2021-12-08 – Black Bottle

När jag var på Islay och besökte alla destillerier så hade jag inte en tanke på blended whisky. Det enda som lockade var Laphroaig, Ardbeg, Caol Ila och de andra. Men när vi besökte puben i Port Ellen och förvånades över att det stod glas upphällda på bardisken, dedikerade till som vi senare förstod lokala stamgäster – så fick vi också veta att Black Bottle var det som serverades mest just där.

Historien om Black Bottle är väldigt intressant och började 1879, då 3 bröder insåg att te inte var en storsäljare utan istället satsade allt på whisky.

När vi var där så bestod Black Bottle av en blended av samtliga destillerier på Islay. Vilket förstås ledde till att den var mest populär att dricka. Varför inte ta alla favoriter och trycka ner i samma glas?

Dagens utgåva av Black Bottle är istället en blandning av whisky från Bunnahabhain på Islay men också maltwhisky från Speyside och grainwhisky från Lowlands.

Black Bottle blir till när malterna blandas ihop och hälls upp på nya ekfat, där smakerna får gifta sig i 10-12 månader.

Allt om Whisky gav denna rätt billiga blended hela 91 poäng och noterade också ner att den är mer lik en single malt än många andra riktiga single malt. Svårt att tro att det är en blended alltså. Ja, bedöm själva.

Här kommer en kort film om Black Bottle:

Tycker vi ska uppmärksamma whiskyintresset hos tjejer lite extra, så här kommer en bra recension från Swedish Whisky Girl:

Namn: Black Bottle
Producent: Gordon & Company
Beställningsnummer: 86129
Pris: 279 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/black-bottle-8612901/

Smaknoter:
Doft: Frisk, blommig med tydligt ekfat, lite kryddig och en gnutta rök
Smak: Mjuk, silkeslen, fruktig med lätt rökighet, mera ekfat och honung på slutet. Eftersmaken bjuder på mer kryddor, lite peppar och en lätt rökighet.

Som tilltugg till Black Bottle passar en bit parmesan, gärna en vällagrad sådan med lite bett i. Osten och whiskyn skapar symfoni i munhålan.

Medans ni njuter av whiskyn och osten så lyssnar vi till Wild Rivers, som låter skotska men är från Kanada, Toronto närmare bestämt. Folkrock i lugn tappning i låten Amsterdam.

10 reaktioner på ”2021-12-08 – Black Bottle”

 1. Hejsan alla
  En kanon whisky för detta pris, köpte den själv när den kom på systemet.
  Som Johan skrev denna blended är ju som en singel malt
  Kommer att handlas flera flaskor hos mig
  Göran S

 2. Körde helt vilse i början.
  Funderade t.o.m. först om det var en whisky 🥴
  Men det var det ju.
  Väldigt prisvärd.
  Riktigt gott med parmesan till 👍

 3. Honungssötas lurade mej – jag hade ingen aning om vad det var. Slår många dyrare, men mindre sötma och mer rök tack.
  Mysig musik, och förvånad hur väl den stod upp mot vår vällagrade parmesan.

  1. Ja, det är kvalitet i flaskan men jag håller med – originalet vi provade på Islay var mer rök i, vilket kanske inte så konstigt om man läser om dess historia. Bara att hoppas att någon som äger varumärket får för sig att snegla på historien, då kan den nog bli ännu bättre.

  1. Kul att höra! Också väldigt roligt att så få har provat den tidigare med tanke på hur vanlig den är i Skottland!? Det är liksom mitt mål med kalendern – att lyfta fram guldkorn och andra konstigheter som ni annars kanske inte hade köpt!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *