2023-12-16 – Glen Scotia Double Cask

Nu har vi landat i Skottland igen och närmare bestämt i Campbeltown, staden som historiskt har haft hela 34 destillerier. Så pass många att staden blev en egen whiskyregion. Idag är det dock bara två verksamma destillerier, Springbank och Glen Scotia. Det finns även ett Glengyle Distillery som släpper single malt under namnet The Kilkerran men numera går man under Springbanks ägande. Springbank för övrigt ligger även bakom varumärken som Longrow och Hazelburn, som ni säkert provat någon gång?

Glen Scotia är dock självständiga från Springbank och ingår idag under Loch Lomond Group. Här har det destillerats sprit sedan 1832, från början dock under namnet Scotia Distillery.

Destillerichefen Iain McAllister är född och uppväxt i Campbeltown och har under 12 års tid arbetat hårt med att sätta Glen Scotia på kartan. Allt ifrån Double Cask-buteljeringar och årgångswhisky till flaggskeppet Glen Scotia 48yo för dryga 120 tusen spänn.

Destilleriet ligger mitt i Campbeltown och här finns det gott om boenden att välja på, både B&B och hotell av olika standard. Ett besök på destilleriet fungerar alla dagar utom på söndagar. Ett tips är att boka in en Distillery Manager Tour då Iain själv visar dig runt och det avslutas såklart med en provsmakning av 5 olika fat i lagerhuset.

Här kommer en liten film om destilleriet:

Whiskyn vi provar idag är en Double Cask där spriten fått vila på bourbon- och sherryfat innan den blandats ihop.

Whisky: Glen Scotia Double Cask, nr 4665, 70cl, 46%, 489 kr

Doft: Först slår vanilj emot näsan. Lite gräddkola dyker upp tillsammans med fruktiga pärontoner. Sötman från bourbonfatet blandar sig fint med lite kryddig fruktighet från sherryfatet. Ekfatstonerna finns där och en doft som får mig att minnas Islay och Bowmore – här har vi blommiga toner utan att bli alltför parfymerade. (22/25)
Smak: Här har faten haft stor påverkan och jobbar bra i balans. Vaniljsötman är överhängande och ger en fantastisk balans mot fruktskålen där både päron och äpple återfinns. Kolasås till vaniljglass är något som jag påminns om och det med ett kryddigt avslut. (23/25)
Eftersmak: Mycket ekfat och vanilj i eftersmaken, en eftersmak som dröjer kvar länge. (23/25)
Helhet: Ekfaten har fått tala i den här buteljeringen. Sherryfatet är nedtonat men bourbonfatet har fått ta mer plats. Det är en bra balans och ger en riktigt god och smakrik whisky med fin kryddighet. (23/25)
BETYG: 91/100

Tilltugg: Hur kan något så enkelt vara så gott? Till denna whisky passar det utmärkt med en bit Snickers. Den söta kolan och de salta nötterna ger tillsammans med choklad en riktigt bra smakkombination till Glen Scotia.

Ända sedan jag såg Dream Theater i Solnahallen år 2000, så har jag varit en stor fantast. Har också alltid tyckt att sångaren James LaBrie har lyft bandet med sin kraftiga röst.

Här kör han solo och vi lyssnar till balladen Am I Right.

3 reaktioner på ”2023-12-16 – Glen Scotia Double Cask”

  1. Det var en bra whisky, mycket smak av ek och vanilj. Lång eftersmak, det gillar jag.
    Återigen fuskade vi då det blev Daim istället för Snickers. 🫤😜

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *