2021-12-19 – Ardbeg An Oa

När jag var på Islay så var Ardbeg det första destilleriet vi besökte. Vår trevliga guide Anders Jonasson (grundare av Box och numera ägare av Länsmansgården i Ådalen), inledde med en gemensam skål, en Ardbeg Still Young, vid Kildalton High Cross.

Vi gjorde sedan ett trevligt besök på Laphroaig, mutade in vår egen markbit, för att därefter inta lunch på Old Kiln Café, restaurangen på Ardbeg.

Tyvärr var den dåvarande destillerichefen Stuart Thomson upptagen i en intervju och därmed fick vi gå runt själva tillsammans med Anders på destilleriet.

Det inkluderade förstås också lagerhusen där vi först korkade upp ett fat med bourbonlagrad Ardbeg från 1990. Därefter fick vi smaka en enbart 1 år gammal sherrylagrad Ardbeg destillerad 2005.

Höjdpunkten på resan blev nog ändå en dram Ardbeg 1975 som vi köpte för en 50-lapp cirka på Ardview Inn i Port Ellen.

Sedan dess har jag varit såld på Ardbeg (och några till). Inte alla buteljeringar har varit fantastiska men nästintill. Lord of the Isles och Kildalton tillhör några av höjdpunkterna.

Vad tycker vi om An Oa då? Jo, hör och häpna, efter att ha gjort några slätstrukna buteljeringar de senaste åren så har man nu hittat tillbaka till ursprunget. Äntligen kommer minnena från Islay tillbaka, torven, tjäran, havet, sältan, allt kommer tillbaka.

Om Ardbeg finns mycket att hitta på Youtube, allt från recensioner till guidefilmer. Detta är dock en halvtimmes dokumentär om ön och de destillerier :som betytt så mycket. Självfallet är Ardbeg en stor spelare bland dessa:

Namn: Ardbeg An Oa
Producent: Ardbeg Distillery / Moët & Hennessy
Beställningsnummer: 86067
Pris: 549 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46,6%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ardbeg-8606701/

Smaknoter:
Doft: Citrus, tropiska frukter, torv och nyvässad blyertspenna
Smak: Saltlakrits, rökigt och med lätta citrustoner, en pepprig avslutning

Jag provade lax på Islay och den var riktigt god. Pommes frites till det vet jag dock inte om det passade, men det kanske är något skotskt!? Till den här whiskyn har jag valt en enkel matchning – rökt lax i tunna skivor, helt sanslöst gott tillsammans med whiskyn.

Här har vi folkrockpop från North Carolina, har inte ett dugg med Islay att göra men passar så bra därtill. Beta Radio har funnits sedan 2001 och låten Destined to Pretend är nytt material från förra året.

11 reaktioner på ”2021-12-19 – Ardbeg An Oa”

 1. Äntligen Ardbeg🎅🏼
  An Oa är en riktig rökare utan att bli för ”överrökt”
  Lite goda lakritstoner tycker jag att det finns, och den rökta laxen var som klippt och skuren.
  En kanonwhisky!

  1. Äntligen, eller hur? Ja, Ardbeg och rökt lax funkar så bra. Vi kanske skulle marinera en färsk lax med Ardbeg, köra den i röken och servera på middag i whiskyklubben? Tror det kan bli en höjdare.

 2. Sjutton att vi inte hade någon rökt lax hemma.
  Det hade jag verkligen velat prova.
  Pepprig smak var det verkligen på whiskyn.
  Får nog jobba på att tycka om rökig whisky igen 🥴 Det kan ju vara gott, med lite vatten i 😜 👍

 3. Här hände det lite grejer. En riktig rökare som sagt 😂
  Mycket bra. En tydlig rökighet utan att gå till överdrift.
  Tyckets den var mjuk och fin men så var det 4:e för kvällen så kanske smaklökarna är lite bedövade… 🤪

 4. Den här har allt , härlig lukt, bra smak och lååååååång efter smak. Tillsammans med laxen så slår det volter i munnen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *