2023-12-06 – Vasa 1628 2022

Här har vi ett namn och 2 årtal och det är ju kul. Men det är faktiskt rätt så intressant allting egentligen. Vasa är förstås skeppet som avseglar en söndag, 10/8 1628, skjuter salut och seglar ut. Publiken är enorm, här ska ett fantastiskt regalskepp ut på sin jungfrufärd och tusentals personer ser på. Efter bara en kvart så tar skeppet in vatten och sjunker snabbt till botten. Masterna sticker upp och flera i besättningen klarar sig genom att klättra uppåt men många dukar tyvärr under.

På 1960-talet, efter drygt 330 år på botten, bärgades skeppet och många av er har säkert varit på Vasamuseet på Djurgården i Stockholm och beundrat det sjunkande mästerverket. Helt klart ett pampigt bygge och självklart fanns det dryck ombord och i det här fallet en alkoholhaltig sådan. Några flaskor bärgades samtidigt med skeppet och samma år gjorde Vin- och Spritcentralen en analys av innehållet.

Tennbuteljen på 60 centiliter innehöll sprit med 33% alkoholhalt, med mängder av anis i doften. Vid jämförelser med andra spritdrycker kom man fram till att detta var en sprittyp som påminde om snaps, arrak, punsch eller rom. Senare analyser har visat att drycken var ett destillerat vin – en eau-de-vie helt enkelt. Receptet kopierades så mycket det var möjligt och nu finns en snaps – ett kryddat brännvin som är så likt förlagan som möjligt. Norrtälje Bränneri står för produktionen.

Så ni har något historiskt i glaset idag minst sagt. Sprit som tillverkats med Vasaskeppets förlaga som recept. Den ursprungliga spriten lagrades sannolikt på ekfat innan den fördes över till de tennbuteljer som fanns på skeppet.

Sprit: Vasa 1628, nr 41312, 70cl, 33%, 496 kr

Doft: Direkt är det lakritstoner, anis som är nästintill skarp. Sen kommer äpplen och en citruston. Ganska enkelt men väldoftande. (20/25)
Smak: En snaps är sprit och en viss smaksättning och här kommer anis till sin rätt. Rejält med lakritstoner och sen kommer fruktigheten med äpplen och citrus. Vet hur bra hallon och lakrits matchar varandra och får samma känsla här. (21/25)
Eftersmak: Hallå, det är en snaps! Vadå eftersmak, oftast åker en klunk öl ner direkt eller så är det en sillbit. Vad synd, för eftersmaken i detta brännvin är riktigt bra. Det lär man inte känna om man sköljer bort det med annan dryck eller stoppar in en tugga av något gott. Här finns så klart lakrits men den går snabbt över mot det söta och då infinner sig choklad. (20/25)
Helhet: Svårt med snaps men balansen är bra, jag står upp och marken är där nere! 🙂 Skämt åsido, många smaker är det om man smuttar länge, men citrus och lakrits lever kvar ett tag och choklad finns också där. Komplex kan jag väl knappast påstå men som snaps är den otroligt fin med många smaker. (23/25)
BETYG: 83p

Tilltugg: Jag sa ju precis att denna snaps är god som den är och inte behöver några tilltugg. Så det står jag fast vid. Men om ni envisas så tycker jag att ni ska ta ett gott knäckebröd och lägga på sill i någon form. Gillar ni matjes så kör på det eller så tar ni en senapssill eller någon annan kryddad sill. Eller så går ni helt bananas och kör en ruta choklad på Marabous Hallon och saltlakrits – där snackar vi smakkompisar.

Hannes är född jazzartist men har idag valt att göra mycket annat. Många sköna låtar blir det, med gästspel hos Seinabo Sey med flera. I den här låten gästas han av waterbaby eller Kendra Egerbladh som hon egentligen heter. Låten vi lyssnar på heter Stockholmsvy.

2 reaktioner på ”2023-12-06 – Vasa 1628 2022”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *