2023-12-17 – Isle of Raasay Single Malt

I den skotska övärlden hittar vi Isle of Raasay, belägen mellan Isle of Skye och fastlandet. Här har det destillerats i många år men bara illegalt. Det är först nu det finns ett officiellt destilleri där, grundat 2017, med samma namn som ön. Smakprofilen talar för sig, med liten rökighet och fin fruktsötma utmanar den andra whiskysorter från öarna utanför Skottland, inte minst de från Islay.

Varje droppe sprit destilleras, lagras och buteljeras på ön. Vattnet är mineralrikt och tas från den lokala källan, “Well of the Pale Cow”.

Jäsningsprocessen varar upp till 5 dagar vilket ger en fin sötma med toner av björnbär, redan innan spriten nått ekfatet. Ekfaten som används till lagringen är dessutom en unik kombination av fat som tidigare innehållit Rye Whiskey, helt nya ekfat av Chinkapin, en slags vitek som finns i Nordamerika och Kanada, samt rödvinsfat från Bordeaux. Mixen av fatet är unik och ligger förstås bakom mycket av det vi känner i destillatet.

Här kommer en kort film som visar hur vackert destilleriet är beläget:

Vill man besöka destilleriet så är tipset att bo på Borodale House, som sitter ihop med destilleriet. Här finns 6 stycken whiskyinspirerade rum och är man 12 personer i grupp kan man få boendet helt för sig själv. På ena sidan har man fantastisk utsikt över Isle of Skye och på andra sidan har man destilleriet. Här finns också en lounge med bar där man som boende har fri tillgång på kvällarna.

Färjan mellan Isle of Skye och Isle of Raasay tar cirka 25 minuter och destilleriet ligger en knapp kilometer från färjeläget. Ön är liten och även om det kan vara bekvämt att ha bilen med sig så går det utmärkt att ta sig runt till fots på Isle of Raasay. Att vandra på denna vackra ö är populärt och det tar bara 5-6 timmar från söder till norr.

Men vad har vi i glaset då? Sedan 2020 buteljeras Isle of Raasay Single Malt och den provar vi idag. Den är lätt rökig, malten är 48-52 ppm och whiskyn på flaska cirka 12 ppm. Alkoholhalten är det lite udda 46,4% och självklart används ingen kylfiltrering eller några färgämnen.

Whisky: Isle of Raasay Single Malt, nr 53236, 70 cl, 46,4%, 699 kr

Doft: Rök och hav, dock rätt så snäll sådan. Sältan finns där, fruktigheten går åt det tropiska – melon kanske – och grillat bacon. Udda dofter men allt i bra balans. (22/25)
Smak: Nu händer det lite på tungan och jag tycker att jag känner svartvinbärsgelé och sen kommer rökigheten. Det är en snäll rökighet som ligger i bakgrunden och påverkar fruktiga toner positivt. Apelsin, melon, som en fruktsallad. Rödvinsfatet tillför lite läder och tobak. (24/25)
Eftersmak: Apelsinskal och lite chili, rökt sidfläsk, inlagda päron, aprikos och sen mer av läder, choklad, tobak och kaffe. (23/25)
Helhet: En mycket spännande upplevelse med mycket aromer och trots bara 3 års lagring så ger den sken av mycket mer. Allt är i balans, smakerna sitter som en smäck. (23/25)
BETYG: 92/100p

Tilltugg: Rökigheten och fruktigheten i whiskyn får mig att tänka på baconlindade dadlar så det kör vi som tillbehör ikväll.

Darlingside kommer från Boston och har sedan 2015 släppt en mängd sköna låtar. Folk-pop med intelligenta texter får ni här. Producerat av Peter Katis som även jobbat med akter som Interpol och The National. Låten vi lyssnar till heter All the Lights in the City.

4 reaktioner på ”2023-12-17 – Isle of Raasay Single Malt”

 1. Har smuttat på whiskyn och försökt känna smakerna i dadlar med bacon. För min del tycker jag att kanderade nötter (som vi inte har) skulle passa bättre.
  Annars en bra whisky där smakerna kommer fram på ett bra sätt.

 2. Missade totalt rökigheten vid första doftningen.
  Blev väldigt förvånad då jag smakade.
  Men det var en trevlig whisky.
  Den blev ännu trevligare med lite vatten, tycker jag 🤪
  När vi läste dina smakupplevelser då kunde jag tänka mig bacon 🥓 smak.
  Tyvärr inga bacon lindade dadlar! 😢

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *