2021-12-12 – Aberlour Casg Annamh

Aberlour Distillery grundades 1879 av James Fleming. Destilleriet byggdes vid St Drostans Well, som fick agera vattenkälla. 1898 brann stora delar av destilleriet ner och även whiskylagret till stor del. Destilleriet fick sedan byggas upp igen till ett, på den tiden, modernt destilleri.

James Fleming blev något av en lokal hjälte där all intjäning han gjorde på destilleriet gick tillbaka till medborgarna i byn. Han lät bygga stadens ’folkets hus’ och bidrog till stadens sjukhus och lät även bygga bron över floden Spey.

Precis som James själv så är även whiskyn generös med smaker. Aberlour har alltid varit en av favoriterna, en otroligt trevlig Speyside-whisky med sina fruktiga och komplexa toner.

Lagring sker både på bourbon- och sherryfat men de allra flesta sorterna får sin slutlagring på sherry- och andra typer av vinfat.

Casg Annamh betyder ungefär ”sällsynt tunna” på gaeliska och hela tre olika typer av fat ligger bakom buteljeringen.

Två amerikanska ekfat och ett spanskt oloroso sherryfat har blandats ihop till denna godbit. Som blir alltmer vanligt så finns ingen åldersangivelse, men helt purung är den säkerligen inte.

Personligen tycker jag Casg Annamh skiljer sig något från andra Aberlour, främst för att den typiska sherrytonen inte infinner sig på samma sätt. Men en väldigt bra Speyside-whisky är det i alla fall.

Här har vi en kortare film om destilleriet:

Namn: Aberlour Casg Annamh
Producent: Aberlour Distillery / Chivas Brothers
Beställningsnummer: 83300
Pris: 559 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 48%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/aberlour-8330001/

Smaknoter:
Doft: Citrus, apelsin och torkad frukt. Inte så pepprig, däremot känner jag kanel i detta.
Smak: Vanilj och apelsin till en början, därefter mer torkade frukttoner och mera kanel.

Kunde inte låta bli att lyfta kanel som jag kände direkt. Så fram med nybakta kanelbullar och prova dessa till denna whisky.

Amerikanska Dan Auerbach är nog mer känd som gitarrist i bluesrockbandet The Black Keys, men här kör han solo och låten heter Never in My Wildest Dreams:

9 reaktioner på ”2021-12-12 – Aberlour Casg Annamh”

  1. Aberlour är en favorit, och denna var ny för mej. Trevlig med den låååånga eftersmaken. Behövde inget vatten i min smak.

  2. Lång eftersmak, mycket positivt 👍
    God vanilj och frukt doft/smak.
    Kan mycket väl passa in i vårt whisky skåp. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *