2023-12-14 – Aber Falls Single Malt

I de natursköna bergen i Snowdonia nationalpark i norra Wales gömmer sig en pärla för alla whiskyentusiaster – Aber Falls Malt Whisky Distillery. Detta destilleri, som ligger vid foten av det mäktiga Aber Falls, ett vattenfall med nästan 40 meters fallhöjd, har snabbt blivit något att räkna med vad gäller förstklassig maltwhisky. Just Wales har inte varit så överrepresenterade i whiskysammanhang, men det finns några stycken destillerier. Penderyn är det största av de och har funnits sedan år 2000.

Aber Falls Malt Whisky Distillery däremot grundades 2017 och är därmed en relativt ung spelare på den walesiska whiskyscenen. Men trots sin korta historia har destilleriet redan lyckats imponera med sin högkvalitativa maltwhisky som tillverkas med traditionella metoder och med lokalt förädlade råvaror.

Som andra destillerier började även Aber Falls med att destillera gin och likörer i flera olika smaker – något som de tilldelats flera priser för. Maltwhiskyn dock såg dagens ljus först 2021. Till den används mältat korn från lokala odlare och som hos många andra används en specialdesignad kopparpanna, vilket då ger en typisk walesisk whisky. En välbalanserad kombination av sötma, kryddighet och lite rökighet som tilltalar de flesta, nybörjare som lite mer erfarna.

Destilleriet ligger i byn Abergwyngregyn och var tidigt på 1900-talet en fabrik för takpannor och skifferplattor till hustak, under världskrigen tillverkades smör och margarin här och innan destilleriet tog över fanns en distributör av allehanda drycker i lokalen. När destilleriet tog över byggdes alltihop om och idag är man stolta över den walesiska traditionen, råvarorna som används, det mältade kornet och det walesiska vattnet.

Destilleriet använder såklart klassiska kopparpannor, en mäskpanna och en spritpanna. Dessutom har man en mindre kopparpanna för gintillverkning. Här kan kan ni se rundtur på destilleriet:

När spriten kokat klart används amerikanska ekfat som tidigare innehållit bourbon, men även nya ekfat och en del spanska sherryfat. Lagringen sker i det egna lagerhuset på området. Besökscentret är inte bara destilleri utan en startpunkt för de som vill utforska området, vandra i bergen med mera. Det finns dessutom gott om besökare då området i sig med Aber Falls vattenfall lockar 50-60 tusen turister varje år.

Vill ni åka dit och besöka destilleriet och de vackra omgivningarna så finns det flera bra B&B’s i närheten och även några hotell på lite längre avstånd. Att vandra i bergen kring vattenfallet är något som rekommenderas så det kan ju vara en bra start på dagen innan den avslutas på destilleriet. För övrigt kan nämnas att man forskar kring just malt på Bangor University i närheten av destilleriet och självklart har man ett samarbete.

Whisky: Aber Falls Single Malt Welsh Whisky 3yo, nr 50700, 70cl, 40%, 319 kr

Doft: Vanilj sticker ut direkt och därefter kommer fruktiga toner av persika. Toffee dyker upp och även en kryddig ton av ingefära och muskotnöt. Spritig spetsighet men inte så konstigt när den är så ung. Lite citrus och örter kommer fram efter ett tag. (20/25)
Smak: Gräsiga toner (inte gräsliga), lite lakrits, mer av örterna. Sedan vaniljsötma, fruktighet som flörtar med tropikerna. Krämig karamell och nötter som sedan bjuder på kanel. Avslutas med en ton av nymalen svartpeppar. (20/25)
Eftersmak: Fruktigheten finns inte kvar, istället tar de peppriga tonerna över. Örter, kryddor i mängder och en medellång finish som avrundas med ingefära. (20/25)
Helhet: Massor av dofter och smaker gör detta väldigt intressant. Den är ung så jag undrar vad som kommer hända om några år egentligen? Här finns både komplexitet och en bra balans, massor av intressanta aromer som gör att spritigheten i det unga destillatet inte alls tar över. (22/25)
BETYG: 82p

Tilltugg: Har ni provat pepparkakskladdkaka någon gång. Tillsammans med lingongrädde är det en utmärkt smakkombo till denna whisky:
https://www.coop.se/recept/pepparkakskladdkaka-med-lingongradde/

Twenty One Pilots grundades 2009 av 3 skolkamrater. Till en början släpptes låtar via Soundcloud men snart signade man upp för skivbolaget ”Fueled by Ramen” Sedan dess har det kommit ut 6 album. Vi hör låten Chlorine från albumet Trench.

3 reaktioner på ”2023-12-14 – Aber Falls Single Malt”

  1. Vilken prisvärd whisky! 👍
    Vilken persikodoft.
    Även som smak fanns persika 🍑 och lite lakrits.
    Hyfsad lång eftersmak.
    Receptet på pepparkakskladdkaka ska vi spara till ett annat tillfälle, det lät spännande. 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *