2023-12-12 – Kingsbarns Dream to Dram

Nära St Andrews golfbana ligger Kingsbarns Distillery och därmed räknas detta som ett Lowlands-destilleri. Bakom whiskyn ligger familjen Wemyss och en del av er är kanske bekanta med Wemyss Malts, en serie av whiskybuteljeringar. Historien börjar dock vid familjens slott Wemyss Castle, 40 minuter från destilleriets plats. Redan 1824 tyckte James Haig att det var dags att starta ett destilleri på som ägdes av Captain Wemyss.

Destilleriet han grundade döptes till Cameronbridge Grain Distillery och är idag världens största graindestilleri. Därifrån har det destillerats sprit till blended i ofantliga volymer genom åren.

Familjen Wemyss däremot blev först involverade i whiskybranschen när de grundade Wemyss Malts 2005. Kingsbarns Distillery såg dock inte dagens ljus förrän 2014 och drivs idag av bror och syster, William och Isabella Wemyss.

Wemyss Malts idag satsar mycket på cocktails, sprit att blanda i drinkar, men också av en hel del blended och några single cask-buteljeringar då och då. Single malt från familjen kommer istället från Kingsbarns och det är det ni har i glaset ikväll.

Här kommer en kort reklamfilm för Wemyss Malts:

I glaset har ni alltså Kingsbarns Dream to Dram, vilket är destilleriets flaggskepp. Det rör sig om en single malt så klart som mognat i first-fill ex-bourbonfat från Heaven Hill Distillery i Kentucky samt first-fill STR-barriques (portugisiska rödvinsfat). STR står för Shaved, Toasted och Re-Charred. Destillationen ägde rum 2015 och whiskyn är buteljerad 2018, så den är alltså 3 år ganska precis.

Whisky: Kingsbarns Dream to Dram 3yo, 70cl, 46%, 549:-

Doft: Vanilj och creme brulée dyker upp rätt tydligt, en del tropisk frukt som ananas gör sig påmind. Ung i doften ger dock en rätt spritig ton. (19/25)
Smak: Brödig, lätt och fruktig på samma gång, mer vanilj och nu även med nyrostat kaffe på tungan. (20/25)
Eftersmak: Ung är den och eftersmaken är inte speciellt lång. Men det finns fina fruktiga toner, ekfatet gör sig påmint och mot slutet mörk lite bitter choklad. (19/25)
Helhet: I min mening en vardagswhisky utan något som sticker ut nämnvärt. Priset är nog lite i överkant men det är ändå en rätt trevlig buteljering. (20/25)
BETYG: 78/100

Tilltugg: Vi förstärker tonerna av det söta och gör en dessert denna kväll. Creme Brulée passar alldeles utmärkt till denna whisky. Finns färdiga att köpa men de blir mycket godare om man gör de själv – här är ett recept: https://www.ica.se/recept/creme-brulee-596472/

Katie Melua föddes 1984 i Georgien men bor sedan 1997 i London. Hon började sin karriär vid 19 års ålder och har idag släppt 10 album. Musiken är starkt influerad av folkpop, blues och jazz där det sistnämnda skiner igenom rejält i låten Wonderful Life.

2 reaktioner på ”2023-12-12 – Kingsbarns Dream to Dram”

  1. Mkt njutbar. Kör Lidl vaniljpudding till. Har varit på destilleriet. Litet men trevligt. Fin miljö och fint cafe. Har nog en flaska hemma därifrån stående hemma. Inköpt på plats.

  2. Inte en helt fel whisky.
    Fruktig och vaniljig.
    Fyllig eftersmak, men inte super lång.
    Som Johan skrivit, kanske lite i dyraste laget. Men det finns sämre som kostar mycket mer.
    Musiken påminde om Norah Jones, inte helt fel det heller! 😃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *