2023-12-05 – Spirit of Hven Old Hare

Jag brukar inte välja billigare blended till min kalender men jag gör ett undantag denna gång. Den här har en intressant historia, den är svensk, den finns inte i standardsortimentet och den föll mig i smaken. Ett kul komplement till andra blended helt enkelt.

På den lilla ön Hven i Öresund, strax utanför svenska kusten, ligger Spirit of Hven Backafallsbyn. Detta unika destilleri har fått internationellt erkännande för sina förstklassiga spritsorter och har blivit en plats för smakupplevelser och kreativitet. Jag har ännu inte varit där men kanske har någon av er varit det?

Men vad skiljer destilleriet från andra destillerier, undrar ni? Ja, helt unika är man inte men även detta destilleri lever efter filosofin att använda sig av lokalt odlade ingredienser av högsta kvalitet. På ön Hven odlas bland annat spannmål, potatis och örter som sedan används i produktionen. Destilleriet strävar efter att vara självförsörjande när det gäller råvaror och använder ekologiska metoder för odling och skörd.

Dessutom finns det en tanke bakom allt, exempelvis den speciella formen på flaskan, inte just den vi provar idag dock. Destilleriet beskriver ofta sin whisky som en symbolisk bild av fadern, sonen och den helige anden – tretalet är ett signum och det syns i de koniskt formade flaskorna. Den allra första whiskyn använde tre typer av korn, lokalt odlat på Ven, tre olika jästkulturer, tre olika fattyper där spriten får lagras i tre år i tre olika klimatzoner i lagerhusen.

För den som vill uppleva Spirit of Hven på plats erbjuds guidade turer och provsmakningar. Besökare kan få en inblick i destilleriets arbete och lära sig om den fascinerande processen bakom skapandet av deras prisbelönta drycker. Det finns också möjlighet att bo kvar på hotellet, som erbjuder en unik och lyxig upplevelse med gourmetrestaurang, pub, vinbar, spa och en whiskybar med över 500 sorter.

Här kommer en liten film om destilleriet:

I glaset har ni en Old Hare, en helt unik svensk whisky och ja, den är billig men inte mer ointressant för det. Basen utgörs av whisky som är tillverkad av spannmål. Där i finns vete för en sädeswhisky med vaniljsötma och lite bitterhet, råg för karamell och örtighet samt majs för blommighet och elegant nötighet. Mältat korn används såklart och bidrar med brödiga toner och inslag av choklad och fruktighet.

Whiskyn får sedan mogna i 3-5 år på nya ekfat av europeisk och amerikansk ek. Sedan blandas alla sädesdestillaten samman och vattnas ner något. De får sedan gifta sig i 6-12 månader på ekfat, 20% på ex-PX Sherryfat och 80% på fat som innehållit spanskt rött Gran Reserva-vin. Sedan buteljerar man vid 40,4% alkoholhalt.

Namnet Old Hare är en hyllning till de tyska fältharar som finns i mängder på Hven. De planterades in på ön under 1850-talet av Oscar I och Oscar II. Sedan dess har harjakt varit en tradition på ön med många besökare genom åren.

Whisky: Spirit of Hven Old Hare, nr 56847, 70cl, 40,4%, 281 kr

Doft: Söt, fruktig, honung och karamell med toner av lite fuktig källare och torkad frukt. Russin kommer efter ett tag och det tillsammans med bränt socker och lite kryddor, svartpeppar. Inget som egentligen sticker ut utan ganska intetsägande, lite typiskt blended kanske. (17/25)
Smak: Söt, mer karamell, fruktig, lite vinbärstoner, blåbär, torkad frukt. Lite russin kommer och går över mot katrinplommon. Lite rökighet som tas över av sötman när plommon framträder. Lite oljig konsistens, rätt så angenäm. (18/25)
Eftersmak: Rätt så kort men med toner av torkad frukt, plommon och choklad. Rostade nötter, karamell, mer choklad och ännu mer torkad frukt. Kryddigt avslut. (16/25)
Helhet: Ger mer tillbaka än vad andra blended i samma prisklass gör. Tycker den har en intressant smakpalett och är trevlig att dricka. En varning dock för att vattna den ytterligare, inte mycket smaker kvar då tyvärr. (17/25)
BETYG: 68p

Tilltugg: Eftersom denna blended inte har överdrivet mycket smak så passar det utmärkt att ha ett smakrikt tillbehör. På bland annat Lidl finns Cruspies BBQ som är inbakade jordnötter med BBQ-krydda. Inte chilistarka men lite peppriga och framför allt har de toner av rök och är förstås salta, vilket lyfter smaken hos whiskyn väldigt väl.

Svensk whisky passar bra med svensk musik och här har vi rätt så nytt material från Gävles stolthet Thomas Di Leva. Di Leva har inte figurerat i min kalender tidigare men har ändå satt sina spår i mina musikpreferenser genom åren. Låten heter Fire of Love och sätter sig löjligt hårt på hjärnan.

3 reaktioner på ”2023-12-05 – Spirit of Hven Old Hare”

  1. Trevlig blend. Mkt säd i smaken. Varit där två ggr faktiskt. Gick min swf provningsledarutbildning nr 2 där och så var jag och Leila där på en destillatprovning med mat precis i slutet av pandemin. Själva rummen är inte så märkvärdiga, men det finns småflaskor med hven whisky på rummet. Och whiskybaren är riktigt bra. Tog med bilen andra gången. Lite dyrt men den var fullpackad med diverse inköp från Danmark. Annars parkering på kajen i Landskrona. Rekommenderas finns golfbana där också.

  2. Tog en sipp, och så var smaken slut!
    Det var rackans så fort den förmodade goda smaken försvann.
    Jordnötterna räddade drycken.
    Di Leva har väl inte varit någon stor idol tidigare, men han vinner mer och mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *