2023-12-10 – Hardenberg Club Straight Wheat Whiskey

Destilleriet grundades redan 1700 som Hardenbergs Schnapps Distillery och har sedan dess varit i samma familjs ägo. Idag är det Carl Graf von Hardenberg som driver destilleriet, som 10:e generation.

Destilleriet och egendomen äger stora jordbruksarealer och de flesta råvarorna kommer från egna odlingar. Hardenberg är idag en av Tysklands största sprittillverkare och för att möta marknadens efterfrågan byggde man ett helt nytt destilleri som öppnade 2019, bredvid det gamla.

Hardenberg Club Straight Wheat Whiskey (ja, det stavas med ett ’e’) är en hyllning till historiens stora personligheter, ministrar, grevar, poeter och andra som betytt något. Anfäder som sedan 1100-talet påverkat kommande generationer på sitt sätt och satt sin prägel på historien, med kunskap och erfarenhet från de som de själva sett upp till.

Det är detta som kallas Hardenberg Club och den lever vidare på destilleriet, med mer än 300 års tradition och erfarenhet av destillering inom samma familj. Destilleriet gör förutom whisky även alla typer av snaps, likörer, gin och vodka. Man är stora och aktiva i sociala medier, har en fin hemsida (dock bara på tyska) och erbjuder besökare rundvandring, provningar och mer därtill.

Pannrummet på destilleriet.

Vill ni besöka destilleriet så finns det gott om boenden i närheten – i exempelvis Göttingen. Destilleriet tar emot bokningar men det går också bra att spontant dyka upp för ett besök.

I Tyskland skrivs ordet whisky både som ’whisky’ och som ’whiskey’ men även som ’whesskey’ om den tillverkats i Hessen. Just denna buteljering fick alltså ett extra ’e’ i namnet. Whiskeyn är gjord på vete från egen gård, 50% är mältat och 50% är omältat, så den kategoriseras därmed som en Straight Wheat.

I förra årets kalender var det tyska bidraget ingen höjdare, den 3-åriga Slyrs hade mycket att önska och få tyckte att den var något att ha. Men kanske kan denna vetewhiskey fungera bättre?

Whiskeyn har destillerats två gånger i traditionella kopparpannor, sedan lagrats i 3 år på amerikanska ekfat som tidigare innehållit bourbon, fått 6-9 månaders finish på tyska napoleonekfat (som tidigare använts till tysk brandy) samt portvinsfat.

Whisky: Hardenberg Club Straight Wheat Whiskey, nr 55840, 70cl, 42,5%, 449 kr

Doft: Här känner jag russin, kanel, mörk frukt, lite choklad och vanilj. Jag gjorde misstaget att brygga kaffe innan och därför känner jag kaffe även i denna, tror inte det ska vara så. Efter att ha smakat kommer mer av fatkaraktären fram även i doften, med russin, lite nötter, skogsbär. En behaglig doft helt enkelt. (20/25)
Smak: Nu kommer mjölkchokladen fram, den ljusa Maraboun med en blandning av frukt och nötmix, den där med goda inbakade nötter och torkad frukt. Vaniljen är tydlig och så är även russin som jag gissar kommer från lagringen på portvinsfat. Lite pepprig är den och även här finns kanel. Rätt så trevlig faktiskt! (20/25)
Eftersmak: Det är en ung whisky och då finns oftast ingen längre eftersmak, den kommer med ålder. Men den här övertygar ändå, kvar lever fruktiga toner, choklad och kanel. (18/25)
Helhet: Komplex är den och kanske inte så konstigt med den typen av fatfinish. Balanserad får man väl säga att den är också, det är inget som tar över och det hela känns rätt behagligt. (18/25)
BETYG: 76p

Tilltugg: Eftersom jag tjatade om Marabou choklad och nötmix så testade jag denna med Marabou Schweizernöt, trots att jag är nötallergiker! Ojdå, tänker ni, men mängden nötter i chokladen är inte tillräckligt mycket så det funkar ändå. Testa vet jag, eller så tar ni vanlig choklad och nötmix till det. Det blir också en bra smakkombo.

Alexanderplatz = Alejandro Martinez, tidigare gitarrist i Klaus & Kinski. Trots artistnamnet är han inte från Tyskland utan Spanien. Med många musikstilar i katalogen väljer jag Odio el Siglio XXI.

3 reaktioner på ”2023-12-10 – Hardenberg Club Straight Wheat Whiskey”

  1. Lite längre lagring skulle inte varit dumt.
    Men dom kanske lär sig så småningom även i Tyskland 🇩🇪 😜
    Kexchoklad funkade när vi inte hade något annat!

  2. Nä Tyskarna ska hålla sig till öl 😄 Tycker att Schweizernöt normalt är för söt, men tillsammans med den här tysken blev chokladen godare än normalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *