2021-12-07 – Teeling Blackpitts Peated Single Malt Whiskey

1782 var året då whiskymärket Teeling hade sin början. I ett litet hantverksdestilleri i Dublin började familjen Teeling att destillera whiskey. Tyvärr gick det inte vägen så under 1900-talet så var destilleriet stängt. Det dröjde ända till 2015 som bröderna Jack och Stephen Teeling invigde ett helt nytt destilleri på samma gata som familjens gamla destilleri. Det blev därmed det första destilleriet i centrala Dublin på över 125 år.

Namnet Blackpitts kommer från det gamla området bakom destilleriet. Området var tidigare synonymt med många industrier och framförallt maltlager. Här låg de största lagren på hela Irland, fulla med mältat korn redo att användas till whiskey. Torv användes för torkning och därmed får denna whiskey en distinkt rökig smak.

Trippeldestillation gör dock att man tar udden av det hela något. Lagringen sker sedan i både ex-bourbonfat och ex-sauternes vitvinsfat.

Eftersom Teeling har förstått vilket bra reklamplank nätet är och främst då Youtube, så finns det mängder av bra filmer att titta på på deras Youtube-kanal. Bland annat kan man följa hela processen i destilleriet. Så kika in här om ni vill fördjupa er i irländska Teeling:

https://www.youtube.com/c/TeelingWhiskeyCompanyDublin

Namn: Teeling Blackpitts Peated Single Malt Whiskey
Producent: Teeling Whiskey Company
Beställningsnr: 11675
Pris: 599:-
Volym: 70cl
Alkoholhalt: 46%
Beställ här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/teeling-blackpitts-1167501/

Smaknoter:
Doft: En lätt tjärton möter nötig kola, honung och ananas
Smak: Rökig med choklad och päron som går över mot plommon och äpplen

Tilltugg:
Vaniljglass (gärna Sias ekologiska) med inlagd ananas och lite kolasås kompletterar denna dram fantastiskt bra.

Rökiga mästerverk kräver skicklig musik så här kommer lite modern progressiv rock eller pop, en mix av lite allt möjligt helt enkelt. Honorary Astronaut är ett soloprojekt av Casey Crescenzo från indierockbandet The Deer Hunter. Stökiga tongångar med lite Beatles-känsla:

8 reaktioner på ”2021-12-07 – Teeling Blackpitts Peated Single Malt Whiskey”

  1. Rökighet och mild trippeldestillat blir lite udda kombo. Gick ganska bra. Jag funderar dock hur man ska hitta Beatles i den lite stökiga musiken, snarare Madness 😉

    1. Lyssna några gånger till och jämför med Beatles lite progressiva rockera på exempelvis Abbey Road. Du finner tongångarna där. Men Madness är ju också en bra liknelse.

  2. Blev inte klok på om jag tycker om dagens innehåll.
    Kanske det var den lilla, lilla rökigheten som gör mig tveksam.
    Tyvärr hittade vi ingen ananas i frysen, så det fick bli vaniljglass med mango! 😜🍈

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *