2021-12-11 – Jean Fillioux Trés Vieux Cognac Grande Champagne XO Extra

2016 firade vi alla i grabbgänget 40 år och då blev det resa till Cognac. Min tidigare utbildning hos Symposion hade en rejäl fördel, speciellt hos Jean Fillioux, som ju är ett av Symposions flaggskepp i Sverige. Där kunde vi snacka in oss bakom kulisserna och fick en otroligt minnesvärd upplevelse.

Vi fick träffa både Pascal Fillioux, som är 4:e generationen och som tog över efter sin far 1982; samt Christophe, hans son som driver cognacshuset sedan 2015.

Christophe vägledde oss genom vingården och hela produktionen av cognac medan Pascal stod för provningsupplevelsen. Där hade dukats upp med den ena sorten efter den andra. En helt klart fantastisk upplevelse.

Jean Fillioux grundades 1880 och har alltid varit ett familjeföretag. Ska man välja ett cognacshus att besöka så välj detta.

Här bjuds ni på en film om Jean Fillioux och vingården där allting händer:

Namn: Jean Fillioux Trés Vieux Cognac XO Extra 25yo
Producent: Jean Fillioux, Domaine de La Pouyade
Beställningsnummer: Finns ej på bolaget, privatimport
Pris: ca 1300 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%

Smaknoter:
Doft: Elegant fruktig doft med apelsinskal, citrus och vanilj.
Smak: Kraftig, komplex med smak av torkad frukt, honung och mörk choklad. Eftersmaken är mycket lång och har inslag av mer tropisk frukt och en hel del vanilj.

En elegant cognac som denna avnjutes helst utan tillbehör, men något som är fantastiskt gott är ett gott svart kaffe och en god mörk choklad. Tas med fördel i ordningen kaffe – cognac – choklad. Det är inte för inte som cognac anses vara en perfekt avec till kaffet.

Svenska Ellen Krauss står för musiken denna dag, elegant pop när den är som bäst. Hyffsat okänd är hon men ändå utsedd till Framtidens artist i P3 2019 och har varit förband till Miriam Bryant.

11 reaktioner på ”2021-12-11 – Jean Fillioux Trés Vieux Cognac Grande Champagne XO Extra”

  1. Så god!
    Men blev lurad först då jag trodde det var gin 🥴
    Så len i smaken, hade gärna haft en flaska hemma. 🍾

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *