2021-12-06 – Rebel Yell BOURBON WHISKEY Cognac Finish

Sydstatsarméns stridsrop under det amerikanska inbördeskriget löd ”Rebel Yell” och denna bourbon är kanske av en hyllning till det? Namnet uppkom på 50-talet och tanken var att destillera i små omgångar och distribuera i södra USA. Just denna tappning finns tyvärr inte längre kvar på Systembolaget – däremot finns standardbuteljen utan finish på cognacsfat. Endast 720 flaskor släpptes i Sverige i mars i år och nu får ni chans att prova den också.

Receptet är en blandning av 68% majs, 20% vete och 12% mältat korn. Ålder är okänd men klimatet där destilleriet ligger bjuder på omväxlande hög värme och kyla, vilket snabbar på mognaden. Det här destillatet har sedan fått en finish på franska ex-cognacfat.

Bakom skapelsen står spritföretaget Luxco och deras nya destilleri Lux Row Distillery i Bardstown, Kentucky. Tidigare producerades varumärket av mer kända Heaven Hill på Bernheim Distillery i Louisville. Destillerichef är John Rempe som ligger bakom bourbonserien Blood Oath, med en ny release i april varje år. Varje utgåva släpps i 45-60000 buteljer och säljer fort slut i USA, Storbritannien och inom EU.

Vill ni veta mer om destilleriet så kolla in denna film:

https://youtu.be/_0V7_NMammk

Här kommer en gammal reklamfilm om Rebel Yell, från 1991:

Namn: Rebel Yell Cognac Finish
Producent: Lux Row Distillers (Luxco)
Beställningsnr: 11746
Pris: 459:-
Volym: 70cl
Alkoholhalt: 45%
Beställ här: Har utgått från sortimentet

Smaknoter:
Doft: Rostade toner, russin och kola, kanel, kardemumma och citrus.
Smak: Lätt kryddad sirapssmak, karamell, frukter kommer fram, örter som växer i bakgrunden, avrundas med russin och julkryddor.

Tilltugg:
Söt karamellig bourbon matchas perfekt med kanderade popcorn. Finns färdiga att köpa i affären eller så gör du egna enligt detta recept: 
https://www.ica.se/recept/karamelliserade-popcorn-716378/

Amerikansk bourbon förknippas kanske mest med country, blues och rock’n’roll så vi slänger in lite amerikansk ny rock. Här är Vampire Weekend:

6 reaktioner på ”2021-12-06 – Rebel Yell BOURBON WHISKEY Cognac Finish”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *