2021-12-10 – Bowmore 15YO

”Drink up lads, I thought you we’re Swedish!” fick vi höra där vi stod på Bowmore Distillery i maj 2006. Vi hade precis fått ett rejält glas med råsprit, klockan var 10 på morgonen och vi hade varit ute på puben dagen innan. Det blev en återställare som hette duga. Synd bara att råspriten bedövade lite av det som komma skulle.

Vi fick prova ett antal Bowmore direkt från fat, bland annat de numera legendariska Black och White, som destillerats och lagts på fat 1964. Fantastiska smaker och idag går Bowmore Black att hitta för runt 26 tusen pund på nätet.

De buteljeringar vi provade därefter var inte heller dåliga. Bowmore var då och förblir idag en av favoriterna. Bowmore 15yo fanns även då och smakade fantastiskt bra, då hade den dock tillägget Darkest.

Besöket på destilleriet gav inte mycket kvar att önska, vi fick provsmaka det vi pekade på och vi fick även testa på att skyffla lite korn och lära oss ingående om tillverkningen.

Dagens Bowmore 15yo har precis som när vi var där, en 3 år lång finish på sherryfat.

Här kan ni se lite mer om Bowmore och de 3 standardbuteljeringarna som finns, 12-, 15- och 18-åringen:

Namn: Bowmore 15yo
Producent: Morrison’s Bowmore Distillery / Edrington Group
Beställningsnummer: 465
Pris: 529 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 43%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bowmore-46501/

Smaknoter:
Doft: Rökig, torkad frukt, nötter, honung och mörk choklad
Smak: Rökig, bra balans med fruktig sötma, honung men även lite citrus kommer fram. Den mörka choklad möter tjära i eftersmaken.

Till dessa smaker passar det utmärkt med något som förstärker rökigheten något, nämligen rökta charkuterier. Du har säkert egna favoriter men min just nu är en rökt fårstek från min systers gård utanför Ullared. Gifter sig otroligt bra med Bowmore.

Musiken till smakkombinationen låter skotsk men är faktiskt från en kanadensisk grupp vid namn Enter The Haggis. Här lyssnar vi till One Last Drink.

10 reaktioner på ”2021-12-10 – Bowmore 15YO”

  1. En Bowmore är ju alltid ett säkert kort
    Priset gör att man får en toppen whisky för en rimlig kostnad

  2. Sättet Bowmore ”lindar in” röken är snygg. Jag saknar lite den gamla violsmaken de hade. Denna är prisvärd.

    1. Kul att du nämner viol – eller som jag råkade säga – ”it tastes like flowers”. Det gillade inte destillerichefen riktigt men han förstod vad jag menade – den korrekta termen på plats är ”floral” vilket förstås betyder blommig. De kan vara lite kinkiga de där skottarna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *