doften inte så njutbar. Kort lite märkligt smak. Eftersmaken nja. Har provat laproaigh med sjögräs godare.fast märkligt med en grönaktiga whisky. Rätt saltig hette kelp. Den hade betydelse lite rök tror jag. Bra musik

  2. Speciell i smaken, inte på några sätt odrickbar men mycket speciell smak
    Skulle vara roligt att prova denna Whiskey utan tång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *