2021-12-09 – Niwakami Whisky Japonais Blend

Då har turen kommit till Japan och japanerna har många gånger förut bevisat att de kan det här med whisky. Niwakami är en japansk blended whisky som importerats till Sverige via Frankrike, som så mycket annan whisky från Japan. San Foods heter tillverkaren och är en rätt stor producent och distributör av mat och dryck. Bland annat saluför man den mer kända Nikka Taketsuru i Japan.

Denna whisky skulle inte få kallas för det i övriga världen, eftersom den tillverkas av kornmalt, majs och ris. Whiskyn på kornmalt är lagrad på 220 liters bourbonfat i minst 3 år, där kornet kommer från Japan. Riswhiskyn är lagrad i 1 år och producerad i Vietnam och majswhiskyn lagras i 2 år och produceras i Australien.

Detta skapar då en världswhisky, en blended whisky med ursprung från 3 olika länder. Detta är helt tillåtet i Japan, man kan köpa in sprit från varsomhelst och buteljera som japansk whisky, så länge den lagrats en tid i Japan.

Whiskyn är svårbedömd i mitt tycke, jag vet inte vad jag ska tycka om den. Tycker den är vedervärdig ibland och rätt ok ibland, har provat den flera gånger, men kan inte bestämma mig för vad jag tycker. Så, vad tycker ni?

I total brist på information om destillerierna bakom denna whisky, så valde jag istället ut en kort intressant film om japansk whisky:

För att få lite mer känsla kring denna lite hemlighetsfulla whisky så kan vi kolla in killarna på Whiskytower som guidar oss genom en provsmakning:

Namn: Niwakami Whisky Japonais Blend
Producent: San Foods (import av Alb Wine International)
Beställningsnummer: 2697
Pris: 399 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40,5%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/niwakami-269701/

Smaknoter:
Doft: Honung, vanilj, blommig
Smak: Svartpeppar, citrus, blommig, vanilj, honung, lite klen smak. Känns lite oljig, eftersmaken hänger kvar ett tag.

Den här japanaren kräver ett tilltugg med lite finess och vad passar då, om inte sushi. En Maki Roll med lax eller tonfisk funkar utmärkt och varför inte slå i en skvätt av whiskyn i sushiriset.

Dags för lite musik till detta. Här kommer ett mästerverk från Peter Bradley Adams och ALIAS Chamber Ensemble. Den sistnämnda stråkensemblen är signade av legendariska Naxos.

10 reaktioner på ”2021-12-09 – Niwakami Whisky Japonais Blend”

 1. Mycket speciell whisky. Jag tyckte det var svårt att bedöma både smak och doft
  Roligt att testa något helt annorlunda
  Tror inte att jag köper den

 2. Spännande!
  Tunn smak, som bara fastnade uppe i gommen.
  När man fick facit så blev det, aha en Japanare!
  Definitivt inte en man springer benen av sig för att få tag på 🥴

 3. Lite menlös i smaken. Ändå lite pepprig som gör att den sitter kvar ett tag. Nej, den glömmer vi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *