2023-12-04 – Ardmore 11yo

Dagens lucka bjuder på en skotsk Ardmore, en 11-åring som buteljerats av Cadenhead, en oberoende buteljerare som har mängder av buteljeringar i bagaget. Den här finns tyvärr inte att få tag på längre, åtminstone inte på Systembolaget, men däremot finns flera andra Ardmore att hitta om det faller i smaken.

Ardmore Distillery hittas i närheten av Huntly, mitt emellan Aberdeen och Elgin. Det vill säga bland alla andra destillerier i Speyside och Highlands.

Som bekant så kan man i denna region besöka ett hundratal destillerier utan att resa speciellt långt. Ardmore Distillery erbjuder dock inga rundturer och har inget besökscenter.

Därför får ni hålla till godo med denna film där The Scotch Malt Whisky Society besöker destilleriet:

Den här whiskyn har köpts på fat från destilleriet av Cadenhead, en av Skottlands allra största buteljeringsfirmor och dessutom den äldsta grundad redan 1842. Cadenhead driver en webbshop där man säljer sina buteljeringar, dock inte något man kan köpa hem till Sverige. Det finns också en hel del fysiska butiker runt om i Skottland. Har man inte vägarna förbi så finns ju de flesta buteljeringar att beställa via Systembolaget eller som privatimport.

Den här flaskan fanns på Systembolaget i några få exemplar i mars i år och då passade jag på. Nu kan jag inte hitta den någonstans så den är definitivt slutsåld. Den är lagrad i 11 år med de sista två åren på fat som tidigare innehållit Pinot Noir.

Whisky: Ardmore 11yo Cadenhead’s Original Collection, nr 41359, 70cl, 46%, 686 kr

Doft: Lite torvrök till en början, sedan sherry och en viss sälta. Torkad frukt och en del russin, choklad och även kaffe. (22/25)
Smak: Russin, choklad, lite rökig. Svårt att definiera övriga smaker, kanske lite endimensionell, inte mycket som sticker ut. (20/25)
Eftersmak: Brun farin, lätt rök och vanilj men eftersmaken är lång och rätt behaglig. (22/25)
Helhet: Balanserad är den så till vida att röken inte tar över övriga smaker. Komplex är den dock inte, det finns inte så mycket spännande att hitta i den, möjligen hade den mått bra av att inte landa på vinfatet innan buteljering. (19/25)
BETYG: 83p

Tilltugg: En sådan här whisky kräver ofta inte så mycket, men i det här fallet så funkar en chokladbit väldigt bra, speciellt med lite salt till. Prova därför mörk choklad smaksatt med havssalt från Lindt. Du hittar den i de flesta butiker.

Mokita är en rätt okänd artist från Nashville, Tennesse. Och faktiskt handlar det inte om country utan mer en kille som gillar skön pop med lite rockigare inslag och sköna jazztoner.

Vi lyssnar till låten Lonely City,

4 reaktioner på ”2023-12-04 – Ardmore 11yo”

 1. riktigt god whisky om än inte så komplex. men det måste den ju inte ha. Kan gärna drickas utan tilltugg.

 2. Helt ok har någon stående tror jag. Tror man kan besöka destilleriet i samband med speyside festivalen. Då brukar de ha öppet för besökare. Har tyvärr inte varit på den. Biljetterna till de jag velat besöka har gått fort.Får se om man kan ordna den i vår. Leila gillade eftersmaken lite kola aktig

 3. Vilken skön musik 👍
  Choklad är alltid gott.
  Whiskyn passade mig.
  Lite sötare, mjukare, inte så pepprig.
  Lättdrucken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *