2021-12-20 – BenRiach The Smoky Ten

Igår handlade det om rökigt från Islay och idag handlar det om rökigt från Speyside. Ja, allt från Benriach är väl inte jätterökigt, jämfört med Islay-whisky, men de kan det där.

2013 avslutade jag min utbildning på Symposion där titeln löd ”Certified Tutor of Fine Spirits” – en titel som kanske låter finare än vad den är? 🙂 Men avslutningen på kursen hölls i Skottland på Gordon & MacPhail och Benromach huvudsakligen.

Men, eftersom vi bodde i Elgin och hade många destillerier runt omkring oss så passade vi på att boka in Managers Tour på Benriach.

Då ”Manager” var ledig denna helg och det troligen hade blivit något fel i bokningen, så fick vi i gänget tillsammans med några från Nederländerna och ett par från Whisky Israel, nöja oss med en rundvandring med den personal som jobbade.

Det visade sig vara en hit – han förstod vad vi var ute efter och ville inte vara sämre än sin chef så här togs vi snabbt igenom den för oss välkända processen och in i lagerhusen istället.

Flera fat (de vi pekade på) öppnades upp och provades, den ena bättre än den andra. Det fortsatte i shoppen efter besöket där vi kunde prova fritt på alla standard-buteljeringar. Dessutom slapp vi betala eftersom han ändå inte kunde ge oss det vi bokat. Kan det bli bättre?

Benriach Distillery ligger mig såklart extra varmt om hjärtat. Inte nog med att de gör riktigt bra whisky, deras bemötande på destilleriet säger allt, generositet kommer man långt med. Har alltid minst en Benriach i barskåpet.

För att få reda på lite mer om dagens buteljering så kommer här en film:

Namn: BenRiach The Smoky Ten
Producent: BenRiach Distillery
Beställningsnummer: 85600
Pris: 579 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46%
Fatlagring: Bourbon, jamaicanska romfat, nya ekfat
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/benriach-8560001/

Smaknoter:
Doft: Rökig, lite citrus, honung, halm
Smak: Pepprig med sälta, lite ingefära, kokos, söta frukter och härligt långt rökigt avslut med honung och vanilj

Som tillbehör till denna rökare testar vi vit choklad, en helt annan typ av sötma som möter whiskyns egna. Men för att det ska bli gott så krävs hög kvalitet på chokladen, exempelvis Valhrona Ivoire 35%.

Musiken denna gång tar vi från oväntat håll, en annan världsdel till och med. Australienska INXS kanske ni kommer ihåg från 80-90-talet? Låten Afterglow är ett guldkorn från plattan Switch, deras sista fullängdare från 2005. Bandet upplöstes 2012.

7 reaktioner på ”2021-12-20 – BenRiach The Smoky Ten”

 1. BenRiach the smokey ten var en riktig rökare från Speyside.
  En annan sorts rök än gårdagens Ardbeg, men med en behaglig sötma som gifte sig bra med chokladen.
  Klart prisvärd.

 2. En annan typ av rökighet än Ardbeg. Tycker finns en fin ton av sötma från Romfaten som ger en angenäm rondör till röken.

  1. Det var det som var extra intressant när vi besökte deras lagerhus. De hade whisky som vilade på fat som innehållit i princip vad som helst. På ett stod det Guinness, på ett annat Sake Japan och på ett Tequila – så det kan nog komma ännu fler roliga buteljeringar därifrån.

 3. Det blir en ”annan” rökighet när det inte är en Islay whisky. Inte sämre – men annan.
  Trevlig men lite kort i smaken.

 4. Inget fel på den whiskyn, även om den var lite rökig.
  Jag fick en sådan stark mandel smak, så häftigt.
  Lång eftersmak var det, och det uppskattas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *