2023-12-13 – Ezra Brooks Distiller’s Collection Bourbon Whiskey

Lux Row Distillers i Bardstown, Kentucky har kommit på det – hur man marknadsför sig på bästa sätt. Här kan alla som är anställda, men även privatpersoner, välja ut sin egen buteljering som sedan släpps som begränsade utgåvor. Så har tidskriften Livets Goda gjort. Från fat #7850897, ett amerikanskt ekfat om 225 liter hittar ni dagens whisky. Eller bourbon kanske man ska säga, för det är precis vad det är.

Fatet gav 258 flaskor utspädda till en alkoholstyrka på 53,5%. Fatet fylldes 21:a november 2017 och buteljerades 2022. Priset när buteljerna släpptes exklusivt för Livets Godas läsare, var 669 kr för en 70cl butelj.

Lux Row Distillery stod klart så sent som 2018 och är beläget i hjärtat av Bourbon County, i Bardstown, Kentucky. Kapaciteten i produktionen når idag 29 tusen fat per år och i de sex nya lagringslokalerna finns plats för drygt 120 tusen fat. Lux Row tillverkar flera olika sorters bourbon och det är Master Distiller John Rempe som ligger bakom det hela.

Eftersom en bild och definitivt en film säger mer än 1000 ord så tänkte jag bjuda på det sistnämnda, i stället för att skriva om destilleriets historia i text. Här ser ni filmen:

Lux Row Distillery – presentation (är åldersbegränsad så beroende på inställningar i din webbläsare så kanske du behöver klicka på ’Visa på YouTube’ för att det ska fungera.

Fick ni inte nog av denna presentation så kommer det en film till här. Denna film tar er bakom kulisserna på destilleriet och ger er en virtuell tur, nästan som att vara på plats på riktigt:

Lux Row Distillery – virtuell rundtur:

Men, vad tycker ni om innehållet i flaskan då? Eftersom denna är en unik buteljering och utvald för den svenska marknaden så finns den inte att få tag på någon annanstans. Om ni är intresserade så kanske det finns någon flaska kvar och då beställer ni den via mail till info@livetsgoda.se och rubriken ”LG Bourbon”. Då fås ett hemligt beställningsnummer och flaskorna köps som vanligt via Systembolaget. Annars finns en annan Ezra Brooks tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment – en 99 Proof Kentucky Straight Bourbon Whiskey som kostar 449 kr.

Whisky: Ezra Brooks Distiller’s Collection Bourbon Whiskey, Hand Selected by Livets Goda, nr HEMLIGT, 70cl, 53,5%, 669 kr

Doft: Söt men balanserad, massor av vanilj, marsipan, lönnsirap och mörk choklad. Något fruktiga toner också, citrus och gröna äpplen. (22/25)
Smak: Kryddig med toner av anis, viol, lite mer frukt som smyger sig fram, citrus, tropisk frukt, ananas och lite pepprighet. (23/25)
Eftersmak: Här kommer fatets karaktär fram och bjuder på blyertspenna, lite läder, som att hoppa upp i en Winchesterfåtölj och suga i sig en maffig cigarr. Precis som cigarren dröjer sig även eftersmaken kvar rätt länge. (22/25)
Helhet: Det är en fin balans mellan de olika smakerna och egentligen inget som sticker ut nämnvärt. Möjligen är komplexiteten så stor att det är svårt att inte hitta dofter och smaker, troligen finns det mycket mer att hitta om man lägger lite tid på det. Overall, en riktigt bra bourbon. (23/25)
BETYG: 90p

Tilltugg: Denna bourbon är god som den är men just spritsorten bourbon är fantastisk att ha i en god sås, eller i marinaden till en fin köttbit. Inte så konstigt kanske att många färdiga grillsåser har smak av bourbon. Just därför vänder vi på steken och provar denna till en bit rökt fläskfilé. Vill du eller kan du inte röka den själv så köper du någon fin bit i butiken i stället. Skär upp den i tunna skivor och avnjut tillsammans med bourbon. Mums!

Tongångarna till denna bourbon får vi från New York och popduon A Great Big World. Debuten kom 2014 och sedan dess har de släppt flertalet album och samarbetat bland annat med Christina Aguilera. Här bjuds på melodisk pop när den som är bäst – vi lyssnar till This is the New Year.

3 reaktioner på ”2023-12-13 – Ezra Brooks Distiller’s Collection Bourbon Whiskey”

 1. En bra smakrik bourbon men jag har min favorit michters imorgon ska vi prova portugisk whisky så får se om det blir en flaska med hem

 2. Alltid misstänksam när man doftar först.
  Tänkte att detta KAN vara en rom!
  Men så klart var det en bourbon med sin lite söta stil.
  Fruktig och pepprig med lång eftersmak.
  Den föll mig i smaken dock med en del vatten i. 👍
  Återigen stupar vi på matbiten, men musiken lyssnar vi på.
  Många artister jag aldrig hört eller lyssnat på, kul 👍

 3. Den rökta fläskfilé har vi löst. Men, ja lång eftersmak, nej den riktiga njutningen infinner sig inte. Carin provsmakade också, med resultatet NEJ efteråt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *