2023-12-15 – Smögen 10yo

Tillåt mig nu bli lite allvarsam och sammanbiten. Den här whiskyn är dedikerad en vän till mig, Mattias Johannesson som tyvärr gick bort i år i den fruktansvärda sjukdomen cancer.

Mattias var en whiskyprofil utan dess like, ordförande i Beathas Vänner i Linköping och inblandad i väldigt mycket i branschen i sin helhet, men han var också en studiekamrat till mig i Symposions spritskola.

Mattias bjöd ofta på roliga destillat i små flaskor, många glada skratt och intelligenta och sakkunniga inlägg i allas våra debatter.

Han var en fröjd att se på scenen, pratandes om whisky och allt som hör därtill, vilket jag fick förmånen att njuta av under vår utbildning tillsammans.

Dagens lucka i kalendern blir därmed rätt så kort, jag tänker inte skriva så mycket om just Smögen Whisky, ni har redan fått en del information sedan tidigare. Den blir istället tillägnad Mattias och alla andra som känner någon som är eller har varit i samma sits.

Därmed tänker jag också att den här bloggen ska förtjäna sitt syfte, att se till att alla har möjlighet att njuta av smakupplevelser. Jag har skänkt 3000 kronor av vinsten för denna kalender till Cancerfonden. Så därför tycker jag att ni alla skänker en slant till forskningen via denna länk:
https://www.cancerfonden.se/

#fuckcancer

Whisky: Smögen Single Cask 10yo, cask no 57/2013, destillerad i juli 2013, buteljerad i augusti 2023, kraftigt rökt till 50+ ppm och lagrad på first-fill bourbonfat. Buteljerad till härliga 66,8%.
Pris 1000 kr varav 100 kr gick till Cancerfonden. Buteljerad till minnet av Mattias Johannesson och av whiskyklubben Slainté.

Doft: Rökig, lite gummi, skön och med en hel del maltiga toner i bakgrunden. Går över mot torkad frukt och en del vanilj. (21/25)
Smak: Eldig rök, vanilj, brödig ton och en hel del nötter. Rostat bröd och en honungssötma som dock kräver lite vatten för att kännas helt. Mycket angenäm i smaken efter några droppar vatten. (23/25)
Eftersmak: Röken balanseras upp av oljiga och fruktiga toner. Här finns lite aprikos och är det inte ananas? Kraften i smaken lever kvar länge och trots den höga sprithalten så bedövas inte tungan helt. (22/25)
Helhet: En av de bästa Smögen-buteljeringarna jag provat och den har en väldigt fin balans trots den kraftiga rökigheten. Fruktigheten, vaniljen, honungen, ekfatstonerna och malten, allting samsas oerhört fint. (24/25)
BETYG: 90/100

Tilltugg: En sådan här god whisky brukar oftast inte behöva något tillbehör men vill man prova något ändå så varför inte dadlar. Dave & Jon’s gör dadlar med naturlig smaksättning som säljs bland annat på Apoteket. Prova den med smak av Sweet Peach så kommer de fruktiga tonerna i whiskyn att framhävas ytterligare.

Mattias var ett fan av Coldplay och vem är inte det? Konserten på Ullevi i somras var magisk, jag var där och jag glömmer det aldig. Vi lyssnar därför till deras fantastiska låt Fix You. Klicka på bilden för att lyssna.

3 reaktioner på ”2023-12-15 – Smögen 10yo”

 1. Oopps!
  Här var det rökigt. Men det är ju Smögen whisky. 😜
  Det var inte så rökig doft som det var smak.
  Efter en hel del vatten blev den ganska god, trots allt.
  Då dadlarna var uppätna tog vi russin och det var inte helt fel.

  Självklart ska vi skänka en slant till Cancerfonden, och det är gjort nu 💰💖

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *