2023-12-07 – The Epicurean Blended Malt

Ni kanske har provat Big Peat, Rock Oyster, Scallywag och Timorous Beastie, fyra whiskysorter som kommer från olika regioner. The Highlands, Speyside, The Islands och Islay. De ingår alla i Douglas Laings serie “Remarkable Regional Malt” där man väljer ut bra fat ifrån sina egna lagerhus, blandar ihop dessa och skapar en blended malt som ska representera sin region.

Douglas Laing har över 65 år på nacken så det finns gott om fat och man besitter förstås en gedigen kunskap i blandningens konst. Av alla de fina single malterna man har tillgång till så har några av de bättre blandats ihop i denna serie. The Epicurean som ni provar idag är också del av serien, en blandning av whisky från Lowlands.

Här kommer en liten film om just denna serie:

Vilka destillerier har vi som räknas till Lowlands som region? Jo, det finns ganska många faktiskt men det är förstås oklart hur många destillerier som bidragit till just denna butelj. De aktiva destillerierna idag är Aisla Bay, Annandale, Auchentoshan, Bladnoch, Borders, Clydeside, Daftmill, Eden Mill, Glasgow, Glenkinchie, Kingsbarns, Lindores Abbey och Lochlea. Vi har några stängda destillerier som även kan vara aktuella då Douglas Laing har köpt fat under väldigt lång tid. De är Inverleven, Littlemill, Lochrin och St Magdalene. Utöver dessa är ett 10-tal destillerier på gång att starta upp, vissa återigen, såsom Rosebank.

Regionen erbjuder med andra ord många olika destillat, både från förr och nu. Vilka exakta sorter som The Epicurean innehåller går bara att gissa och hålls förstås hemligt. Whiskyn finns i flera olika utgåvor, som 12-årig, 20-årig samt mängder av olika fatlagringar, såsom Amarone Cask, Cognac Cask med flera.

Whisky: The Epicurean Blended Malt, nr 86431, 70cl, 46,2%, 369:-

Doft: Lite honungssötma möter näsan och sedan citrus och övermogen frukt efter det. Vaniljen finns där såklart, men också en liten spritig omogen ton som retas en del med näsan. Inte helt angenäm! (18/25)
Smak: Mer vanilj kommer i smaken och även en örtig ton, lite åt anishållet. Något bitter på tungan, som att slicka på ett bananskal ungefär (om ni nu provat det?) Helt okej för en blended malt. (20/25)
Eftersmak: Ganska kort i eftersmaken men vanilj och lite grönt äpple kittlar tungan. Känner en svag ton av gummi, lite skum. (19/25)
Helhet: En blended malt bland många och det finns gott om alternativ för denna peng, exempelvis en hel del bra single malt. Så en tisdagswhisky får det bli, eller kanske en bjudwhisky till någon som är lite mindre nogräknad. Blir nyfiken på de äldre versionerna av The Epicurean. (18/25)
BETYG: 75p

Tilltugg: Här förstärker vi inslaget av frukt och vanilj genom att servera varm jordgubbssylt med vaniljglass. Funkar utmärkt till denna whisky som nu kan uppgraderas till en helt okej dessertwhisky.

När man lyssnar till Nashville-bandet Greta van Fleet tas man direkt tillbaka till 70-talets Led Zeppelin. Smått fantastiskt är dock att bandet är relativt nytt och att första albumet släpptes 2017. Låten vi lyssnar till kom dock 2021 och heter Heat Above.

4 reaktioner på ”2023-12-07 – The Epicurean Blended Malt”

  1. Jag tyckte denna whisky var helt ok.
    Det var nästan jag trodde det var en Lochlomond Steam and fire! 😜
    För ett antal år sedan fick jag en flaska Scallywag och den var inge vidare, vill jag minnas.
    Men den här var prisvärd för mig.
    Glass och sylt var gott till också, men musiken!!! 🫤😏😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *