2021-12-17 – Knockando 15yo

Nu har vi kommit till ytterligare ett av Diageos alla destillerier. Knockando grundades 1898 och ligger i orten med samma namn, i meckat Speyside.

Knockando (som betyder ’den svarta lilla kullen’) stängde ner 2017 för att renovera destilleriet och det dröjde ända till sommaren 2021 innan de öppnade upp igen.

Diageo använder destilleriet 6 månader per år och de som jobbar där får jobba på andra destillerier när man har stängt. Diageo har ju några stycken att välja på.

Knockando används till största del i blended whisky, där J&B är den största. Cirka 10% buteljeras dock som single malt och förutom denna, så finns det även en 12-, 18-, 21- och 25-åring.

Knockando är en av mina personliga favoriter från Speyside, man blir sällan besviken och det är bara synd att så mycket av den goda whiskyn hamnar blandad i J&B, med flera. Men så är det på marknaden och för Diageo är detta bara ett av alla maltdestillerier. Knockando är också en av få destillerier som man inte hittar som oberoende buteljering, med några få undantag genom åren.

I brist på filmer om just Knockando, så kommer här istället en film om skotsk whisky, skapad av Diageo (passande):

Namn: Knockando 15yo
Producent: Knockando Distillery / Diageo
Beställningsnummer: 535
Pris: 499 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 43%
Lagring: Bourbon- och sherryfat
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/knockando-53501/

Smaknoter:
Doft: Fruktig först, sen mörk choklad, lite pepprig.
Smak: Intensivt fruktig, kryddig, choklad, små toner från sherryfatet kommer i eftersmaken

Tilltugg:
Knockando passar utmärkt en varm sommardag, inte alla whiskysorter som gör det. Prova den därför tillsammans med något annat somrigt – kanske svårt att få tag på färska nu – men kanske har du jordgubbar i frysen? Låt de tina och ta sedan en klick vispad grädde därtill. En utsökt kombo med denna fruktiga whisky.

Musik:
Trots att vi är kvar i Skottland så slänger jag in en svensk grupp. Dock är musiken väldigt folkmusikinspirerad och påminner inte så lite om den gaeliska musiken. Här har vi Glenntown (en hyllning till Göteborg) med West of Eden.

8 reaktioner på ”2021-12-17 – Knockando 15yo”

  1. En bra, stabil Speyside leverans. Ingen överraskning – och ingen besvikelse. Bra en fredagskväll, fast jordgubbarna blev lite chips 😉

    1. Oj, mäktigt att jordgubbarna förvandlades till chips! 🙂 Måste vara whiskyns förtjänst. Håller med om att den inte sticker ut men det är svårt att hitta 15-åriga skotska whiskies idag under 500 kr, så det är ju värt en del.

  2. Du ser, man ska försöka kombinera smakerna. Den är rätt len och typisk Speyside och de fruktiga tonerna förstärks och sötman kompletteras väldigt bra med just jordgubbar. Det är väl en kombination med syran antar jag. Köp en flaska till sommaren och prova med färska svenska jordgubbar och lite glass. Tror det kan vara en hit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *