2020-12-09 – The Dalmore Vintage 2006 10yo

Typ: Single malt
Destilleri/buteljerare: Dalmore Distillery, Alness, Highlands, Skottland
Serie: OB
Alkoholhalt: 46%
Nr: N/A
Pris: ca 800:- (70cl)

Dalmore Distillery grundades så tidigt som 1839 och ingår idag i koncernen Whyte & Mackay. Som så många stora bolag så har man en hel del blended whisky på marknaden och även om det inte medges offentligt så är det enkelt att räkna ut att de destillerier man har i sin ägo ingår i blandningen. Duger inte fatet att buteljeras som single malt så används det såklart till blended whisky istället. Dalmore är därmed vanligt förekommande i Whyte & Mackay Blended som förutom Dalmore även innehåller Jura och Fettercairn, båda i bolagets ägo.

The Dalmore Vintage däremot är en återkommande serie av riktigt bra whisky där många av de bättre faten för året väljs ut och buteljeras. Den här whiskyn är destillerad 2006 och var 10 år när den buteljerades för drygt 4 år sedan. Tyvärr går just denna årgång inte att få tag på längre, men nya Vintage-buteljeringar släpps med jämna mellanrum, alla med riktigt hög kvalitet.

Här kommer en kort film om destilleriet:

Smaknoter från Whiskybase:

Doft: Vanilj, toffee, lite knäck och tydliga ekfatsaromer.
Smak: Russin, mer toffee och citrus. Honungssötma lägger sig på tungan.
Eftersmak: Ekträet gör sig till och avslutar en ganska kort pepprig arom.

Matchas med:

Detta är en ypperlig dessertwhisky och också kanske den bästa nybörjarwhiskyn. De enkla, söta och tilltalande aromerna stärks av att intas med en god bit äppelpaj med vaniljsås.

Dire Straits och Mark Knopfler känner nog de flesta till – men att mr Knopfler är född i Glasgow kanske inte många visste. Vi lyssnar till låten Brothers in Arms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *