2023-12-08 – Two Stacks Single Malt

Irland är känt för sin rika whiskeytradition och enligt många började whiskyhistorien just där. Här finns många utsökta destillerier och antalet växer hela tiden. En spännande företeelse på Irland och även i Skottland har varit att köpa hela fat från större destillerier och lagra dem i ett visst antal år för att använda till sina egna varumärken, som blended, whiskylikörer med mera.

En nykomling i denna bransch är Two Stacks Irish Whiskey som grundades 2020. Som så många andra så är hantverk, innovation och kvalitet något som även detta företag vill framhäva.

Här satsar man på blended, whiskylikörer, single malt och en hel del experiment med olika fatlagringar, i en serie som heter Polaris. Företaget lanserar även en Dram in a can, helt enkelt en 4 cl whisky i en liten aluminiumburk, smidig att ha med sig.

Reklamfilmen för Dram in a can kommer här:

Det som skiljer Two Stacks Irish Whiskey från övriga företag på Irland är att de är helt independent. Shane, Liam och Donal är grabbarna som styr och ställer själva och väljer ut precis den whiskey som de vill buteljera från mängder av spännande fat som de köper upp. I serien Polaris till exempel finns en whisky som fått sin finish på något unikt som ett Icewine gjort på Cabernet Franc. Har inte provat den men det låter intressant.

Two Stacks Irish Whiskey ligger i Newry och i närheten finns ett fint boende vid namn Flagstaff Lodge med en väldigt bra restaurang, enligt recensionerna. Till Two Stacks tar du dig på 5 minuter med taxi. Väl där kan du få en rundvandring, prova deras olika whiskies samt även blanda ihop din egen blended whiskey.

I glaset denna dag har vi Two Stacks Single Malt Double Barrel som är en vatted malt av 3 olika sorters single malt. Den består av 10% rökt malt, 50% trippeldestillerad malt och 40% dubbeldestillerad malt. Lagringen har skett i både ex-bourbon och ex-oloroso sherryfat. Ingen kylfiltrering sker och inget färgämne tillsätts.

Destilleriet som ligger bakom innehållet i just denna whiskey heter Great Northern Distillery och är ett industriellt stort destilleri i Dundalk, cirka 20 minuter med bil söder om Two Stacks.

Whisky: Two Stacks Single Malt Double Barrel, nr 407, 43%, 70cl, 399 kr

Doft: Ananas och citrus, fruktkompott, går mot en ytterst liten touch rök och lätt vanilj. (20/25)
Smak: Mera frukt, äppelmos, citrus, något pepprig och honungssötma kommer efter ett tag. (20/25)
Eftersmak: Medellång och här känns lite mer av röken. Mera frukt som sakta ebbar ut. Vanilj, honung och lite pepprighet även här. (21/25)
Helhet: Det här är en fin irländsk whiskey som har lite av varje. Fin balans mellan smakerna och definitivt något som går att bjuda på i de flesta lägen. (22/25)
BETYG: 83p

Tilltugg: Har ni äpplen hemma så gör en snabb äppelkaka och vispa en god vaniljsås därtill. Den kombinationen kommer göra succé tillsammans med denna whisky.

AWOLNATION bildades 2010 av Aaron Bruno. Här bjuds på elektronisk indierock med influenser från väldigt många andra. Låten vi lyssnar till heter Kill Your Heroes och är från 2011. På samma album hittar ni även den kanske mest populära låten Sail.

4 reaktioner på ”2023-12-08 – Two Stacks Single Malt”

 1. Gissade nästan rätt. Sa till Hasse att den var från Irland. Men jag trodde på att det var Pearse från Dublin.
  Bra och balans i smaken.
  Lite salt eftersmak.
  Passar mig.

 2. Det var en trevlig whiskey.
  Blev lite förvånad när jag smakade och kände rökigheten, den hade jag inte uppmärksammat när jag luktade.
  Hann tyvärr inte med att göra någon äppelkaka 😢
  Ganska skön musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *