2022-12-12 – Spearhead Single Grain

Då är det dags för nästa premiär, fast den släpptes faktiskt tidigare i år. Spearhead Single Grain destilleras på Loch Lomond Distillery och där har vi varit tidigare.

Detta är en ny sorts whisky som för tankarna åt bourbonhållet. Det är en single grain, vilket brukar innebär att den inte enbart innehåller mältat korn utan även andra sädesslag. Det är vad vi brukar kalla för basen i de flesta blended.

MEN, detta är ett undantag då den tillverkas av 100% mältat korn.

Och, ni som varit med ett tag vet också att en bra grainwhisky ofta är god som den är. I det här fallet har spriten destillerats i en coffeypanna och sedan lagrats på ex-bourbonfat och sedan slutlagrats på en kombination av amerikanska ekfat som rostats med infraröd värmestrålning samt traditionell rostning. Intressant med infraröd värmestrålning är att den förstås är mer kontrollerad, vilket ger en precision som är omöjlig att uppnå med traditionell rostning.

Spearhead kan man dricka som man vill, i och för sig självklart oavsett destillat, men denna är gjord för just det. Drick den ren, med eller utan is, blandad i en drink, som tillbehör till mat eller snacks. Helt enkelt för mig, ett bättre alternativ till rock’n’roll-dricka än Jack Daniels.

Loch Lomond Distillery har vi redan avhandlat men jag vill slå ett slag för en båttur på Loch Lomond. När jag var där hade vi ett bistert kallt och regnigt väder men det var fantastiskt fint ändå, med vackra vyer över bergen runtomkring och en whiskylikör som kaptenen bjöd på och som värmde upp inombords.

Kryssningsbåt på Loch Lomond

Hade gärna avnjutit en Spearhead också på båten. Här kommer lite mer information om den:

Sort: Spearhead Single Grain
Beställningsnr: 55631
Destilleri/buteljerare/importör: Loch Lomond Distillery / Stellan Kramer
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Pris: 379 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/spearhead-5563101/

Smaknoter:
Doft: Söta bär, citrus, toffee
Smak: Fruktig, röda äpplen, päron, farinsocker och en eftersmak med honung och godis

Godissmaken i Spearhead är rätt anonym men förstärks enklast med mitt val av tillbehör. S’mores är det som gäller och det är enkelt – två mariekex med grillad marshmallow och en chokladbit mellan. Vill man inte grilla nu i december så lägg in alltihop på en plåt i ugnen tills det smält till önskad konsistens. Barnsligt gott och väldigt kladdigt!

Musik är roligt och varför inte lite udda sådan? Här har ni en svensk grupp som bjuder på swing, jazz, klassisk och progressiv rock på en och samma gång. Man kallar det för avant-garde metal och gruppen heter Diablo Swing Orchestra. Låten heter Speed Dating An Arsonist.

12 reaktioner på ”2022-12-12 – Spearhead Single Grain”

 1. Vi körde marshmallows mörk 70% marabou och mariekex. Den mörka chokladen balanserade det söta. Klart intressant med den grain och den metoden. Har druckit en del gammal grain men nu har även den dragit iväg i pris. Ny musik stil för mig. Intressant. La upp bild på fb av tillbehör. Nice kombination ./Hasse

 2. Smaken passar mig perfekt. Doftar godis tycker det är lite skumtomtar doft
  En lagom söt smak med en efter touch av honung i eftersmak
  Står nog på inköpslistan

 3. Jag börjar med musiken – jag älskar electro-swing!

  Whiskyn: jag bommade fast vi har den hemma. God men kanske lite anonym. Bra med marshmallows grillade i kakelugnen.

 4. Whisky nej, ja, nej, JA!
  Loch Lomond YES!
  Jag behöver inte säga mer 👍😍
  Tur det är kallt ute så brasan är tänd. Bara att öppna luckan och grilla marshmallows. SÖTT, kladdigt och gott.
  Musiken var ju uppiggande😂 svårt att sitta still.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *