2022-12-03 – Calvados Expérimental Christian Drouin 9yo High Coast Angels

När jag gick i Symposions hårda spritskola så besöktes vi av Guillame Drouin, sonson till Christian Drouin som gett namn till några av världens bästa Calvados-buteljeringar. Oavsett vad man tycker om Calvados som dryck så är det lika mycket jobb bakom som för vilken annan lagrad sprit som helst och hos Christian Drouin gör man ingen kompromiss vad gäller kvalitet.

För något år sedan släpptes den första Experimental-Calvadosen, då slutlagrad på fat från Mackmyra. Denna gång har Christian valt ut fat från High Coast och slutlagrat sin calvados i de i 5 månader. Totalt nådde 700 flaskor Systembolaget och ni får nu prova lite från en av dessa.

1960 grundades destilleriet när den äldste i familjen köpte en äppelgård i Normandie. Här växte mängder av goda cideräpplen och på den vägen är det. Idag är det tredje generationen som sköter skörd och tillverkning och slutresultatet är många gånger enastående. Av de 3 Calvados-distrikten som finns – Calvados, Pays d’Auge och Domfrontais – så kommer denna ifrån Pays d’Auge.

Christian Drouin i Normandie

Förutom Calvados så tillverkar man även cider, pommeau och gin, vilket man får prova vid ett besök där. Eftersom man håller öppet måndag till lördag året om (med undantag för några helgdagar) så är det svårt att missa om man har vägarna förbi. Ett tips är att köpa en picknickkorg med lokala godsaker och slänga ut en filt under deras äppelträd. Här kan ni avnjuta en lättare lunch och prova drycker från deras sortiment, i dess rätta miljö. Utöver detta erbjuds alla möjliga provningspaket.

Till gården tar man sig enklast genom att flyga till Paris och sedan hyra bil vidare till Normandie och Coudray-Rabut. Här finns några hotell att bo på vilket kanske är smart om man tänkt prova något starkare än deras äppelsaft. Annars går det även utmärkt att bo ute vid kusten där stränderna sträcker sig långa. Här finns också mycket krigshistoria förstås, landstigningen i Normandie tar många skepnader med flertalet muséer. Närmaste staden Caen var en besättning under kriget och vid stränderna här landsteg flera brittiska trupper. Vill man även se var amerikanerna landsteg så är det enkelt att åka några mil längs kusten, kanske till Omaha eller Utah Beach. Helt enkelt är området ett mecka av sevärdheter och upplevelser.

Monument vid Omaha Beach

Men nu var det Calvados vi provade och just denna har en antydan till toner av malt, som då uppenbarligen härstammar från whiskyfatet. I Experimental-serien finns flertalet buteljeringar, alla för olika marknader och varken Mackmyra eller High Coast säljs någon annanstans än i Sverige. De inhemska varianterna kan härledas till flertalet cognacshus men det finns även skotska tappningar. Håll utkik på marknaden, för de är exklusiva och släpps inte i så många exemplar.

Denna finns dock fortfarande att hitta på Systembolaget ifall ni vill köpa en flaska. Här kommer mer information:

Sort: Calvados Expérimental Christian Drouin 9yo High Coast Angels
Beställningsnr: 40973
Destilleri/Buteljerare/Importör: Christian Drouin, Normandie, Frankrike / Enjoy Wine & Spirits
Alkoholhalt: 43,5%
Volym: 70cl
Pris: 649 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/experimental-de-christian-drouin-9yo-high-coast-an-4097301/

Smaknoter:
Doft: Lätt kryddig, äpplen, torkad frukt, nötter, vanilj, toffee
Smak: Malt, röda äpplen, blyertspenna, mandel, honung, lite pepprig i eftersmak och något smörig

Vad provar man då Calvados till – den perfekta aperitifen eller avecen? Är man på plats så dricker man den garanterat till ost och chark, gärna med söta inslag av marmelader. Så jag tänkte utmana lite och grilla några salamichips, ni vet såna där som säljs rätt dyrt i mataffärerna och som är goda som de är. Men bränn på de på grillen eller i en het panna så de drar ihop sig och mörknar lite och blir lite krispiga. Skär sedan upp en bit honungsmelon, lägg på salamin och avnjut med calvados.

Till det behöver vi musik som påminner om att det är en whiskydominerande kalender. Joshua Burnside från Belfast i Nordirland tar oss tillbaka till det vi gillar mest av allt – whisky. Låten heter också, passande nog, Whiskey Whiskey.

15 reaktioner på ”2022-12-03 – Calvados Expérimental Christian Drouin 9yo High Coast Angels”

 1. En god dryck som sällan dricks ska jag erkänna.
  Kommer ihåg när vi var på firmaresa till Bryssel och beställde in något som vi egentligen inte visste vad det var.
  Det visade sig vara Musslor och strips som det serverades ett glas Calvados till.
  Var en riktig god kombination kommer jag nog ihåg.

  1. Ja, jag tror att tillfället bestämmer väldigt mycket om man gillar detta eller inte. I serierna om Beck så är en stänkare detsamma som en Calvados, även om det bara framgår i vissa scener. Med andra ord är det inte så vanligt även om det förekommer. Det är en speciell dryck helt klart, med extremt mycket frukt och det funkar inte alltid men tillräckligt ofta.

 2. Här for mungiporna upp 😆
  Så häftigt att både lukt och smak verkligen tar fram äpplena.
  Kul med något annat än bara whisky.
  Salamichipsen blev riktigt bra i ugnen.
  Kul med musiken som tar en tillbaka till att det faktiskt är en whiskykalender! 😜

  1. Hoppas ni gillade smakkombinationen? Det kändes lite udda från början men jag tyckte att det fungerade rätt bra. Sötman från calvadosen mötte sältan från salamin och sen med melonen också, en skön kombo helt enkelt.

 3. Mycket trevlig calvados! Tydlig karaktäristiskt fruktig i doften men med en spännande smak där jag tycker det finns drag till whiskyn.
  Eftersmaken tycker jag mig hinta lite citrus, lite åt Cointreau hållet.
  Tyvärr bara 4 flaskor tillgängliga på systembolaget men den går inte att beställa. 1 flaska i Sala och 3 i Limhamn om någon har vägarna förbi…

  1. Kul att du tyckte om den! Ska kolla om vi kan ordna några flaskor från leverantören istället, antingen för privatköp eller till baren i klubben.

  1. Skön låt och ny för mig, vilket var trevligt för en gång skull. Tro det eller ej, men just musiken är faktiskt något jag lägger ner mer tid på en själva inlägget – den ska helt enkelt passa till smakkombon, Så, en uppmaning till övriga som kanske läser detta, tryck på albumomslaget längst ner i inlägget och lyssna på musiken!

 4. Mycket god Calvados, det var en riktigt trevlig pepparsmak, kanske lite för mycket. Äpplena kom dock fram fast det var lite pepprigt
  Synd att den inte går att beställa längre

  1. Ja, det är lite synd och jag gick bet hos leverantören också. Det kommer dock några nya släpp till våren meddelar man, så de kan det vara läge att hänga på låset.

 5. Förskräckligt god calvados. Passar både nu och då. Jodå lite whisky-fat kan skönjas . Men mest äpple förstås. (Helst ska ju glasen vara riktiga calvadosglas för total upplevelse. ) Bra musik igen.

  1. Inte alla gillar calvados men den här kan nog övertyga många. Mycket äpple helt klart och visst är den god! Det är svårt att hitta riktigt bra och intressant nyanserad calvados i Sverige idag men den utgör ett undantag, helt klart.

 6. Äntligen kan jag återuppta avsmakning av kalendern. Calvados, trevligt med en bränd ”Cider” . God tydig Äppelsmak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *