2021-12-18 – Glen Moray Classic Sherry Cask Finish

Glen Moray har inte öppet på söndagar! Typiskt då det var söndag när jag var där med Symposion-gänget. Vi fick uppleva en hel del whisky-relaterat ändå, men just Glen Moray hade varit trevligt att besöka.

Destilleriet ligger i Elgin, bara ett stenkast från det hotell vi bodde på när vi var där. Elgin anses vara navet av Speyside och det finns mängder av destillerier i dess närhet.

Från början var Glen Moray ett bryggeri, men byggdes om till destilleri 1897. 1910 stängde man dock, det gick dåligt på whiskymarknaden och det dröjde till 1923 innan man blev uppköpta av Macdonald & Muir, som ägde Glenmorangie Distillery.

Som många andra stängde man ett tag under andra världskriget men i övrigt har destilleriet varit igång hela tiden.

Macdonald & Muir blev Glenmorangie Plc och köptes sedan av Louis Vuitton Moet Hennessy 2004. Glen Moray blev det minsta destilleriet i portföljen, jämte Glenmorangie och Ardbeg och fick därmed betydligt mindre plats och utvecklades snabbt till ett lågprismärke.

Tur då att bara 4 år senare så steg franska La Martiniquaise in och köpte destilleriet för att säkra single malt till sina blended. Och på den vägen är det kan man säga. Idag är Glen Moray ett starkt varumärke med mängder av roliga experiment och fatlagringar. Det är inte konstigt att det finns 16 olika buteljeringar Glen Moray på Systembolaget.

Här är en av alla filmer som finns på Glen Moray’s egna Youtube-kanal. Kolla in denna länk för ännu fler filmer: https://www.youtube.com/GlenMoray

Namn: Glen Moray Classic Sherry Cask Finish
Producent: Glen Moray Distillery
Beställningsnummer: 82058
Pris: 329 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glen-moray-8205801/

Smaknoter:
Doft: Torkad frukt, lite vinös, kanske russin, choklad, toffee, nötter och lite knäck (ja, det närmar sig jul)
Smak: Lite kryddig, kanel, mer toffee och choklad, söt smörkola, riktigt godis och länge håller den i

Nu blir vi lite mer avancerade och köper hem färska ostron som vi skvätter lite whisky på först. Vill vi inte, kan vi inte, så går det alldeles utmärkt med goda lantchips, en klick creme fraiche (den fetaste) och en rejäl klick Kalix löjrom på toppen. Och har ni lite Belugakaviar liggandes i kylen så funkar det också! 🙂

Här kommer ett enmannaband från Nashville. Ja, han heter Matthew Houck och Phosphorescent är hans artistnamn. Song for Zula får avnjutas till whiskyn och tilltugget.

8 reaktioner på ”2021-12-18 – Glen Moray Classic Sherry Cask Finish”

    1. Tillbehöret du valde är bättre än ostron, i mitt tycke och så mycket enklare att hantera, servera och njuta av. Men när vi åt ostron på Skottlands norra udde, med utsikt över sundet och sjöbjörnar som låg och sjöng för oss en bit ut. Med havet, vinden och Lagavulin 16 hälld på ostronet så smakade det rätt fint faktiskt! 🙂

  1. Mer en måndags whisky än lördags whisky. Trevlig med sherrytonerna men kort. Priset kan man inte klaga på, känns på något sätt som mer än 40%.

  2. Den var spritig och kort i smaken tycker jag.
    Den blev lenare och mer smak framträdde med lite vatten.

    1. Det är kul och spännande att vatten även kan lyfta en whisky som är på 40%. Jag var tvungen att prova och jag håller med, spritigheten hade behövts jobbas bort med lite längre lagringstid så hade den nog blivit perfekt men säkert också en hel del dyrare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *