2023-12-09 – Almqvist Nordic Dry Gin

I Rejmyre i Östergötland finner vi Almqvist Destilleri. För många ett relativt okänt destilleri, kanske för att det helt enkelt är väldigt ungt. Destilleriet grundades 2022 av Rebecca ’Bex’ Almqvist och har sedan starten haft en tydlig vision om att skapa sprit av högsta kvalitet, tillverkad med omsorgsfullt utvalda råvaror och en passion för hantverk.

Den första i en serie av spritsorter som destilleriet har släppt heter Nordic Dry Gin – en balanserad gin i London Dry-stil med tydliga smaker av Norden.

Här finns, förutom enbär, sju olika örter, kryddor och bär där Norden bidragit med lingon, älgört och fänkålsfrön. Det har resulterat i en finstämd gin som går utmärkt att dricka ren men också är helt fantastisk att blanda klassiska gindrinkar med – kanske en Gin & Tonic kan passa?

Rebecca har en bakgrund inom barbranschen och har jobbat som Bar Manager på klassiska The Lonsdale i London, kanske en av världens bästa cocktailbarer även om hård konkurrens finns. Efter att ha arbetat där fortsatte äventyret på The Absolut Company, där hon jobbade som ambassadör och marknadschef i 10 år. Hon har dessutom suttit som jurymedlem i drinktävlingen Tales of the Cocktail Awards i New Orleans.

Cool design på hemsidan – klicka på bilden så kommer ni dit!

Efter 20 års internationell karriär kom hon tillbaka till Sverige, först till Åre för att åka skidor som också var en stor passion. Men sedan fann hon Rejmyre Glasbruk där hon började destillera olika typer av sprit i en 110-liters kopparpanna som har namnet TJ (efter sina kollegor på The Lonsdale – Tim Stones och Jake Burger). Hörnstenarna är traditionella nordiska smaker, helt svensktillverkad finsprit och småskalig produktion som sker för hand. Rebecca destillerar, buteljerar, etiketterar och sköter alla kontakter med mera. Miljöfokus är viktigt där bland annat glasbrukets spillvärme återanvänds i destilleriet och råvaror komposteras så långt det är möjligt.

Tre platser är centrala för destilleriets skapandeprocess, enligt den egna pressreleasen:
– Skogarna kring Rejmyre där flertalet råvaror växer.
– Bex egna gård i närheten av Rejmyre där vatten från gårdens egen brunn används för att späda spriten och där ingredienser lagras i gårdens jordkällare.
– Rejmyre Glasbruk, där idéer blir till verklighet. Den måttbeställda kopparpannan är nämligen installerad i en av glasbrukets lokaler.

Destilleriet planerar för expansion, en ny kopparpanna på 230 liter som förhoppningsvis kommer på plats inom kort. Det kan nog gå åt om hon lyckas lansera Rejmyre Akvavit utomlands, en fin akvavit som sedan midsommar finns på Systembolaget. Vi får väl se om det kanske blir aktuellt med whisky också så småningom?

Innan dess tycker jag att ni ska stödja lokala producenter och beställa både gin och akvavit till bolaget. Ginen finns faktiskt på hyllan i Katrineholm.

Gin: Almqvist Nordic Dry Gin, nr 39087, 50 cl, 41%, 349 kr

Doft: Enbär så klart, men inte så det tar över. Det finns en blommig ton, citrus, något syrlig från lingonen och en kryddig gräsig ton. (19/25)
Smak: Fin enbärssmak där fänkålen skiner igenom. Älgörten har jag svårt att hitta. Koriander smyger dock fram i liten mängd och mer blommiga toner framträder också. Tycker den smakar riktigt trevligt för en gin som dricks ren. (20/25)
Eftersmak: Kryddig eftersmak med tydliga enbärstoner som lever kvar ett tag i munnen. (19/25)
Helhet: Förvånansvärt fin balans mellan smakerna, en riktigt god gin som går utmärkt att dricka som den är. Eftersmaken är dock enbär och inte så mycket annat, men det kan ju vara svårt med just den spritsorten utan lagring i någon form av fat. (20/25)
BETYG: 78p

Tilltugg: Nu är mängden ni har i glaset lite för lite för att blanda med tonic men köp en flaska och prova destillatet som drinkingrediens när ni har möjlighet. Provade för ett tag sedan och den är i hög klass och ger många goda drinkar. Som tilltugg till ren gin får ni helt enkelt laga lite mat – en syrlig räkcocktail blir alldeles utmärkt. Finns många recept men här är ett förslag:
https://www.tasteline.com/recept/rakcocktail-med-lime/

Victor Holmberg är från Stockholm men bor numera i London. Hans alias är 1987 och som det har han släppt både singlar och några album. Vi lyssnar till låten Bomb, en skön svensk poplåt från 2015 som har passerat 1 miljon lyssningar på Spotify.

4 reaktioner på ”2023-12-09 – Almqvist Nordic Dry Gin”

 1. Nice med en gin. Har funderat på att köpa den och även besöka dem. Även om jag verkligen gillar hernö onkel tom. Men den här var trevlig och härlig oljig ton.

 2. Mycket enbär som sig bör. Citrus som nog kommer från koriandern. Örtig smak även efter. Riktigt bra gin som säkert passar i många drinkar, men även ensam som den är.

 3. Nja!
  Känns tunn.
  Vi är nog bortskämda med Macmyras olika giner som känns mycket fylligare.
  Första sippen på dagens gin tänkte jag direkt på apelsin 🍊 med nejlikor.
  Men roligt med lokala tillverkare.

 4. God doft, mycket enbär. Finns godare om man vill bara vill dricka rent. Men fungerar mycket bra till drinken, t.ex. klassisk gin @ tonic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *