2022-12-16 – Lambay Malt Irish Cognac Cask Finished

Irländska Lambay är ett intressant företag som köper whisky från olika irländska destillerier, blandar ihop till sitt eget varumärke och lagrar destillatet på cognacsfat.

Hela produktionen av varumärket Lambay är ett samarbete mellan cognacshuset Camus och familjen Baring. Lagring sker på den vindpinade naturön Lambay, som ägs av familjen Baring. Ön ligger utanför Dublins kust, där faten får utsättas för havets krafter, sältan och temperaturväxlingarna. Resultatet blir spännande och lite nydanande för att vara irländsk whisky.

Just denna buteljering har man valt ut från ett antal olika single malts, både dubbel- och trippeldestillerade, bourbonfatslagrade, innan de fått sin finish på cognacsfat från Cambus. Ingen kylfiltrering sker heller utan här vill man ha kvar så mycket av smaken som möjligt.

Eftersom destilleriet inte finns annat än som varumärke så får jag väl istället tipsa om ön som man tagit namnet ifrån. Lambay Island utanför Dublin är ett mecka för natur- och djurälskare. Här är fågellivet enormt, med bland annat gott om lunnefåglar. Här finns också gott om sälar och ibland även tumlare och delfiner. Dessutom finns en etablerad stam av hjortar och något så udda som kängurus. Familjen Baring som bor på ön ville göra den till ett exotiskt paradis och importerade olika typer av djur dit. Det har visat sig att kängurur överlever även i vårt klimat och dessutom trivs väldigt bra på ön. Så bra att Dublin Zoo skänkte 7 nya familjemedlemmar till kängurustammen när de blev trångbodda i djurparken.

En vanlig vy på Lambay Island

Att resa till ön går enbart med guidebolag, det är ju en privat ö och att gå i land utan att först be om lov är inte tillåtet. Men vid ett besök i Dublin så kan det ju vara trevligt att göra en utflykt med båt dit och ta en av vandringslederna runt, bara för att få uppleva de vilda djuren. Någon provsmakning ifrån familjens lagerhus erbjuds dock inte.

Sort: Lambay Malt Irish Cognac Cask Finished
Beställningsnr: 54338
Destilleri/buteljerare/importör: Lambay Irish Whiskey Company / Taphouse Nordic AB
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70cl
Pris: 529 kr
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/lambay-5433801/

Smaknoter:
Doft: Intensiv, komplex, kryddig och maltig
Smak: Lite fruktig, med äpplen och aprikos, pepprig, tydlig sälta som växer i eftersmaken

Nu blir det avancerat då den här whiskeyn gör sig bäst med Tandoori-kyckling. Tandoori-kryddorna balanserar whiskeyns pepprighet och sälta och det funkar utmärkt tillsammans. Vill du inte laga mat så hittar du liknande kryddor i en vanlig kanelbulle, så prova det i så fall.

En irländare kräver väl irländsk musik tänker ni, men där har ni fel!

Vi kör amerikanskt istället och lyssnar till The Brother Brothers från Illinois som bjuder på sin lugna ballad Red and Gold.

7 reaktioner på ”2022-12-16 – Lambay Malt Irish Cognac Cask Finished”

 1. När vi såg att det skulle vara Tandoori kyckling till whiskeyn i går och såg på recepten att vi inte hade allt hemma för att göra det. Man får ta vad man haver så jag gjorde en egen blandning utan yoghurt. Resultatet blev bra och blev ännu bättre när vi provade med whiskeyn. Sältan och aprikoser a fanns där. Härlig musik till som vanligt. Håller med Marie. Skicka spellista.

 2. Doften lovade mer än vad smaken gav tycker jag. Men dålig var den inte – tvärtom.
  Pepprighet och frukt.
  Jag har ett Mackmyra Cognacsfat. Undrar vad det ska bli…. ?

  Kanelbulle eller indisk kyckling. Vi gjorde det enkel, bulle blev det.

  Musiken var lite sövande.

 3. Ha, ha!
  Vi går på vad som helst. Kanelbulle och whisky 😂
  Men det fungerade 👍

  Smaken var lite pepprig tycker jag, så jag tog några droppar vatten och då blev det riktigt gott.
  Så lugn och avslappnad musik, kan behövas inför julstressen 😄

  1. Kanelbulle är faktiskt inget nytt grepp – finns en del som använder detta som tillbehör på provningar. Förutom att det är rätt gott så har kanel en bra neutraliseringseffekt på smaklökarna. Så en liten bit bulle mellan whiskysorterna funkar rätt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *