2023-12-11 – Hinch 12yo Amarone Cask

Så har vi kommit fram till ytterligare en irländsk whiskey. Ja, det finns helt klart många intressanta irländska whiskeysorter på marknaden och många som sticker ut lite.

Men vilka är Hinch då, undrar ni?

Hinch Distillery grundades 2016 och ligger i Ballynahinch, Nordirland, beläget en halvtimmes bilfärd från Belfast.

Grundaren Dr Terry Cross tog in Aaron Flaherty som destillerichef från början. Han hade 15 års erfarenhet från whiskybranschen, inklusive arbete på Bushmills och en del skotska destillerier inom Diageo-koncernen. Aaron stannade till 2022 då hans efterträdare William Stafford tog över. William hade en minst lika gedigen historia, med jobb på Boatyard Distillery och Aultmore i Skottland.

Den första spriten rann ur pannan först 2021 dock så någon whisky härifrån finns inte förrän tidigast 2024. Därför är hela destilleriets katalog idag uppbyggd av spännande single pot stills, blended whiskey, single malt och torvrökiga experiment som både lagras och blandas ihop på destilleriet.

Här kommer en reklamfilm från destilleriet:

Vill du se mer från destilleriet så har de en egen kanal på Youtube med flera lite längre filmer, bland annat provningar av olika sorters whisky samt några masterclasses.

Destilleriet har ett fantastiskt besökscenter som fått mycket högt betyg. Här får man en rundvandring och självklart provsmakning därefter. Det finns också flera olika masterclasses om man vill fördjupa sig i destilleriets drycker. Det finns en fin restaurang och stora lokaler för konferens med mera. En affärsverksamhet vid sidan av destillering är bland annat att arrangera bröllop.

Ja, destilleriet är ungt och som ni förstår är då dagens whisky inte producerad på destilleriet utan bara lagrad där. Det handlar om en 12 år gammal blended som vilat på ex-bourbonfat för att senare få en slutlagring i 12 månader på Masi Amarone-fat. Denna whiskey hade jag tur att hitta på Viking Line då det inte finns någon Hinch på Systembolaget alls. Priset för just denna butelj är idag mellan 900 och 1200 kronor, vilket är rätt saftigt för en irländsk blended.

Men vad tycker ni om den? Mina smaknoter ser ni lite längre ner.

Whisky: Hinch 12yo Blended Amarone Cask Finish, 70cl, 46%, 900-1200 kr

Doft: Lite jäst i första sniffen men sen tar vaniljen över. En vinös sötma finns där också även om den inte präglas jättemycket av vinfatet. Sötman påminner om drömmar, alltså kakorna, lite söt och lite smörig. (21/25)
Smak: Söt med kraftiga, oljiga toner. Choklad och lite smörkola kommer efter ett tag, tillsammans med vanilj. Lite röda vinbär florerar också. (22/25)
Eftersmak: Medellång med behaglig sötma, mer choklad och även här vanilj. Lite pepprighet tonar ut. (22/25)
Helhet: En fin och behaglig whiskey som definitivt slår många irländare på fingrarna och även en del skottar. Det är bra balans mellan smakerna och den bjuder på många komplexa undertoner. Vinfatet har nog hjälpt till en hel del här utan att ta över för mycket. (23/25)
BETYG: 88p

Tilltugg: Vin och ostbågar brukar vara en fin kombination och när en sådan här whisky vilat på Amarone-fat så kan man inte låta bli att prova. Ostbågar, de lite större varianterna med cheddarsmak funkar utmärkt!

Billy Corgan i Smashing Pumpkins har sedan Nirvana-tiden bjudit på många olika musikstilar. Allt ifrån hårdrock och psykadelika till drömpop. Deras senaste singel Spellbinding har lite av allt men framförallt bjuds på roliga taktbyten och skön refräng.

4 reaktioner på ”2023-12-11 – Hinch 12yo Amarone Cask”

  1. riktigt god! mycket choklad och smörkola. nästan sötsliskig. Passar kanske säkert även i en cocktail?

  2. Vilken whiskey! 👍👍👍
    Fruktig, fyllig och lite sötare, som ett Kinderägg!
    Ostbågar är ALLTID gott 😜

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *